≫ 

Legendarno zlato i komentar Duška Koraća: "30 godina radim ovaj posao, ovako nešto nisam doživeo"

Ponosni smo tada bili na našu plivačicu

  • 2
nađa higl Foto: MN Press

Srpska plivačica Nađa Higl zablistala je pre tačno 11 godina na rimskom plivalištu, postigla uspeh karijere, senzacionalno se popela na najviše postolje posle pobede u finalu Svetskog prvenstva na 200 metara prsnim stilom.

Bio je to jedan od najvećih uspeha srpskog plivanja uopšte, stigao je posle godina sjajnih rezultata Milorada Čavića, kojim se mlada Pančevka "za vjeke vjekova" upisala u almanahe ovog sporta.

Finale je bilo izrazito uzbudljivo, sa Amerikankom Rebekom Soni kao najvećom favoritkinjom pred trku.

Soni je tako i krenula, superiorno i autoritativno, nametnula je težak tempo za rivalke i nakon dva okretanja delovalo je da je samo pitanje da li će oboriti svetski rekord, pošto prvo mesto, činilo se tada, nije imao ko da joj ugrozi.

nađa higl Foto: MN Press

I onda je krenula naša Nađa, iz potaje, kao potpuni autsajder, sačuvavši snagu za najvažniji deo trke. Počela je polako da smanjuje prednost Amerikanke, ova je posustajala, i u poslednjih 50 metara ušla kao treća, ali i dalje sa ozbiljnim zaostatkom od dve i po sekunde.

I dalje je Rebeka Soni bila lider, išla je ka zlatu, međutim tada je Nađa "upalila propelere", u neverovatnom finišu najpre prestigla svetsku rekorderku, Kanađanku Enmej Pirs, potom i "nedodirljivu" Rebeku, i stigla na cilj kao prva - za najveću senzaciju Svetskog prvenstva!

Legendarni komentar pokojnog Duška Koraća upotpunio je blistav trenutak Nađine karijere, a taj govor se i danas pamti i prepričava.

Nažalost, Nađina karijera je od tada praktično išla silaznom putanjom, a sve ljubitelje sporta pogodila je vest o njenoj bolesti koja se samo uz adekvatno održavanje može regulisati i držati pod kontrolom.

Nađa je u jednoj ispovesti govorila o tome kako se bori sa ulceroznim kolitisom, odnosno bolesti debelog creva.

- U prvi mah sam bila užasnuta jer je to autoimuna bolest koja že me pratiti do kraja života. Ali, imam dva najlepša motiva za borbu. Iako zbog bolesti nisam uspevala da se izborim sa dve male bebe, srećna sam što imam priliku da ozdravim i da ih gledam kako rastu. Zahvalna sam što je bolest može da se kontroliše i sa kojom može da se živi kad se uvede u stanje remisije. Ja sam na putu ka tome. Nadam se da ću uz pomoć biološke terapije doći do rezultata -  rekla je Nađa.

Video: Nevena i Jelena, naše reprezentativke u sinhronom plivanju: Ništa nas ne može sprečiti da napredujemo

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Igor

    31. jul 2020 | 13:52

    Zaplaka covek, a umalo i ja ...

  • Ćale

    31. jul 2020 | 14:28

    Strasna plivacica i sjajan rezultat .. i narvno korak pomenuti ovog sada pokojnog gospodina Koraća ulepsavao nam je prenose ....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA