≫ 

Kolaps Budućnosti posle incidenata, šou Simanića i povratak Riversa: Ovih 5 stvari obeležilo je Zvezdinu pobedu i povratak u Evroligu! (VIDEO)

Prvi put u istoriji ABA lige, šampion je odlučen u 5. meču

  • 24
KK Crvena zvezda Foto: Marko Jovanović

Posle burne plej-of serije, haosa u Podgorici, posle nereda u Beogradu, sukoba na parketu i incidenata pre starta susreta kada su navijači upali u teren, i početka koji je kasnio skoro sat vremena, meč između košarkaša Crvene zvezde i Budućnosti okončan je pobedom crveno-belih, 97:54, koji su ovogodišnji šampioni ABA lige, ali i učesnici Evrolige sledeće sezone.

Zvezda je 4. put u klupskoj istoriji, u samo 5 godina, osvojila titulu prvaka ABA lige, a glavni utisak kompletne serije jeste da su ovogodišnji šampioni u tri utakmice na svom parketu, blago rečeno, bili dominatni.

Posle 91:72 i 107:69, u Pioniru, usledila su dva poraza u Podgorici od 80:72 i 84:80, da bi se sve rešilo u Beogradu potpunim debaklom Budućnosti, u meču koji je imao burnu uvertiru, efikasan tok, i kraj po meri crveno-belih.

Osnovni cilj je ispunjen, a nekoliko segmenata obeležilo je 5. meč velikog finala!

Bili Beron, jedan od najboljih igrača finala; Foto: Marko Jovanović

NAPAD NA KOŠARKAŠE BUDUĆNOSTI - ODLOŽEN POČETAK, SUKOB, PLJUVANJE

Prvi utisak koji je obeležio sam početak jeste sve ono što se dešavalo pre prvog sudijskog zvižduka koji je odložen za skoro 60 minuta. Tako se prvo na sat ipo pre početka susreta plejmejker Budućnosti na zagrevanju sukobio sa jednim od snimatelja i gađao ga loptom, a incident većih razmera sprečen je pravovremenom reakccijom pribranijih ljudi na parketu.

Potom, čim su i ostali košarkaši Podgoričana izašli na teren, njima su se "pridružili" navijači Zvezde i napali ih, a topovski udari, stolice i pljuvanje koje je sve to pratilo, učinili su da se Podgoričani vrate u svlačionicu, iz koje su izašli skoro sat vremena kasnije.

VIDEO: Skandal u Pioniru, navijači Zvezde napali košarkaše Budućnosti

SERIJA PROMAŠAJA U PRVOJ ČETVRTINI

Posle "burne" uvertire za ovaj susret, nije  čudno što se košarkašima obe ekipe na startu "skratila ruka". Tako je u prvih pet minuta postignuto ukupno 6 koševa. Zvezda je vodila 4:2, a neretka je bila slika, u kojoj košarkaši promašuju i ceo obruč.

Odžo je posle slabijeg početka, uhvatio ritam; Foto: Marko Jovanović

Ipak, crveno-beli uspeli su da se "opuste" i na kraju dođu do razlike od 10 poena, dok su nervozni Podgoričani ubacili svega 2 od 11 upućenih šutera, da bi bukvalno u poslednjih četrdesetak sekundi vezali 5 poena i tako izdržali nalet Zvezde i uhvatili rezultatski priključak, koji je doduše trajao tek do početka druge deonice.

BORIŠA SIMANIĆ "EKSPLODIRAO" U 2. ČEVTRTINI- BLOKADAMA I ZAKUCAVANJIMA DOVODIO PROTIVNIKA DO LUDILA

Odlična partija Boriše Simanića; Foto: MN Press

Možda i period kada je viđena najlepša igra Crvene zvezde, barem kada je reč o odbrani. Posle rezultatskog povratka gostiju tokom prve deonice, Zvezda je morala iz početka da gradi novu prednost, a u tome je i te kako uspela, pre svega, zahvaljujući skoku i blokadama Odža i Boriše Simanića koji su inicirali seriju Zvezde od 28:1.

Tako je Odžo potpuno zaustavio jednog od najboljih košarkaša Budućnosti Kola monstruoznom blokadom i do poluvremena sakupio 4 poena, 3 skoka i dve asistencije.

VIDEO: Norisu Kolu još odzvanja u glavi posle monstruozne blokade Odža

Takođe, ovaj period igre potpuno je obeležio momak koji u 4. susretu odigranom u Podgorici nije ni ulazio u igru. Boriša Simanić totalno je eksplodirao kada je bilo najpotrebnije. Iako je na poziciji 4 od početka zaigrao Faje, koji je na prethodnom susretu bio najviše na parketu i borio se sa sva tri krilna-centra Budućnosti, i trebala mu je "mala" pomoć.

Simanić je pogađao sa distance, imao je prodor za koš i faul, kao i neverovatne blokade, posle kojih je, u svega deset sekundi, uspevao da istrči kontru i zakuca. Jednom rečju, bilo ga je svda na parketu. Na kraju susret je završio sa 10 poena, 5 skokova, 3 asistencije i 2 blokade, i svakako je igrač koji je prelomio 5. meč.

VIDEO: Brutalna blokada, pa NBA zakucavanje Boriše Simanića

KOLAPS TIMSKE IGRE BUDUĆNOSTI I ZVEZDA ZA UDŽBENIKE

Dugo se ne pamti da je na jednom meču protivnik imao timski indeks korisnosti -1, naspram protivnika koji ima 62. Upravo to je bio slučaj posle poluvremena finalista ABA lige. Gosti su promašivali u serijama, srljali u greške, i to, bez bilo kakve igre koja bi ukazivala da je reč o timu koji je igrao Evroligu i koji je ušao u finale ABA lige. Koliko je Budućnost bila inferiorna pokazuje i broj asistencija, njih 2, naspram 14 Zvezdinih.

Kada je reč o brojkama iz prvog poluvremena, Zvezda je ubacila 6 od 13 šuteva za 3, 10 od 14 za 2, dok je Budućnost od 23 šuta za 2 ubacila tek 5, uz 2 od ukupno 10 za tri poena.

Nizala je Budućnost promašaj za promašajem; Foto: Marko Jovanović

Podgoričani su se uglavnom oslanjali na solo akcije Kola, Džeksona, Klarka, koji su manje-više sami doveli svoj tim do pobede u 4. susretu. Ipak, ovoga puta, i oni su se uklopili u kompletno sivilo.

Nervoze je, i te kako bilo, pa se tako Kol sukobio sa Filipom Čovićem, kada ga je udario u lice.

VIDEO: Sukob košarkaša Budućnosti i Zvezde

Ni do kraja meča, nije se mnogo toga promenilo. Timski indeks korisnosti Zvezde bio je 124, naspram 27 Budućnosti. Statistički gledano, Zvezda je dominirala u svim segmentima, pa je do kraja ubacila 16 trojki od 32 pokušaja, naspram 6 od 23 gostiju.

Kada je reč o dvojkama, crveno-beli su ubacili 17 od 28, dok su Podgoričani i tu bili neefikasni što 11 pogođenih od 39 upućenih šuteva i pokazuje. Ipak, posle svega, brojke ostaju samo ljubitlejima statistike.

Bili Beron proglašen je za MVP-a finala; Foto: Marko Jovanović

KONAČNO RIVERS - IGRAČ ZA VELIKE UTAKMICE

Bek Zvezde Kejsi Rivers stoički je istrepeo sve poruke i uvrede koje su mu navijači Zvezde poslali tokom i posle 4. utakmice sa Budućnošću. Tada, Zvezda je izgubila 84:80, Amerikanac je loše odigrao meč, ali je uspeo da se izdigne iznad situacije i odigra svoj najbolji meč u dresu crveno-belih ove sezone.

Potpuno hladnokrvno, kakav je i inače, nastupio je i ovoga puta, a posle uvodnog promašaja, usledila je serija njegovih poena, koja je trajala do kraja meča. Na zadovoljstvo navijača novog šampiona lige, kada je bilo najpotrebnije, videli su pravo lice Riversa - košarkaša za velike mečeve, kakav je bio ovaj u Pioniru.

KOnačno su navijači videli pravog RIversa; Foto: MN Press

Ovoga puta, pored celog tima koji je odigrao odličan meč, Rivers je ubacio 21 poen, 6 skokova  i jednu blokadu, uz samo jednu izgubljenu loptu, uz 3 od 4 pogođena šuta za dva i 5 trojki iz 8 pokušaja. Svakako, potpuno se iskupio za sve loše partije od dolaska u tabor crveno-belih.

 VIDEO: Blokada Odža, pa trojka Riversa

Ono što je sigurno, viđena je verovatno i najzanimljivija završnica ABA lige, možda i od njenog osnivanja, u kojoj je, računajući sva četiri tima učesnika, Cedevitu, Partizan, Budućnosti i Crvenu zvezdu, viđeno baš sve. I pozitivno, i ono loše, što bi narednih sezona trebalo zaobići koliko god je to moguće jer scene iz Podgorice i Beograda, koje ne pripadaju košarci ne bi smelo ponoviti.

Ipak, navijači će brzo zaboraviti sve loše, a ono što će ostati jeste rezultat.

Ljubitleji košarke su videli velike preokrete, dramatične završnice, odlična zakucavanja, blokade, i akcije timova, koje su izazivale smeh, ali i suze, zavisno od strane za koju se navija. To je upravo i ono što košarka treba i mora da nosi sa sobom - emociju, požrtvovanost i predanost!

Nije slučajno moto Evrolige - "I feel devotion!". Tako će Budućnost morati da napravi dobru analizu, gde je pogrešila i uradi mnogo na svakom košarkaškom nivou kako bi krenula sledeće sezone po titulu u ABA ligi.

Sa druge strane, posle svega, Crvena zvezda još jednom slavi titulu šampiona, znajući da će sledeću sezonu, posle godinu dana pauze, ponovo provesti u društvu najboljih ekipa Evrope, i to, na osnovu igre, tokom sezone, kvaliteta tima i svega prikazanog, potpuno zasluženo.

VIDEO: Rivers hladan kao led dok oko njega gori sve i navijači divljaju

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Grad od skalina

    22. april 2019 | 23:14

    Vi ne znate koliko ovo znaci nasem srpskom narodu u Cg,kao da smo obalili samog Mila!!! Hvala vam!!!

  • Ognjen

    22. april 2019 | 23:44

    Hvala igracima i strucnom stabu za ovu pobjedu i osvajanje trofeja.osjecam se ponosno sto navijam za veliki klub.

  • Miko

    22. april 2019 | 23:07

    Minus 43 u Podgorici...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA