≫ 

Slika vredna 24 miliona evra visila iznad šporeta, a sada je Francuzi žele za sebe

Delo koje je naslikao italijanski umetnik Čimabue privuklo je veliku pažnju javnosti kada je pronađeno iznad šporeta jedne domaćice. Francuska vlada bi da ga izloži u Luvru, ali postoji jedna prepreka

  • 0
Ikona u kuhinji Foto: Tanjug/AP

Francuska je blokirala izvoz davno izgubljenog italijanskog remek-dela koje je nađeno u kuhinji jedne starije dame i prodato za skoro 24 miliona evra.

Slika „Ruganje Hristu“, koju je naslikao italijanski slikar Čimabue, pronađena je ove godine i privukla je toliku pažnju da je na aukciji u Parizu dostigla cenu četiri puta višu od početne, piše CNN.

Ipak, francuska vlada zaustavila je pokušaj izvoza ovog dela u Italiju, dodeljujući slici status „nacionalnog blaga“.

Slika Ruganje Hristu nađena u kuhinji jedne žene "Ruganje Hristu" / Foto: Profimedia/AFP

Ovo onemogućava selidbu slike 30 meseci, tokom kojih vlada prikuplja sredstva da je otkupi za državu i izloži je u Luvru uz dela ostalih umetnika.

Ovo delo, večinine 25x20 centimetara, sada je u vlasništvu Kabineta Turkvin, specijalizovanog za umetnine, tvrdi Džerom Montkukejl, koji je utvrdio autentičnost slike ovog leta.

Slika je pronađena u kuhinji jedne domaćice koja ju je držala neposredno iznad šporeta.

- Nije nam trebalo mnogo da utvrdimo da je to rad Čimabuea. On je rodonačelnik ovakvog slikarstva, pa dobro znamo kako izgleda njegov rad – rekao je Montkukejl za CNN.

Ikona u kuhinji Francuzi je proglasili nacionalnim blagom Foto: Tanjug/AP

Odluku za zaustavljanje transporta ovog dela doneo je Savetodavni komitet za nacionalna blaga, a podržao ju je francuski ministar kulture Frank Rister.

Čimabue je pseudonim slikara Čenija di Pepa, koji je rođen u Firenci oko 1240. godine. Njegov učenik je čuveni Đoto, jedan od najvećih slikara prerenesansne ere.

Na svetu postoji samo 11 sačuvanih slika koje je uradio Čimabue. Ova slika je deo diptiha nastalog 1280. godine, kada je umetnik naslikao osam scena o stradanju i raspeću Hrista.

(V. T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA