≫ 

Ovo je bazen strave i užasa iz kog je isplivala nova srpska plivačka senzacija! Morao je da pobegne u Mađarsku da bi za Srbiju osvajao medalje (FOTO)

Sebastijan Sabo je samo jedan u nizu primera nebrige naše države za najtalentovanije sportiste, a u pitanju je momak koji je nedavno postavio ovosezonski svetski rekord na 50 metara delfin stilom.

  • 18
Sebastijan Sabo Foto ilustracija: Telegraf/MN Press/Privatna arrhiva

Zamislite niskobudžetni horor film na temu apokalipse i ubacite tu još armiju zombija, gomilu dima i prašine. Ništavila. Baš u taj žanr savršeno bi se uklopio gradski bazen u Senti gde se, verovali ili ne, redovno odvijaju plivački časovi za najmlađe žitelje mirnog mesta na severu Bačke. 

- Plivalište je prejaka reč za ovo - kaže nam Aleksandar Zelić, jedan od trenera koji svakog dana uči decu plivanju, a poslednjih dana mnogo poznatiji kao čovek koji je najzaslužniji za meteorski uspon Sebastijana Saba (23)  -  srpskog plivača čiji je uspeh na nedavnom prvenstvu Mađarske odjeknuo u čitavom svetu.

Za one koji ne znaju, Sabo je otplivao ovosezonski svetski rekord na 50 metara delfin stilom u vremenu od 22.99 sekundi čime je obezbedio učešće na Olimpijskim igrama i najavio visoke domete u nastavku karijere. Krenuo stopama Čavića, Lenđera, Silađija, Stjepanovića, sa dobrim izgledima da ih sve nadmaši.

Sebastijan Sabo; Foto: MN Press

Nažalost, Sebastijan Sabo u Srbiji nema adekvatnih uslova da se razvije u vrhunskog plivača, pa je morao putem kojim ide većina mladih i talentovanih iz naše zemlje iz svih branši - u inostranstvo. Mađarska i grad Đer su u septembru 2018. udomili Saba koji je od komšija dobio bukvalno sve što mu treba da bi u budućnosti za Srbiju osvajao medalje na najvećim takmičenjima.

- Predložio sam mu taj klub u mađarskoj Đer, gde stvarno ima neverovatne uslove, možda jedan posto plivača ima takve uslove na svetu - priča za Telegraf njegov trener Zelić koji je uz Saba od njegovih malih nogu. još od osme godine.

- Sjajne uslove ima u Đeru, odličnog trenera Ivana Petrova i dobru sprintersku ekipu. Dobija sve što mu je potrebno za vrhunski rezultat. Živi tamo, trenira tamo, klub mu sve finansira, a u Srbiji nastupa za plivački klub Sentu.

A prva asocijacija na Sentu i plivanje je "plivališe" sa početka priče koje spolja liči na sve samo ne na moderni bazen, više na nekakav plastenik, a iznutra na zapušteno uzgajalište riba.

U ovakvim uslovima deca u Senti uče da plivaju Foot: Telegraf.rs

Priča o njemu datira još od pre pola veka...

- Taj bazen je, mislim, sagrađen pre nekih 50 godina. Još ga je moj trener sagradio. Tačnije napravili su taj bazen i pokrili ga nekim evalom. Senta ima termalnu vodu, pa se ne greje, voda je uvek topla. Ideja je bila da posluži jednu sezonu, da ljudi iz opštine vide da se tu može plivati i zimi. Nemam tu ja šta nekom da pričam, da je lepo ili nije, vidi svako svojim očima da je to katastrofa božija. Da se razumemo, ne govorim ovde o finansiranju kuba od strane opštine, jer to je ok, korektno, mi smo mali klub i ne treba nama puno para. Ali sam bazen kao bazen, je...  Međutim, oni smatraju da je to dobro i da to nije u tako lošem stanju.

Da nije u lošem stanju, to kažu?

- Pa da, da tu samo treba nešto malo ulaganja i da je to dobro. Malo da se sredi i to je to. Ali taj bazen je potreban ne nama kao plivačkom klubu nego kao gradu Sneti. U tome je suština svega - poentira Želić.

Sabo je u tim uslovima od početka? Nije menjao plivalište?

- Da, tu je od početka. Plivao je kod mene do njegove 19. godine, pa je otišao u Vojvodinu, u Novi Sad. Osvojio je bronzu medalju na Prvenstvu Evrope u malim bazenima na 50 metara delfin. Pose se malo zasitio plivanja, pa sam ga polako pokušao nagovoriti da se vrati. Rekao sam mu da pauzira koliko mu prija, pa se onda, hajde da kažem na moj predlog, počeo vraćati plivanju.

