≫ 

"Ne radite to, imajte malo poštovanja": Najpotresniji glas protiv Saudijaca koji su preuzeli Njukasl

Udovica ubijenog saudijskog novinara duboko pogođena zbog toga što su britanske vlasi dozvolile da Njukasl preuzme konzorcijum iza kojeg stoji "glavno osumnjičeni" za ubistvo njenog partnera

  • 2
Jamal Khashoggi, Džamal Kašogi , verenica, ubistvo, sud u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

Verenica pokojnog saudijskog novinara Džamala Kašogija izjavila je da je duboko razočarana zbog toga što su vlasti u Velikoj Britaniji ipak dozvolile da konzorcijum na čijem je čelu saudijski princ Muhamed Bin Salman, preuzme Njukasl.

Podsetimo, engleski klub je u četvrtak saopštio da je realizovana transakcija vredna 300 miliona evra, da je saudijski konzorcijum preuzeo klub što je izazvalo ekstazu među navijačima premijerligaša. Stotine njih je slavilo ispred stadiona dan kada je Majkl Ešli prodao klub.

Međutim, osim navijača Njukasla malo je onih koji nalaze da je prodaja "Svraka" baš Saudijcima mudar potez - upravo zbog kontroverznog i moćnog princa Muhameda Bin Salmana.

- Veoma sam razočarana - prva je reakcija Kašogijeve nesuđene supruge Hatiz Čengiz, čiji je verenik brutalno ubijen pre tačno tri godine u saudijskoj ambasadi u Istanbulu.

Zapadne službe veruju da iza ubistva stoji upravo Bin Salman - što je on negirao u više navrata.

Jamal Khashoggi, Džamal Kašogi , verenica, ubistvo, sud u Istanbulu Foto: Tanjug/AP

I premda su u Saudijskoj Arabiji optuženi i osuđeni direktni izvršioci ovog gnusnog čina, u pitanju su ljudi iz saudijske tajne službe, ostaje nerešeno pitanje motiva i nalogodavaca zločina.

- Od trenutka kada je Džamal ubijen ja tražim pravdu za njega, svaki dan, ispitujem svaku šansu koja mi se ukaže i na svakom mestu gde mogu da odem i da pronađem odgovore. A onda, odjednom, na vestima vidim da se priča o preuzimanju kluba i kažem sebi "molim te, ne radite to, imajte barem malo poštovanja prema sebi" - teško se miri Kašogijeva verenica sa činjenicom da su britanske vlasti dozvolile moćniku da nesmetano preuzme Njukasl.

Bin Salmanov investicioni font, koji raspolaže sa 320 milijardi dolara, prošle godine je sprečen u nameri da preuzme Njukasl. Zvaničan razlog odbijanja bilo je kršenje TV prava određenih saudijskih stanica, koje su nelegalno strimovale mečeve engleske lige.

Ipak, mnogi su i tada bili ubeđeni da je Premijer liga odbila saudijski novac za Njukasl upravo zbog "slučaja Kašogi" koji je potresao svet.

Međutim, sa protokom vremena i pada u zaborav osetljive teme koju su potisnule neke druge, aktuelne, ublažen je i pritisak javnosti na Bin Salmana, pa su Saudijci dobili dozvolu da investiraju u Premijer ligi.

Video: Poslednji dan života Džamala Kašogija pre nego što je ubijen u konzulatu Saudijske Arabije

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • S.z

    8. oktobar 2021 | 20:38

    Sramota, dokaz da se danas sve može pokriti novcem pa čak i "tranžiranje" čoveka u ambasadi. Kako te odvratne Engleze nije sramota da bilo koga prozivaju za kršenje "ljudskih prava" kada prihvataju "krvavi novac" ubice koji pokušava da se opere i popravi svoj imidž. Definitivno ovaj svet ide u pogrešnom pravcu i ka nekom velikom lomu jer laži, ubistva, prevare ne mogu ništa dobro doneti osim SUKOBA.

  • BralE

    9. oktobar 2021 | 10:00

    Englezi i novac… Dalji komentar je suvišan…

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA