Grip može da bude fatalan po vaše dete ako ignorišete ove simptome

Iako grip predstavlja opasnost po naše zdravlje već neko vreme, lekari upozoravaju da nismo još uvek bezbedni

  • 1

Grip je i dalje aktuelan, a najveća je opasnost po zdravlje dece čiji imuni sistem nije dovoljno jak da se izbori sa upornim virusima.

Najprostiji način da znate da li je dete previše bolesno da ide u školu

Prema izveštaju Centra za prevenciju i kontrolu bolesti deca mlađa od 5 godinja su izložena velikom riziku od opasnih komplikacija koje se javljaju tokom gripa, dok su u najvećoj opasnosti deca mlađa od 2 godine.

Imuni sistem kod dece je još uvek u razvoju, pa zbog toga komplikacije od gripa mogu da budu mnogo opasnije, a u nekim slučajevima i fatalne.

Foto: Profimedia

Roditelji treba da preduzmu određene mere zaštite kako bi deca bila bezbedna, piše Pop Sugar. Najbolja zaštita od gripa je vakcinacija, a Centar preporučuje češće pranje ruku, izbegavanje kontakta sa obolelim osobama, dodirivanje očiju, nosa i usta kao i dezinfekcija površina sa kojima deca dolaze u kontakt.

Simptomi koji ukazuju da je beba ili starije dete bolesno su visoka telesna temperatura, svrab po telu, jeza, povraćanje, kašalj i suvo grlo, ušna infekcija, infekcija grla i zapaljenje pluća.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Ako primetite neki od ovih simptoma kod vašeg deteta, obavezno se obratite pedijatru. Lekar može da prepiše antivirusne lekove u prvih 48 sati kako bi se bolest stavila pod kontrolu i simptomi ublažili. Bitno je reagovati brzo jer je imuni sistem kod dece mnogo slabiji nego kod odraslih.

Daljinac

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Biksi

    18. januar 2018 | 20:12

    Au brate mili, a jer postoji nesto drugo osim vakcine, otrovase nas!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA