ISTRAŽUJEMO: Zašto deca o seksu ne uče od svojih roditelja već iz pornića?

Verovali ili ne, većina roditelja stidi se da priča sa svojom decom o seksu i seksualnosti. Nažalost, to mališanima ostavlja izbor da se o ovim temama informišu na internetu ili na ulici

  • 3

Prema rezultatima nedavno sprovedene ankete, 68 odsto američkih roditelja priznalo je da nikada nisu pokrenuli razgovor o seksu sa svojom decom. Kao razlog za to navode da ih je previše sramota da započnu jednu ovakvu temu. Kako tvrdi naš priznati psihijatar, profesor doktor Jovan Marić, kod nas je situacija po ovom pitanju još i gora.

- Mi živimo u daleko tradicionalnijem i patrijarhalnijem društvu nego Amerikanci. Zato, ne treba da čudi što roditelji, koji ni sami nisu sa svojim roditeljima pričali o seksu, nisu u stanju da o seksu pričaju sa svojom decom. Jednostavno, to je deo našeg porodičnog nasleđa, a da je seks tabu-tema već generacijama je u kolektivnom nesvesnom - objašnjava profesor Marić, i dodaje:

- Neretko i dan danas neki roditelji govore svojoj deci da je masturbacija štetna i da će im se od nje "osušiti kičma". Mnoge majke i očevi vode se religioznim načelima da je seks nešto grešno, a samim tim to prenose i na svoje potomstvo - zaključuje seksolog.

Dobar deo roditelja smatra da bi škole trebalo da preuzmu potpunu odgovornost za podučavanje dece o “ptičicama i pčelicama”. Ipak, kada je u Vojvodini najavljeno da će od septembra Reproduktivno vaspitanje kao predmet biti eksperimentalno uvedeno u nekoliko srednjih škola i gimnazija, digla se ogromna prašina.

- Mislim da je to odlična ideja, jer će sa decom raditi stručnjaci specijalno obučeni za seksualne nauke. Pored toga što će mladi imati priliku da saznaju sve o zaštiti od neželjene trudnoće i polno prenosivih bolesti, važno je da nauče da seks nije nešto što se u određenim godinama “mora obaviti”, već da vođenje ljubavi kao čin predstavlja završnicu jednog divnog partnerskog odnosa. Nažalost, devojčice često stupaju u seksualne odnose ne kada su zaista spremne, u trenutku kada su u odnosu punom ljubavi s dečkom s kojim to zaista žele, već što su njihove drugarice to uradile, pa one smatraju da i one moraju da ispune nekakvu normu - rekao je Marić.

Četrdeset i četiri odsto mama i tata kao glavnu prepreku za razgovore o seksu sa svojim mališanima navodi stid, 27 odsto izbegava ovu temu zbog religijskih uverenja, a 11 odsto jednostavno ne veruje u seksualnu edukaciju. Profesor Marić smatra da je to ogromna greška.

- Majke i očevi trebalo bi što više da se o ovoj temi informišu iz raznoraznih priručnika i knjiga kojih ima na tržištu. Mladi slušaju kojekakve priče sa svih strana, a ako roditelji sami ne vladaju dobro materijom, u očima svoje dece ispašće smešni - kaže Marić.

Dok blizu polovine ispitanih roditelja veruje da je škola institucija koja bi trebalo da uči njihovu decu o seksu, više od 50 odsto veruje da će se deca o ovoj temi najbolje informisati od svojih vršnjaka.

- Jedan od najtežih razgovora koje možete da vodite sa decom jeste taj o seksu. Iako 62 odsto roditelja smatra da je seksualno obrazovanje važno, samo njih 18 odsto razgovara sa svojom decom o tome. Zanimljivo je da se roditelji do te mere stide da više vole da se njihova deca informišu na bilo koji drugi način, nego sa njima samima - rekao je autor američke studije Mark Pirson.

Oko 15 odsto zalaže se za to da bi deca do odgovora na pitanja na škakljive teme trebalo da dođu preko starije braće i sestara, a 11 odsto misli da su najbolji učitelji o seksu internet i televizija.

- Stalno napominjem koliko je važno da roditelji ovladaju internetom, jer njihovo dete preko kojekakvih porno-sajtova može da dođe do potpuno neprimerenih sadržaja, što dalje može da utiče na to da se seksualnost ne razvije zdravo. Isto tako, ako neko zlonameran namami vaše dete preko interneta, ono može da bude zloupotrebljeno, iskorišćeno i povređeno - upozorava profesor.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mare

    12. jun 2013 | 22:36

    Roditelji ne pričaju sa decom zato što i ne znaju mnogo o tome. U njihovo vreme SEX nije bio na vrhu društvenih tema. Danas, kad otvoriš novine ili neki portal, odmah vidiš slike eksplicitnog karaktera ili glupe teme o orgazmu, polnim organima, nekim tačkama itd.

  • Nada Stanisavljev

    21. jun 2013 | 13:02

    Ja se sexam sa deckom hehe

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA