≫ 

FIFA pred milionskim penalima zbog "slučaja sprej": Brazilci tvrde da im je ukraden čuveni patent!

Brazilski pronalazači očekuju "debelu" nadoknadu zbog, kako kažu, krađe njihovog patenta od strane Svetske fudbalske organizacije

  • 0
Svetski ekonomski forum Foto: Tanjug/AP

Predsednik Svetske fudbalske federacije Đani Infantino i još nekolicina funkcionera FIFA mogli bi, u najgorem scenariju po njih, da se nađu iza rešetaka jer su, navodno, odgovorni za krađu intelektualne svojine.

Njih zajedno, kao i FIFA organizaciju i celini, pre četiri godine tužili su pronalazači spreja koji koriste sudije na fudbalskim utakmicama, Pablo Silva i Hain Aleman, a sudski postupak bi trebalo da bude okončan narednih dana, pišu strani mediji.

U tužbi koju su 2016. predali sudu u Brazilu, Silva i Aleman tvrde da FIFA sve vreme neovlašćeno koristi njihov patent kao izum "druge firme" iako su oni imali dogovor sa prethodnim predsednikom FIFA Sepom Blaterom i još jednim tadašnjim funkcionerom Huliom Grondonom, vredan 40 miliona dolara.

Blaterova vladavina završena je korupcijskim skandalom, u međuvremenu je Infantino preuzeo palicu rukovođenja organizacijom, a sporazum koji su FIFA i dvojica Brazilaca imali je "nestao".

FIFA je posle izvesnog vremena intenzivirala ideju o upotrebi spreja, koji je, pošto se našao u upotrebi, bio isti onakav kakav je izašao iz radionice dvojice Brazilaca, kako oni tvrde.

-  Čekamo prvostepenu odluku o merama (kaznenim). Zahtevaćemo da Đani Infantino i svi oni koјi su učestvovali u ovome budu u zatvoru, i da im se blokiraju računi - kaže Silva, koji je optimista u pozitivan ishod spora i zbog činjenice da ih zastupa ugledni brazilski advokat Kristijano Zanin Martins, poznat po tome da je isposlovao oslobađajuću presudu bivšoj predsednici Brazila Lule da Silve.

Nakon prvog suđenja, upotreba spreja je zabranjena, ali ga јe FIFA ipak koristila pod imenom drugog proizvođača.

- Bili smo strpljivi, ali kada smo videli da se spreј koristi u Rusiјi 2018. godine, uprkos zabrani, eksplodirali smo - kaže Silva, koјi јe potvrdio da namerava da slučaј preda i sudovima Sјedinjenih Država.

Presuda o predostrožnosti, koja je na snazi, podrazumeva da se svako ko koristi aerosol sprej od 2017. godine, kažnjava sa 15.000 dolara, a ta suma se popela na preko 100 miliona kada se saberu sve utakmice na kojima je sprej od tada upotrebljavan.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA