Šest stvari koje su obeležile nastup Srbije u Ligi nacija

Srpski fudbaleri ubedljivo zauzeli prvo mesto u grupi C i izborili plasman u B grupu

  • 9

Fudbaleri Srbije uspešno su završili takmičenje u prvoj fazi Lige nacija. Zauzeli su prvo mesto u grupi i izborili plasman u B grupu, a samim tim baraž za Evropsko prvenstvo 2020. To je još jedna šansa za odlazak na ovo takmičenje uz kvalifikacije koje kreću u martu.

Srbija je na šest utakmica Lige nacija zabeležila četiri pobede, dva nerešena meča i nijedan poraz . Dala je 11 golova, a primila samo četiri uz 14 osvojenih bodova. Ali, sad je pravo vreme da se malo analizira šta je još obeležilo izdanje Srbije u ovom takmičenju, pošto igra nije bila najbolja, zbog čega se spekuliše i da bi Krstajić mogao da dobije otkaz.

1. GOLGETERSKI UČINAK MITROVIĆA

Aleksandar Mitrović slavi pogodak protiv Crne Gore; Foto: Tanjug/Tanja Valic

Fudbaler Fulama je najbolji strelac Lige nacija, jer je na šest utakmica postigao isto toliko golova, što nije pošlo za nogom nijednom napadaču. Srbija je dobila ubojitog napadača koji bi u narednim godinama tek trebalo da pokaže još bolji učinak jer ima samo 24 godine.

Mitrović je od početka sezone u Premijer ligi dao 5 golova, dok je u Ligi nacija dao šest na šest mečeva, čime je došao do brojke od 23 gola u selekciji Srbije na 46 utakmica. Time se izjednačio sa Draganom Džajićem na 11. mestu večne liste strelaca. Mitrović je u Ligi nacija davao golove na svakih 88 minuta.

On je inače najbolji strelac u dresu Srbije od samostalnosti.

Na vrhu večne liste, računajući i Jugoslaviju je Stjepan Bobek sa 38 golova, slede Milan Galić, Blagoje Marjanović, Savo Milošević (37), Rajko Mitić (32), Dušan Bajević (29), Todor Veselinović (28), Bora Kostić, Peđa Mijatović (26) i Zlatko Vujović (25).

Prestignuti su Bernard Vukas (22), Safet Sušić (21), Slaven Zambata (21) i mnogi drugi.

2. SLABA MINUTAŽA ZA PRIJOVIĆA

Ubitačan tandem koji je zaigrao zajedno tek u poslednjoj utakmici: Prijović i Mitrović Foto: Marko Jovanović

Ono što je iznenadilo većinu ljubitelja fudbala je mala minutaža za Aleksandra Prijovića, koji je tokom početka klupske sezone pokazao da je jedan od najboljih strelaca Evrope. Prijović dominira u PAOK-u, a u Ligi nacija nijednom nije igrao u paru sa Mitrovićem do poslednjeg meča sa Litvanijom, a ukupno je do meča sa Litvancima igrao 13 minuta. Čak i tada ga je Krstajić ubacio jer je čuo rezultat meča Crna Gora - Rumunija (0:1), u momentu kada Srbija nije mogla da "probije" Litvance, i odmah posle ulaska drugog špica rezultat je bio 4:1 za Srbiju.

Prijović je bio asistent protiv Velsa u kvalifikacijama za Mundijal koji nam je doneo bod, a protiv Gruzije je Srbija je zaigrala kako treba tek kad je on ušao, a tada je i dao gol vredan Mundijala. Prijović je inače od starta ove fudbalske sezone dao 6 golova u Superligi Grčke, čak četiri u kvalfikacijama za Ligu šampiona, u Ligi Evrope je dao jedan, što je ukupno 11 golova.

Bolje da sedim kad mi već ne daju da igram: Aleksandar Prijović Foto: MN Press

3. DOMINACIJA NA SVIM UTAKMICAMA, IAKO NISMO NA SVIM POBEDILI

Srbija je pokazala kvalitet na svim utakmicama i može se reći da je dominirala u skoro svim duelima sa rivalima, iako nismo zabeležili pobedu na baš svakom meču. To se najbolje videlo u duelu sa Rumunijom gde smo igrali dva puta nerešeno, a bili smo neuporedivo bolji na terenu, naročito u Bukureštu gde smo imali igrača više, ali nismo iskoristili priliku.

Opšti utisak svih navijača je da smo bili dominantni kako u duelima, tako i u samoj igri ekipe koja je znala šta hoće i kako to da sprovede.

4. PROMAŠENI PENALI

Foto: Marko Jovanović

Srbija je u ovom takmičenju promašila neverovatni broj penala - čak tri od pet dosuđenih. Podsetimo, prvi naš promašen penal u Ligi nacija bio je onaj Tadićev u Litvaniji, gde smo slavili sa 1:0, da bi isti igrač bio neprecizan sa bele tačke i u prošlom kolu u Bukureštu protiv Rumunije (0:0). A onda je Mitrović promašio još jedan protiv Crne Gore.

Foto: AP/Tanjug

5. RENOVIRANJE I PODMLAĐIVANJE REPREZENTACIJE

Tokom ovog takmičenja videli smo i kako bi izgledalo renoviranje selekcije. Za razliku od Mundijala, na poslednjim mečevima nismo videli golmana Vladimira Stojkovića, Baneta Ivanovića, Duška Tošića. Takođe, Milan Rodić se pokazao kao solidna alternativa za Kolarova. Ove sezone je Rodić nezamenjiv u Zvezdi, a u Ligi nacija je izborio penal protiv Crne Gore. Živković je drugi najbolji asistent Lige nacija.

Takođe, Veljković se ustalio pozadi sa Milenkovićem kao startni štoper, a i Saša Lukić je pokazao da se može računati na njega, jer je igrao svih šest mečeva za ukupno 337 minuta, dok je Nemanja Maksimović igrao "kao mator" u veznom redu.

Pitanje je samo šta sa Lukom Jovićem koji je igrao samo jedan meč i to 7 minuta, a došao je kao najbolji strelac Bundeslige.

Golman Rajković je sakupio 270 minuta isto koliko i Dmitrović.

Foto: Tanjug/AP

6. SRBIJA NA GOSTOVANJIMA NIJE PRIMILA GOL, KOD KUĆE SLABIJI UČINAK

Milenković je pokazao da je već lider odbrane, nije ga bez razloga Žoze Murnijo iz Mančester junajteda gledao u Podgorici, a za Milenkovića se interesuju i drugi klubovi. Odlaskom na Mundijal, Milenković je pokazao da je Srbija dobila štopera za budućnost.

Odbrana nam je bila na visokom nivou na gostovanjima, gde je bilo potrebno ne primiti gol, dok smo kod kuće primili tri i to dva od Rumunije i po jedan od Crne Gore i Litvanije.

VIDEO: Emotivan Krstajić posle pobede nad Litvanijom

(D.S.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • ortodox rs

    22. novembar 2018 | 09:42

    Ako vec tenoviraju tim neka pocnu od zalutalog selektora.

  • Vasa

    22. novembar 2018 | 10:34

    Cuj ubedljivo a do zadnjeg kola se nista nije znalo

  • marko

    22. novembar 2018 | 12:08

    realno smejurija. Fejsu covek ubacuje... sta reci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA