≫ 

Samo jedna neprospavana noć može da uništi vaše zdravlje - a ovaj organ je najugroženiji

San je jako važan za zdravlje celog tela

  • 1

Jedna od najvažnijih stvari koja se dešava tokom noći jeste čišćenje organizma, a pogotovo je san važan za čišćenje toksina iz ljudskog mozga.

7 bizarnih smrti koje mogu da vam se dese - a do sada ih niste bili svesni

Naučnici su otkrili da čak i jedna neprospavana noć dovodi do proizvodnje proteina koji se nakuplja oko neurona poput naslaga i povezan je sa Alchajmerom. Hronična neispavanost stavlja vaš mozak u veoma kritičnu kategoriju.

Foto: Pixabay.com/Dok noću spavate vaš mozak se čisti od toksina.

Novo istraživanje koje je objavljeno u Žurnalu Nacionalne Naučne Akademije je pokazalo je po prvi put kakve efekte spavanje zapravo ima na ljudski mozak. Rezultati su pokazali koliko je hronična neispavanost zapravo opasna ukoliko potraje neko vreme.

Iako naučnici ne znaju precizno šta je to što dovodi do pojave Alchajmera, otkrili su da mozak ljudi koji boluju od ove bolesti ima povišene vrednosti beta-amiloidnih proteina koji ometaju komunikaciju između ćelija u mozgu.

Ove naslage formiraju se kod osoba koje nedovoljno spavaju i nije direktno povezana sa naslednim genom za ovu bolest. Ti proteini su zapravo nusprodukt mentalnih aktivnosti ćelija mozga tokom dana. Istraživanje je pokazalo da čak i jedna noć lošeg spavanja uzrokuje taloženje ovog proteina bez obzira na pol i godine starosti.

Foto: Pixabay.com/Ako danas niste dovoljno spavali, obavezno to nadoknadite sutra.

Nedostatak sna utiče i na raspoloženje pa su ove osobe često loše volje, piše businessinsider.com. Rešenje je možda u nadoknadi sna. Ukoliko niste dovoljno spavali jedan dan trebalo bi da to nadoknadite sledećeg kako biste dali vašem mozgu vremena da se oslobodi ovih naslaga. Ova bolest je prava misterija, pa postoji velika potreba za daljim istraživanjima u ovoj oblasti.

VIDEO: Da li prdež može da produži život

Daljinac

(Telegraf.rs/M.K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA