≫ 

Bertomeu opet o licencama: Nemačka, Francuska i Engleska prioriteti, ABA klubovi "u razmatranju"

Prvi čovek elitnog takmičenja pričao o planovima Evrolige za naredne godine

  • 14
ABA Liga, Koktel, Đordi Bertomeu Foto: Marko Todorović

Najava da će naredne sezone, ili one posle, klubovi ABA lige samo kroz Evrokup moći do Evrolige, dobija nove potvrde u rečima prvog čoveka elitnog takmičenja Đordija Bertomeua. 

Španac je bio gost u Berlinu, na meču Alba - Žalgiris, gde se na licu mesta još jednom uverio u sveobuhvatne kapacitete nemačkog predstavnika, koji je, prema njegovim rečima, glavni kandidat za dobijanje stalne "ulaznice" za takmičenje u Evroligi.

Bertomeu je u razgovoru sa novinarima naglasio da je za razvoj takmičenja u narednim godinama ključna tržišta Nemačke, Francuske, te da je i Engleska "u fokusu" kao veliki izazov kome treba pristupiti. Za klubove sa Balkana, koji su do sada kroz Regionalno takmičenje tražili svoje mesto u Evroligi, Bertomeu je rekao da su i oni "u razmatranju".

- Sa jedne strane, mislim da je Evroliga poslednjih godina vrlo jasna kada su u pitanju tržišta kojima težimo, na kojima želimo da ostarimo naš uticaj. Sa druge strane, postoje neka tradicionalne teritorije koje zavređuju našu pažnju - rekao je Bertomeu, pa nastavio:

- Što se tiče prvog, mislim da je Nemačka oduvek bila među prioritetima, kao i Francuska i Velika Britanija. To su strateški važna tržišta i naša je namera da idemo ka njima. Odluku koju smo doneli za ASVEL (dobio licencu ove sezone) i Bajern (licenca od ranije) su pokazatelji u kom pravcu želimo da idemo. Nemačka ostaje prioritet, zato što verujemo da su najmanje dva tima iz Nemačke u Evroligi nešto čemu težimo i što je važno za nas. Francuska takođe, a što se Velike Britanije tiče, verovatno već znate da nam je san da i tamo proširimo ligu iako Engleska nema košarkašku kulturu i tradiciju. Ali, mi smo organizacija koja voli izazove, tako da ćemo stremiti u tom pravcu. Ali, takođe, psotoje tržišta kao što su Rusija i Balkan kroz ABA ligu, koja su isto tkao veoma interesantne košarkaške teritorije i sigurno je da su uzete u razmatranje. Prema tome, usmereni smo ka ta dva tržišta, iz različitih razloga, one koje sam već pomenuo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bgd

    29. novembar 2019 | 13:05

    Onda napravi zatvorenu ligu sa Nemcima, Francuzima i Englezima i igrajte do mile volje a ostale zemlje neka igraju u nekom drugom formatu.

  • PIXY

    29. novembar 2019 | 13:04

    Upotrebio je rec trziste,sto je potvrda da sport odavno nije sport

  • Srdjan

    29. novembar 2019 | 13:19

    Nije mi jasno kaže 16 stalna kluba i 2 iz Eurokupa, pa ko onda ispada svake godine ti što dodju iz Eurokupa igraju jednu godinu i bez obzira na plasman ispadaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA