≫ 

Preminuo legendarni pevač Đorđe Marjanović: Izgubio bitku sa korona virusom

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator

  • 16

Đorđe Marjanović, legendarni pevač, preminuo je u toku dana od posledica korona virusa, piše "Blic".

Čuveni muzičar bio je priključen na respirator i lekari su se borili za njegov život prethodnih dana.

Đorđe Marjanović je inače najveća nekadašnja jugolosvenska i srpska muzička zvezda čija karijera traje više od pola veka.

Prvi je pevač koji je imao zvanične klubove obožavalaca u tadašnjoj Jugoslaviji a ogromna je zvezda bio i u bivšem Sovjetskom savezu.

Rođen je u Kučevu. Studirao je i apsolvirao farmaciju. Njegovo pojavljivanje na televiziji sa pesmom "Zvižduk u osam" se odmah pretvorilo u opštu histeriju. On je bio prvi pevač zabavne muzike koji nije samo stajao za mikrofonom već je padao na kolena, valjao se po podu, plakao, bacao sako u publiku. Publika je na svakom koncertu bila u delirijumu!

Na festivalu, "Beogradsko proleće" u domu sindikata, po mišljenju publike nepravedno mu je oduzeto prvo mesto i nezadovoljni "Đokisti" su na trgu Marksa i Engelsa (danas Nikole Pašića) napravili demonstracije i ulične nerede, tako da je milicija morala da interveniše. Da bi nekako smirio razbesnelu masu Đorđe se popeo na krov automobila i odatle pevao svojim obožavaocima.

Prve LP gramofonske ploče Đorđa Marjanovića (produkcija PGP RTB) su bile "Muzika za igru" i "Mustafa".

Po Srbiji su postojali klubovi obožavaoca Đorđa Marjanovića, Đokisti, koje je on redovno obilazio, rukovao se sa narodom, slikao sa bebama, a školskoj deci pregledao zadatke!

U tadašnjem Sovjetskom Savezu Đorđe je bio apsolutno najpopularniji pevač. Pevao je u najvećim dvoranama i bio dočekivan kao kralj! Na jednom od tih putovanja Đorđe je upoznao i svoju suprugu Eli sa kojom ima troje dece.

Iako skromnijih glasovnih mogućnosti, Đorđe je na vreme shvatio važnost scenskog nastupa tako da je bio i ostao najpopularniji i najuspešniji pop pevač sa ovih prostora.

Neki od njegovih hitova su: Milord, Devojko mala, Romana, Đavoli, Dirlada, Lazarela, Natali.

Pojavljivao se i u nekoliko filmova gde je uglavnom glumio pevače.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • JS

    15. maj 2021 | 18:07

    Bilo je divno živeti uz njegove pesme, nasmejani i vedar lik. Nadasve kulturan, obrazovan, ljubazan, pošten čovek. Oličenje jednog vremena. Ponos zemlje u kojoj je živeo i stvarao. Iskreno saučešće porodici, prijateljima i poštovaocima velikog, legendarnog Đorđa Marjanovića.🙏

  • Mujo

    15. maj 2021 | 18:19

    Hvala sto si i ti doprineo da moje detinjstvo bude lepse i bezbriznije.

  • Djokista zauvek

    15. maj 2021 | 17:58

    Zbogom legendo, slava Ti, počivaj u miru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA