Da li smo zemlja košarke ili samo zemlja vrhunskih košarkaša? Pešić na potezu, ima najbolje što mu se nudi

Kad ako ne sad, kad ako ne sa MVP Jokićem (ako bude igrao), MVP Micićem, MVP Teodosićem i ostalima do zlata na koje čekamo 20 godina

  • 19
Košarkaška reprezentacija srbije Foto: MN Press, Nikola Tomić, Marko Jovanović

Nije baš ni bilo neke prevelike neizvesnosti u polufinalnim serijama ABA lige. Tek u tragovima je to bila egal borba. Budućnost i Cedevita Olimpija su protiv Partizana i Zvezde dobacili do jedne pobede i to pred svojim navijačima, u oba slučaja na izrazito težak način, najteži mogući, dok su na terenima večitih stvari bile prilično jasne u oba meča sa Podgoričanima i Ljubljančanima:

U Beogradu se i ove godine igra upadljivo najkvalitetnija košarka u regionu. Srbi košarkaško kolo vode. Možda ne briljiraju na drugim poljima ali i te kako umeju da naprave da to valja kada na red dođe košarka.

Nije, naravno, samo Beograd mesto gde ćete videti demonstraciju suvog talenta domaćih igrača pretočenog u pobede i priznanja. Naši košarkaši su u 2022. godini, osim na prostoru bivše zajedničke države, i vodeće "face" na svim ostalim meridijanima. Lideri, najbolji među najboljima. Glavne vesti. Za sve se pitaju.

U DNK spirali mora da nam je negde i zapisan MVP gen. Sa velikom verovatnoćom se može reći da se upravo dok čitate ovaj tekst u nekom srpskom porodilištu rađa beba koja će za dvadesetak godina nekad biti najkorisniji košarkaš lige - živi bili pa videli.

Sa Jokićem dvostrukim uzastopnim MVP-jem NBA lige, Teodosićem najkorisnijim akterom finala Evrokupa, Micićem MVP-jem završnog turnira Evrolige, prvim košgeterom i dvostrukim uzastopnim prvakom Evrope, Kalinićem sa MVP počastima u ABA ligi, Željkom Obradovićem kao najboljim trenerom, Lazićem najboljim defanzivcem, Jovićem najboljim mladim igračem u regionu, srpska košarka je ove godine, čini se kao nikad pre, makar na individualnom planu debelim koncem pričvrstila sebi etiketu (koja je pomalo počela da labavi) evropske i svetske velesile.

vasilije micić Foto: MN Press

Ni to nije sve, morala se ovde samo napraviti pauza u nabrajanju, toliko toga su dali naši igrači i treneri u 2022. Sledi dodatak na gornji spisak:

U moru upeha igrača izdigla se i struka. Naslonila se na igračke individualce u silnim upesima. Sjajni Dušan Alimpijević je sa Bursom činio čuda u Evrokupu, senzacionalno je doveo do finala tog takmičenja, što je njemu donelo priznanje za najboljeg trenera drugog po jačini evro takmičenja - pored "živih" legendi ove igre Željka Obradovića i Serđa Skariola!

Pomalo nezapaženo je prošao slobodno možemo reći i nesvakidašnji uspeh još jednog trenera iz mlađe garde, Nenada Čanka, koji je sa Lijetkabelisom učinio do juče nezamislivo za okvire litvanske košarke - eliminisao je "večitog šampiona" Litvanije Žalgiris u polufinalu domaće lige 3:1 u seriji!

Dušan Alimpijević Foto: MN Press

Kao šlag na tortu, a u prilog "beskrajnom" nizu svesrpske hegemonije u igri pod obručima, dodajmo i organizacju fajnal-fora Evrolige koji je našu zemlju i srpsku prestonicu promovisao i u evropsku prestonicu košarke, gde je, gle čuda, opet Srbin "pokupio svu slavu".

I sada je idealan momenat da se citira aktuelni selektor košarkaške reprezentacije Srbije Svetislav Pešić - ima li ko jači?!

Upravo će popularni Kari njegovo čuveno pitanje koje je ujedno i "bacanje rukavice" u lice svima, testirati već u septembru na Evropskom prvenstvu i tu dobiti odgovor koji na konto svih nabrojanih individualnih priznanja ove godine čeka čitava nacija u "Zemlji košarke" - da li zaista ima onih koji bolje, spretnije i veštije ubacuju loptu kroz obruč od nas Srba?

Da li nestvarni individualni kvalitet koji se neumitno množi možemo pretočiti u zlato za koji mesec?

Na prvi pogled imamo sve sastojke da idemo do kraja. Tim snova sa četiri MVP imena (Jokić, Micić, Teodosić, Kalinić) i plejadu jednako dobrih, prekaljenih, supertalentovanih imena.

Bilo je blistavih momenata kroz istoriju trofejnog sporta, silnih medalja, ali utisak je da nijedna godina u isto vreme nije donela toliko značajnih, toliko velikih individualnih priznanja za srpsku košarku kao što je 2022. i da nijedna neće moći da se meri sa sadašnjom ako i reprezentacija kompletira niz i pokori Evropu.

Pešićev tim je na potezu. Treba nam to zlato koje čekamo 20 godina. Kad da ga osvojimo ako ne sad.

Vrlo brzo ćemo saznati da li smo "Zemlja najbolje košarke" ili ćemo do daljeg biti samo zemlja vrhunskih košarkaša.

Svetislav Pešić,  reprezentacija Jugoslavije, Indijanapolis, Nikola Jokić Foto: MN Press, Tanjug/AP

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • NekoKo

    24. maj 2022 | 19:49

    Zemlja košarke definitivno. Vanserijski igrači izlaze kao na traci decenijama, vanserijski stručnjaci, narod obožava i razume košarku, rad sa mladima na najvišem nivou.... Međutim ljudi na čelu našeg sporta i država to decenijama ne prepoznaju. Kod nas je kada je reč o košarci skoro sve državno tako da je država ta koja mora da sd mnogo više potrudi oko organizacije u ovom sportu i većeg ulaganja.

  • Pp

    24. maj 2022 | 19:58

    Bili smo nekad zemlja košarke, ali više nismo. Rezultati poslednjih 17 godina to dokazuju. Najbolji igrači nemaju motiva da igraju za reprezentaciju a nemamo više ni vrhunskih mladih trenera.

  • CH

    24. maj 2022 | 20:21

    Zemlja košarke je bila Jugoslavija.Sve zemlje bivše YU imaju neke vanseriske igrace ali samo je Jugoslavija bila strah i trepet planete zemlje.Ovo sad i kod Slovenaca i Hrvata Bosanaca i nas nekako nije to to.Slabo se igra i voli svoja zemlja sada.Kad je svirala himna hej Sloveni stajalo se mirno, i bila po koja suza.Ovo sada samo na pare misli.Tako i prilazimo svi zajedno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA