Okončan prekid vatre u Ukrajini: Ovo su delovi u kojima se sukobi intenzivno nastavljaju

Generalštab Ukrajine tvrdi da su ruske snage izvele 40 raketnih napada tokom primirja, mada nisu ponudili dokaze kojima bi potvrdili ove navode

Foto: Tanjug/AP

Prekid vatre na frontu u Ukrajini za Božić, koji je naredio ruski predsednik Vladimir Putin, nije uspeo da zauvek okonča rat, s obzirom na to da su se sukobi širom zemlje već nastavili.

Naređenje koje je Putin izdao stupilo je na snagu 6. januara u podne i trajalo je 36 sati, kako bi obe strane u miru mogle da proslave pravoslavni Božić.

Ova odluka ruskog predsednika usledila je nakon što su mnogi ruski mediji objavili apel ruskog patrijarha Kirila. Oni su takođe pozvali Ukrajince da takođe proglase prekid vatre, međutim, ova odluka nije naišla na odobrenje u Kijevu.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je ovaj prekid vatre samo paravan kako bi Rusi mogli da pregrupišu svoje snage.

Generalštab Ukrajine tvrdi da su ruske snage izvele 40 raketnih napada tokom primirja, mada nisu ponudili dokaze kojima bi potvrdili ove navode.

Kremlj se još uvek nije oglašavao ovim povodom.

U međuvremenu sukobi širom Ukrajine su uveliko nastavljeni, a ovo su regioni u kojima se i danas vode žustre borbe:

Lugansk

Britansko Ministarstvo odbrane je u izveštaju koji je objavljen u subotu saopštilo da se u gradu Kreminu vode žestoke borbe.

Regionalni guverner Sergej Haidai, objavio je na Tviteru da su "u prva tri sata nakon prekida vatre, ruske snage granatirale ukrajinske položaje 14 puta".

Donjeck

Proukrajinski guverner Donjecka Pavlo Kirilenko objavio je na društvenim mrežama da je navodno 7. januara jedan civil poginuo, a osmoro njih povređeno u sukobima u Bahmutu.

On takođe tvrdi da je jedna osoba ubijena i u susednom Solendaru.

Govoreći u ponoćnom obraćanju na Božić, Volodimir Zelenski je rekao da su "uprkos prekidu vatre, ruske granate pogodikle Bahmut i druge ukrajinske položaje".

Zamenik njegovog kabineta Kirilo Timošenko napisao je na svog Telegram kanalu da su u petak navodno dve osobe ubijene u Donjecku i jedna u Hersonu, prenosi Newsweek.

Donjeck je jedna od četiri anektirane oblasti u Ukrajini Foto: Profimedia/Bobylev/TASS

On, međutim, nije precizirao da li su se ti napadi dogodili pre ili nakon što je prekid vatre stupio na snagu.

Kremlj je u međuvremenu objavio da je u ukrajinskom napadu na vojnu kasarnu u Donjecku navodno ubijeno 600 njihovih vojnika, ali je zvaničan Kijev negirao ove navode.

Herson

Napadi su nastavlejni i u hersonu, teritoriji koju je krajem septembra anektirala Rusija.

Guverner Hersonske oblasti Jaroslav Januševič saopštio je da su u petak ruske snage navodno 39 puta granatirale ovaj region.

Foto: Tanjug/AP

On je zatim juče na Telegram kanalu saopštio da je "jedna osoba povređena u subotu, kao i da je ovaj region 7. januara pogodilo 19 raketa".

Krim

Sa druge strane i Rusi optužuju ukrajince da su navodno gađali ruske položaje na Krimu.

Guverner Sevastopolja, koji podržava Kremlj, saopštio je u subotu da je njihov PVO presreo jednu ukrajinsku raketu.

Podsetimo, od početka sukoba u Ukrajini obe strane su pretrpele velike gubitke, a kako stvari stoje za sada niko ne može da predvidi kada će se sukobi završiti.

Za to vreme obe strane su se međusobno u više navrata optuživale za napade.

Video: Ovo je teritorija koju Putin anektira: Veća je od Srbije

(Telegraf.rs)