≫ 

Ukidaju se pozajmice igrača u fudbalu?! Sprema se revolucionarna odluka, FIFA udara po velikima

Autoriteti iz Svetske kuće fudbala u saradnji sa vodećim ljudima najeminentnijih fudbalskih organizacija već neko vreme diskutuju o promeni koja bi u velikoj meri promenila dosadašnje funkcioisanje na tržištu igrača

  • 2

Svetska fudbalska organizacija (FIFA) razmatra novine koje bi mogle uskoro da stupe na snagu. Jedna od njih je posebno interesantna - zabrana pozajmica!

FIFA smatra da brojni klubovi zloupotrebljavaju sistem pozajmica igrača, oni najboogatiji najviše, jer u enormnom broju, za određenu naknadu naravno, uzimaju igrače od drugih klubova, međutim ne daju im šansu, već ih masovno šalju na pozajmice. U većini slučajeva skoro da i ne postoji namera niti dugoročan plan kluba da se igrači zadrže, ali čest dobro zarade od njihove dalje prodaje.

FIFA ovom trendu želi da tane na put.

Čelsi je već neko vreme svetski rekorder po broju igrača koje šalje na pozajmicu, trenutno ih ima čak 41, mešutim Juventus je aktuelni prvak sa čak 50 igrača koji se "kale" u drugim klubovima. U pitanju su uglavnom mladi fudbaleri.

Udineze ne zaostaje mnogo (27), Mančester Siti ih ima 19...

Osnovni princip pozajmica je urušen, smatraju u FIFA, suština se gubi: igrači koji se dovode na pozajmice u tom klubu bi trebalo da imaju veliki prostor da igraju, a to se ne dešava.

Na ovu temu već izvesno vreme vodi se živa rasprava u sedištu FIFA koja je okupila autoritete vodećih fudbalskih organizacija: FIFpro (Međunarodno udruženje profesionalnih fudbalera), ECA (Evropska asocijacija klubova), WLF (Svetski forum liga).

U debatu su uključeni i bivši igrači, sada angažovani u FIFA, Zvonimir Boban, Kafu, Edvin Van Der Sar i Marko Van Basten.

Svi oni zajedno bi trebalo u dogledno vreme da iznesu zaključke i donesu odluke za dobrobit fudbala i zaštiti igrača, pa bi konkretno moglo da se desi da pozajmice čak budu ukinute ukoliko se utvrdi da se klubovi ne vode principima o pozajmici igrača.

Prema pisanju Frans fudbala, FIFA bi u oktobru mogla da donese odluku povodom ovog slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nikola

    10. april 2018 | 12:08

    Konacno nesto normalno

  • Ne zaboravi junake sa Kosara

    10. april 2018 | 14:03

    Uvedes pravilo da ne mogu igrati stranci vec samo domaci igraci u svim ligama i eto ti postenog fudbala...al to se lopovima ne isplati

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA