106 godina legendarnog trozupca u samo 4 minuta

Svojevremeno šampionski automobil Formule 1 sa legendarnim Fanđom za volanom, Maserati je više puta tokom svoje istorije bio na rubu propasti...

  • 2
Maserati, Auto Foto: Pixabay.com

Uz Ferrari, Lamborghini i Alfa Romeo, jedan od kultnih italijanskih automobilskih brendova svakako je i Maserati, koji je 1. decembra proslavio 106 godina postojanja.

Svojevremeno šampionski automobil Formule 1 sa legendarnim Huanom Manuelom Fanđom za volanom, davne 1956. godine, i izuzetno popularan sportski brend tokom većeg dela XX veka, Maserati je više puta bio na rubu propasti, od koje ga je prvi put spasao De Tomaso, otkupivši ga od Citroena.

Početkom devedesetih, Maserati prelazi u vlasništvo FIAT-a, da bi krajem decenije, Ferrari, kao jedna od kompanija u okviru FIAT grupe, preuzeo kontrolu nad brendom. Godine 2005. dolazi ponovo do reorganizacije, a Maserati se "odvaja" od Ferrarija i spaja sa Alfa Romeom, da bi dve godine kasnije, kompanija po prvi put ostvarila profit tokom poslovanja pod FIAT-om.

Harizmatični modeli nekada i sportska elegancija danas, deo su Maseratijevog DNK, kojeg su ispisala mnogobrojna zvučna imena modela, kao što je Mistral, Quattroporte, Ghibli, Khamsin, Merak, Kyalami, Biturbo i drugi, a u novijoj istoriji, GranTurismo, GranSport, MC12, Levante...

(Telegraf.rs/TopSpeed)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jevrem

    6. decembar 2020 | 21:50

    Najbolji auto na svetu , moj san .Ako sam od deteta bio lud i najludje zaljubljen u neki auto ,to je Maserati❤ Nista ne moze da se poredi sa njim za mene.Imao sam priliku da kupim jedan iz 1988 uvoz iz Kalifornije kod mog prijatelja Italijana covek kaze dodji da ti pokazem nesto jer je znao sta ja volim, ja u šoku, kadar nevera, stojim i razmisljam nije bila neka ogromna para i nisam kupio ,to sebi ne mogu i nikada necu da oprostim , jedan je bio 442 biturbo i moj san Quattroporte 3 Royale standard 5 brzinac,manuelni menjac, sa pravom mahagonijom, koža ludilo od kola, crni na crno kao iz fabrike da je izasao.Kad sam seo u njega znaci niko nije bio srecniji od mene , ceo svet je bio moj. Taj osecaj , neopisivo.Isti iz jednog filma koji sam video kao dete gde taj baja koji ga je imao gine mafija mu postavila onaj greder za ciscenje snega iza neke velike gomile snega na auto putu kroz Alpe i on nije stigao da izbegne.Od tad sam se zaljubio u isti.Trozubac je čudo, ljubav, elegancija,lepota , prestiz, ma sve naj, naj.

  • nemam

    4. decembar 2020 | 23:19

    Hmm? Tesko da moze mojoj Corsi B iz '96. da stane na crtu. I dalje svi originalni delovi, a presla 300.000 km. Da te vidim, Maserati, za 20+ godina u kakvom stanju ces biti. Ovo vazi i za Porse, kao i za ostale "besne" automobile koji kostaju vise od jednog stana u Londonu. Na crtu, bato!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA