Prvo Balaševićevo pojavljivanje u medijima: Sa 15 godina se borio protiv kućnog saveta zbog fudbala

Stvarno ne znamo gde ćemo se preko leta okupljati, ako stanari ne pokažu malo više razumevanja za nas najmlađe stanovnike ovog kraja - rekao je tada petnaestogodišnji Balašević

  • 0
Đorđe Balašević Foto: Tanjug/Jaroslav Pap

U avgustu prošle godine Istorijski arhiv Grada Novog Sada objavio je prvi, njima znani, intervju Đorđa Balaševića, zapravo, jednu njegovu izjavu objavljenu u rubrici "Svakodnevni intervju", piše portal "021".

Novinar u tekstu navodi da te 1968. godine "Novi Sad nema dovoljno igrališta za decu, i to nije ni malo nova stvar".

- Iz godine u godinu govori se o tom nedostatku i predlažu rešenja koja bi omogućila njegovo otklanjanje. U naselju kod nove železničke stanice situacija je ista. U delu naselja "Pavla Bakića I", na primer, određen je prostor između zgrada za dečje igralište. Posuto je krupnim šljunkom i ne bi se moglo reći da je baš pogodno za svrhu kojoj je namenjeno.  Najčešće dečaci tu igraju fudbal. Ali, nedavno im je kućni savet zabranio sa obrazloženjem da stvaraju veliku buku i prašinu - piše novinar, a onda se obraća jednom od dečaka, tada petnaestogodišnjem Đorđu Balaševiću, koji je objasnio kako on vidi rešenje.

Znamo da smo ponekad smetali stanarima. Ali, trudili smo se da što manje galamimo, naročito u popodnevnim časovima odmora. Samo i stanari bi morali da znaju da nam je to jedino mesto za odmor posle škole. Upućuju nas na fudbalsko igralište preko pruge. A česti prelasci preko nekoliko koloseka predstavljaju opasnost veću od štete koju mi pravimo. Stvarno ne znamo gde ćemo se preko leta okupljati, ako stanari ne pokažu malo više razumevanja za nas najmlađe stanovnike ovog kraja, koji ima veliki broj - rekao je tada Đorđe Balašević.

Rođen i odrastao u Novom Sadu, ostavio neizbrisiv trag iza sebe

Đorđe Balašević je rođen 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Njegovi roditelji su se zvali Jovan Balašević i Veronika Elvira Matilda Dolenc, a imao je i pet godina stariju sestru Jasnu koja je preminula. Uprkos svim uspesima koje je postigao, otac i majka su se protivili njegovoj odluci da bude muzičar i smatrali su da bi trebao da se bavi geografijom za šta se i školovao. Nisu prisustvovali nijednom njegovom koncertu, a uvek im je čuvao dva prazna mesta.

Odrastao je u Novom Sadu, u kući u Ulici Jovana Cvijića koja se pominje u njegovoj pesmi "Neki novi klinci". Tu je živeo sa suprugom Oliverom sa kojom ima troje dece: Jovanu, Jelenu i Aleksu.

Bio je mirno dete i odličan đak što se u gimnaziji promenilo. Otac Jovan je dobio posao u inostranstvu, a majka je bila popustljiva zbog čega se iz škole ispisao u trećoj godini. Iz srpskog i društvenih nauka je ređao petice, dok iz matematike, fizike i hemije nije mogao da dobije prelaznu ocenu. Maturirao je kao vanredni učenik i upisao je studije geografije na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Ipak, nije diplomirao jer je počeo da se bavi muzikom. Sa 18 godina je prvi put svirao gitaru i pisao je tekstove koje je verovao da neće nigde objaviti. Prvu pesmu je posvetio muvi kad je bio prehlađen jer ga je nervirala njena pojava. Nakon toga je prepevao mnoge strane hitove za emisiju „Muzički klub“. Iako nije pohađao muzičku školu, bio je veoma muzikalan i imao je inspiraciju da piše tekstove. 1977. godine je sa drugovima iz gimnazije osnovao akustičarsku grupu Žetva sa kojom je snimio pesmu „U razdeljak te ljubim“ u izdanju RTV Ljubljana. Iako je nije voleo, nakon njenog izvođenja na radiju, otvorila su mu se mnoga vrata. Singl je prodat u 180.000 kopija što je bio prvi veliki pevačev uspeh.

Glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku. Sa suprugom Oliverom igrao je u filmu "Pop Ćira i pop Spira", jednu od glavnih uloga imao je i u "Vojnicima", a iza sebe ostavio je pesme koje su postale vanvremenski hitovi, kao što su "Ne lomite mi bagrenje", "Crni labud", "Bezdan", "Slovenska", "Namćor", "Ringišpil" i druge.

Za svoj rad je dobio brojne nagrade, a neke od njih su: Nagrada punoletstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije, nagrada za literarni doprinos u području estrade na Domanovićevim danima satire, nagrada Todor Manojlović za poseban umetnički senzibilitet, itd.

Poznati srpski kantautor preminuo je u 68. godini u Novom Sadu. On je bio primljen na Infektivnoj u KC Vojvodine gde se lečio od upale pluća. Vreme i mesto sahrane porodica Balašević će naknadno saopštiti.

Video: Umro poznati srpski pesnik i kantautor Đorđe Balašević

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA