≫ 

7 stvari koje mora da uradi svaka žena ako želi da bude super pripremljena za trudnoću

Provera opšteg zdravstvenog stanja je neophodan korak u planiranju trudnoće

  • 0

Trudnoća je više nego dovoljan razlog da posetite svog doktora, on će vam ukazati na sve, na šta treba da obratite pažnju i kako da se pripremite da postanete mama.

Drevni Egipćani su na genijalan način ODREĐIVALI POL DETETA - i to sa neverovatnom preciznošću

Ovaj vitamin može da pomogne u sprečavanju pobačaja

Svaka žena koja želi da postane mama bi trebala da uradi sledeće:

Posetite svog lekara

Trebalo bi da proverite opšte zdravlje, najmanje četiri meseca pre planiranja trudnoće. To podrazumeva proveru krvnog pritiska, težine, PAPA test, provera rada štitne žlezde i krvnu sliku, kako biste ustanovili da vam je opšte zdravlje dobro.

Uzimanje folne kuseline

Svaka žena koja se sprema da napravi bebu takođe treba da uzima multivitamin sa folnom kiselinom najmanje tri do četiri meseca pre trudnoće. Folna kiselina pomaže u sprečavanju problema sa kičmenom moždom

Promena dosadašnjih navika

Za odrastanje zdrave bebe trebalo bi da stvorite dobre uslovi kako bi to uspeli.

"Trebalo bi da prekontrolišete svoje zdravlje i promenite način života", kaže dr Ramos i dodaje,"Razmislite o iskorenjivanju loših navika, kao što su: pušenje, droga i alkohol."

Pored uklanjanja ovih navika trebalo bi da smanjite stres, ili da ga eliminišete, što bi bilo najbolje, zatim, da više spavate i da smanjite unos kofeina.

Foto-ilustracija: Profimedia

Dovedite kilažu na normalu

Pre trudnoće, važno je da imate zdravu kilažu. Kada je u pitanju izbor hrane preporučuju se biljne namirnice, sveže voće, cela zrna, riba, neprerađena hrana i zdrave masti.

Proverite da li imate neka hronična oboljenja

Potrebno je da proverite da li imate neka hronična oboljenja. Ukoliko znate da ih imate, trebalo bi da se konsultujete sa svojim lekarom bar šest meseci pre planiranja trudnoće, bilo da je u pitanju krvni pritisak, dijabetes, hlamidija, gonoreja ili sifilis.

Porodična istorija bolesti

Svaka žena bi to trebala da zna, a trudnice pogotovo. Genetski nasledne bolesti mogu da stvore neželjene probleme, kako trudnici, tako i bebi i zbog toga to obavezno treba proveriti.

Odredite plodne dane

Vođenje evidencije menstrualnog ciklusa je veoma važno, naročito za utvrđivanje plodnih dana. Tako ćete znati kada bi trebalo da pokušate da zatrudnite, a isto tako imaćete vremena da se za to i pripremite.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA