≫ 

Belgijsko tužilaštvo ispituje čak 34 sporne transakcije, češljaju se transferi Marušića, Obradovića, Kosanovića...

Istraga posle hapšenja glavnih aktera skandala koji je potresao belgijski fudbal u punom je jeku, glavnoosumnjičeni menadžer Veljković i dalje u pritvoru

  • 0

Belgijski fudbal je u oktobru potresao jedan od najvećih skandala koji se pamti, kada je u velikoj akciji policije iza rešetaka završilo nekoliko vodećih figura iz menadžerskog sveta, među njima i glavni osumnjičeni za malverzacije prilikom transfera igrača Dejan Veljković.

Veljković je prvi čovek agencije koja vodi brigu o brojnim poznatim fudbalerima i sa ovih prostora koji su uhlebljenje pronašli u Belgiji i dalje, od tada je u pritvoru i dodeljen mu je status svedoka saradnika.

Belgijski mediji su ovih dana došli do saznanja da je istraga obuhvatila čak 34 sporne transakcije, a to znači ne samo transfere, već i sve vrste ugovora na relaciji igrač-klub kao što je, recimo, produžetak saradnje  dve strane.

U toj priči diskutabilne su transakacije Fudbalskog kluba Mehelena i Ostendea i transferi srpskih fudbalera Adama Marušića, Miloša Kosanovića i Ivana Obradovića.

U svakom od tih transfera vodeću ulogu je imao Dejan Veljković.

Marušić, rođeni Beograđanin i bivši igrač Voždovca, koji nastupa za reprezentaciju Crne Gore, a trenutno je član Lacija, 2014. godine je iz redova "Zmajeva" prešao je u Kortrajk, a dve sezone potom u Ostende.

Iz Ostendea je u toku dana stiglo saopštenje na navode medija o toku istrage, bivši Marušićev klub je potvrdio da je policiji predata tražena dokumentacija u vezi sa transferom bivšeg igrača Voždovca, kao i ostali papiri koji bi mogli da pomognu u istrazi.

- Sve što su nam tražili su dokumenta o transferu Adama Marušića, preko Dejana Veljkovića i agenta Mateje Kežmana - poručili su iz Ostendea uz napomenu da je klub poslovao u skladu sa zakonom u vezi sa ovim transferom.

Adama Marušić u dresu Lacija na rimskom derbiju u duelu sa Kolarovim Foto: Tanjug/Ap

Pod lupom belgijskih istražnih organa je i Mehelen i još dva transfera srpskih igrača iz tog kluba.

U pitanju su Ivan Obradović (prešao iz Mehelena u Anderleht 2015. godine) i Miloša Kosanovića (prešao iz Mehelena u Satandard 2016. godine). Sumnja se da je u vezi sa tim transakcijama bilo nepravilnosti, konkretno istraga ide u pravcu toga da se otkrije da li su igrači dobijali novac "na crno" od optuženih i njihovih saradnika.

Podsećamo da je u velikoj akciji belgijskog tužilaštva i policije slobode lišen i blizak saradnik Mateje Kežmana Uroš Janković.

Tada je u koordinisanoj akciji izvedeno 57 racija policije i uhapšeno 44 lica u nekoliko zemalja. 

Racije su izvršene na prostorima Belgije, Francuske, Luksemburga, Kipra, Crne Gore, Makedonije i Srbije, gde je "palo" nekoliko ljudi i zaplenjeno je oko 800.000 evra.

U isto vreme, uhapšen je i Veljkovićev advokat, upućeni kažu, jedan od najvisprenijih u pomenutoj branši u Belgiji, koji je sa menadžerom godinama unazad sklapao ugovore u svetu fudbala, ali i vodio računa o njegovoj firmi, odnosno o poslovnim “knjigama”, za koju se sumnja da je bila samo paravan za “pranje” novca.

U isto vreme kada se u Belgiji iza rešetaka našao Dejan Veljković, pozvani na informativni razgovor njegov otac, zatim rođeni brat i bratanac, za koje se sumnja da su učestvovali u malverzacijama na našim prostorima, odnosno bili saučesnici u nečasnim radnjama, pa će se i oni naći na saslušanju pred Tužilaštvom za organizovani kriminal.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA