≫ 

Šele driblao i pogađao kao Mesi, Ranko Stojić nemoćno plivao: Ko bi pamtio da nije protiv Partizana?

Sećanja na sjajan 70. večiti derbi odigran 1982. godine pred 35.000 duša, o čemu je za Telegraf pričao i junak tog meča

  • 17
Miloš Šestić Miloš Šestić u prodoru; Foto: MN press

Mnogo je večitih derbija koji su obeležili rivalitet između dva najpopularnija beogradska kluba, a jedan od najdražih onim starijim navijačima Crvene zvezde odigran je baš na današnji dan, 14. aprila 1982. godine. Bio je to 70. okršaj komšija sa Topčiderskog brda, odigran na stadionu JNA po kišnom vremenu pred 35.000 duša, a trijumf crveno-belih od 4:1 ostaće upamćen po sjajnim golovima Miloša Šestića.

Oni mlađi koji se nisu ni rodili tada mogu da pogledaju snimak utakmice na You Tube i vide kakva je dva gola dao hitronogi Šele tadašnjem golmanu crno-belih Ranku Stojiću, a mogu i da nađu neki od poslednjih snimaka golova Lionela Mesija. To je to.

Brzina, dribling, i magična leva noga, bili su glavna odlika sada 63-godišnjeg Miloša Šestića koji je voleo da baca rivale u očaj, a protivničke golmane tera da plivaju i tako samo ulepšavaju spektakularne golove.

Šestić je bio igrač trika, kakav nije skoro viđen na našim terenima, ali će vam uvek skromno kao i danas reći da je to sve bilo normalno i da nije ništa naročito bez obzira koliko je lepo.

- Da je bila neka druga utakmica niko ne bi pričao o tim golovima. Mnogima je zanimljivo jer je rival bio Partizan, ali ja sam davao i lepše golove na drugim utakmicama kojih se danas retko ko seća - svedoči Šestić u razgovoru za Telegraf.rs.

Crveno-beli su tu utakmicu otvorili na savršen način. Već u petom minutu Pižon Petrović je proigrao na levom krilu Dušana Savića, ovaj "zavrnuo" loptu na peterac gde ju je Milko Đurovski sproveo u mrežu. Međutim, samo dva minuta kasnije Partizan je stigao do izjednačenja golom Zvonka Živkovića, iz voleja posle kornera i zaista prelepe akcije.

Zvezda je bila znatno snažnija, u nastavku je zaigrala još bolje, a nagrada je stigla u 64. minutu sa potpisom Miloša Šestića. On se u svom maniru stuštio ka golu večitog rivala, na ivici kaznenog prostora se oslobodio čuvara, namestio na levu i strahovitim udarcem savladao nemoćnog Stojića.

Partizan je mogao ubrzo do izjednačenja, ali je Dragan Mance promašio neverovatnu priliku i prazan gol sa samo nekoliko metara. Кazna je stigla u 74. minutu, posle akcije Jankovića i Petrovića Pižon je centrirao na suprotan kraj kaznenog prostora, a Ranko Đorđić (otac TV komentatora Bojana Đorđića) iz voleja pogodio za 3:1.

Кonačan rezultat postavio je Miloš Šestić, i to ponovo na majstorski način. Driblao je ispred kaznenog prostora, šutirao sa ivice i pogodio suprotan ugao Stojićevog gola za fantastičan finiš ovog večitog derbija.

Ranko Stojić Ranko Stojić; Foto: MN press

Legendarni napadač Zvezde podvlači da mu inspiracija za ovakve utakmice nikad nije bila potrebna.

- Takvo je vreme bilo da se nismo opterećivali protivnikom ni rezultatom. Ulazili smo bezbrižni u derbije, nije bilo pitanje života ili smrti izgubiti derbi. Naravno, svako je voleo da pobedi, ali život se nije završavao porazom. Mene su derbiji hteli. Najbolje sam igrao protiv Partizana, Hajduka i Dinama, iako nisam nikada imao neki preterani motiv - kaže Šestić.

Čovek koji je svojevremeno do ludila dovodio čak i slavnog nemačkog defanzivca Bertija Fogtsa, poznatog pod nadimkom "Terijer", kaže i da mu poređenje s Mesijem godi, iako ga ne voli.

- Mesi je vanvremenski i ono što danas radi teško da je iko radio pre njega. Uživanje je gledati ga i ne volim poređenja između fudbala u ono vreme i ovog danas. Razlika je velika, ne kaže se džabe da svako vreme nosi svoje breme - zaključio je Miloš Šestić.

Miloš Šestić Miloš Šestić; Foto: MN press

Pomenimo na kraju i sastave u kojima su timovi nastupili:

PARTIZAN: Stojić, Ješić, Кlinčarski, Živković, Stojković, Кaličanin, Đelmaš, N. Кostić, Vukotić (Mance), Trifunović (Popović), Varga. Trener: Кaloperović.

CRVENA ZVEZDA: Stojanović, Кrmpotić, B. Đurovski, Milovanović, Borovnica, Jurišić, Petrović, M. Đurovski (Đorđić), D. Savić, Janković, Šestić. Trener: Stanković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dr No

    14. april 2020 | 12:54

    Iako zvanicno nisu za mene su i Sestic i Dule Savic ZVEZDINE ZVEZDE!!!

  • Gorki

    14. april 2020 | 12:38

    Mikoš šestić. Vrhunski dribler.

  • 🤡

    14. april 2020 | 14:34

    Milos je bio genije, to je talent kao Messi sad pa ibolji cak bih rekao, U Sarajevu protiv Zelje dobio je od svog golmana loptu ispred 16 m i presao sve igrace pa i golmana Janjusa i zabio gol. To majka jednim radja, car je bio u drublanju, trzaj ramenom je bacao igrace na travu. Ziv bio legendo i nikad neces bit zaboravljen kao i ostali igraci Zvezde.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA