Lista poslova namenjenih deci izazvala buru na mrežama: "Moj muž ne radi 99% stvari sa ove liste"

Da li je mališane legitimno navikavati na kućne obaveze od „malih nogu“ ili bi ih toga trebalo poštedeti?

Foto: Shutterstock

Spisak kućnih poslova za decu, u skladu sa njihovim uzrastom, izazvao je pravi haos na društvenim mrežama. Mame imaju podeljena mišljenja o tome koje zadatke bi deci zaista trebalo da povere u određenim godinama, a koje ne.

Po ovoj listi koja je podeljena na Fejsbuk grupi mama iz Australije, deca uzrasta od dve do tri godine trebalo bi da znaju da donesu pelene i maramice, skupe igračke, obrišu prašinu, stavljaju prljav veš u korpu...

Sedmogodišnjacima je sasvim legitimno poveriti da isprazne mašinu za pranje sudova, oljušte povrće, srede svoju sobu, odu do prodavnice, obrišu podove, istresu prostirke...

Kad napune 12 godina, deca su sasvim zrela da samostalno spreme obrok za celu porodicu, peglaju, kose travnjak, zamene pregorelu sijalicu...

Ostali poslovi koji se očekuju od dece starije od 12 godina su da, uz sve gorenavedeno, vode brigu o mlađoj deci u porodici, operu prozore i kreče zidove.

- Moj muž ima 38 godina i ne ume da popravi najjednostavnije stvari u kući, pa kako onda da to nešto očekujem od našeg deteta koje ima 12 godina – zapitala je jedna mama.

- Ne mogu da odučim šestogodišnjeg sina da prestane da ostavlja odeću na podu – prokomentarisala je druga.

- Ja imam isti problem sa sinom, ali on ima već 11 godina – nadovezala se treća.

Foto: Pixabay.com

Neke mame su priznale da ne mogu da traže od dece da obavljaju zadatke koje ni one same ne obavljaju.

- Ja ne mogu da radim mnoge od poslova koji su navedeni na listi – priznala je jedna mama.

- Ako deca rade sve ovo, šta bi onda trebalo da rade roditelji – upitala je druga.

- Moj muž ne radi 99% poslova sa ove liste, pa zašto bi to onda radila naša deca – prokomentarisala je treća.

Ali, neke mame su utvrdile da je lista zadataka koje bi trebalo poveravati deci tokom odrastanja „sasvim razumna“.

- I ja sam sve to radila u detinjstvu, ne vidim zašto moja deca ne bi naučila da preuzmu neke obaveze na sebe u toku odrastanja da bi shvatila da život nije samo igra, već i rad – napisala je jedna mama.

- Moji sinovi znaju da kuvaju, čiste, promene sijalicu, uključe veš mašinu i kasnije prostru veš, a suprug i ja smo počeli da im poveravamo različite kućne poslove otkako su prohodali – podelila je svoje iskustvo jedna ponosna majka.

- Moja kćerka ima tri godine, ali obavlja i poslove koji su pedviđeni za decu do pet godina. Pomažem joj i sugerišem joj kako bi šta trebalo da uradi, ali odbijam da prihvatim da to radi samostalno dok ne dođe u godine koje su predviđene da takve vrste kućnih poslova radi bez nadzora starijih– napisala je mama vredne devojčice.

Šta vi mislite, koje mame su u pravu – one koje „štite“ decu od preuzimanja obaveza „od malih nogu“ ili one koje uključuju najmlađe u kućne obaveze? Podelite sa nama kroz komentare!

(Telegraf.rs)