Deca iz Sente se u ovakvim uslovima uče plivanju Foot: Telegraf.rs

Sabo je svoju budućnost obezbedio i sad je sve na njemu, ali šta će i gde će naraštaji koji dolaze u Senti? Da li će i njima prvo sećanje na plivačke početke biti trošni i ruinirani objekat ili će od onih koji bi trebalo da brinu od deci dobiti plivalište kojeg se neće stideti?

- Ko zna koliko još takvih talenata ima ovde - pita se Zelić, mada ne veruje da će se neko kao Sabo pojaviti u dogledno vreme. Takav se, kaže, rađa jednom u 20-30 godina.

- Takav se stvarno ne rađa često, sa takvim mentalnim i fizičkim sklopom i podrškom roditelja... Takve plivače treneri dobijaju jednom u karijeri - samo u superlativu priča o plivačkom čudu njegov trener.

- On je toliko skroman momak, sa obe noge na zemlji. Svestan je da je isplivao najbolji rezultat na svetu ove sezone. Svestan je i da je vreme pred njim, mlad je, još neisplivan, 23 godine, pred njim je svetsko prvenstvo, pa evropsko u malim bazenima, pa onda kao kruna svega olimpijske igre. U šali sam mu rekao, hajde osvoji makar jednu medalju na nekim do tih takmičenja da nam ovi daju ovde bazen.

Seća se i jedne anegdote Zelić, ponovo je vezana za bazen u kojem je Sabo proplivao.

- Zna on kroz šta smo sve prošli dok je bio mali. Sećam se, imao je 11-12 godina, odemo u Novi sad, on tamo ispliva neke lične rekorde. Pitaju me tamo, "šta je ovo, kako pliva ovo dete?". Kažem "čoveče, da znaš gde mi plivamo ovo ovde kao da su mu olimpijske igre".

Moglo bi nešto u tom pravcu da se menja u Senti sa bazenom, sad kada je Sabo iskoračio na veliku scenu sa sjajnim rezultatom.

- Nadamo se da će se sada, pošto je odjeknula vest o njegovom uspehu, opština malo pokrenuti, ali ne samo opština, pošto to ne zavisi od opštine. Nadamo se da će se pokrenuti neka priča, a ako ne bude ništa, ja sam rekao "mi smo probali, nismo mogli, to je maksimum od nas i gotovo".

Sebastian Sabo na cilju jedne od trka Foto: Telegraf.rs

Ono što je fascinantno sa Sebastijanom, tvrdi njegov trener, on još nije ni blizu svojih krajnjih mogućnosti!

- Za sada ide sve kako je planirano, mislim da nije dostigao 60-70 posto svojih kapaciteta, jer kao mlađi nije bio forsiran. Pre svega, nikada nije imao prtisak roditelja da mora da bude prvi, da bude državni prvak što je jako velika stvar. Ja uvek kažem da to što je neko prvak države sa 12-13 godina je nebitno. Najvažnije je sada, kada počinje plivanje sa 19, 20, 22, 23 godine Mislim da on stvarno ima prostora za napredak i da će ostvariti lepe rezultate - kaže Zelić.

Za kraj valja reći i ovo: Senta je u poslednje vreme u žiži sportske javnosti ne samo zbog Saba, već i zbog uspeha tenisera Lasla Đerea, a ne treba zaboraviti da je ovo mesto dalo jednog svetskog i jednog evropskog prvaka u rvanju - Viktora Nemeša i Kristijana Frisa.

- Grad je neverovatan, ali, opet ću ponoviti tužnu stvarnost - najveće rezultate svi su postigli kad su otišli iz Sente, a to ne bi smelo da se dogodi.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Микс

    2. april 2019 | 16:23

    Пуна подршка Саби мајстору пливања, дајте мало улагања у Сенту и сличне градове а не само улагати у Нови Сад и Београд.

  • Srele

    2. april 2019 | 17:57

    Neće ni pokrajina ni država da ulažu u Sentu jer tamo pretežno Mađari žive, a nema baš nešto ni izbJeglica. Svaka momku čast, bih ja q.ac plivao za Srbiju.

  • Sone

    2. april 2019 | 16:56

    "Beograd na vodi", mostovi u BG koji kostaju preko 500 miliona eura a ostatak Srbije u kamenom dobu.Centralizacija srbije ce oterati jos vise mladih ,koji ce se snaci u tom "nemoralnom zapadu"

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA