Srbin je "novi Felps", ali ne pliva za Srbiju: Čudo prirode o kome priča planeta, oborio svetski rekord sa 17!

Mladi plivač je ostavio ceo svet u čudu. Sa samo 17 godina postao je vlasnik najbržeg vremena u trci na 100 metara slobodnim stilom, a najveći rezultati se tek očekuju

  • 20
David Popovići Foto: Tanjug / AP

Ceo svet priča o Davidu Popovićiju (izvorno Popoviću), plivaču koji je sa samo 17 godina oborio svetski rekord u discplini 100 metara slobodnim stilom, a svojim juniorskim rezultatima pokazao da ima sve predispozicije da postane jedan od najvećih plivača ikada.

Popovići je u finalu Evropskog prvenstva zaustavio sat na 46,86 i tako oborio rekord star 13 godina. Ništa ne bi bilo previše čudno da on nije rođen 2004. godine.

Da ništa nije slučajnost pokazao je samo dva dana kasnije, kada je osvojio zlato u istoj disciplini na 200 metara i uz to postavio rekord šampionata od 1:42.97.

Mladi plivač ima srpske korene, što je i sam potvrdio. U jednom intervjuu David je objasnio da je njegov deda Srbin, ali da tačne detalje ne zna.

- Moj deda je nosio prezime Popović i verujem da postoji određena konekcija. Ta priča je komplikovana, pokušaću da istražim detalje - rekao je svetski rekorder.

Zanimljiv je način na koji je rumunski plivač počeo da se bavi sportom koji mu je doneo slavu već u ranim danima karijere. On je sa treninzima u bazenu počeo sa četiri godine i to iz dva razloga.

Prvi razlog je to što su njegovi roditelji želeli da mali David nađe neku zanimaciju i mesto na kom bi trošio energiju, a drugi razlog jeste preporuka doktora koji je preporučio Popovićiju plivanje kako bi ispravio skoliozu.

Da je to bio ispravan potez, videlo se već šest godina kasnije, kada je David sa svojih 10 godina oborio rekord na 50 metara leđnim stilom. Pet godina kasnije postao je najbrži plivač u konkurenciji do 15 godina na Evropskom olimpijskom festivalu za mlade sa rezultatom 49,82 u discplini 100 metara slobodno.

David Popovići Foto: Tanjug / AP

Ono što Popovićiju donosi veliku prednost u odnosu na rivale jesu njegove izvrsne fizičke predispozicije. Rumun je visok 190 centimetara. a raspon ruku mu je 15 centimetara veći. Rumuni ga opisuju i kao plivačkog Stefa Karija, a on kao svoje idole Popovići je istakao Majkla Felpsa i Ijana Torpa.

Nakon što je osvojio i drugo zlato na kontinentalnom šampionatu u Rimu, zanimalo je novinare koja je tajna njegovog uspeha, a on je dao jasan odgovor:

- Jednostavno, moja strast za plivanjem i naporan rad. Ako iskombinujete naporan rad sa strašću, onda su zvezde na korak od vas - rekao je on nakon drugog zlata u Rimu.

Video: Pogledajte reakciju Dejana Stankovića kad su mu izraelski novinari preneli izjavu Natha iz Partizana

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vitez Koja

    17. avgust 2022 | 14:13

    Neka je živ i zdrav.Bravo dečko! A sada kog je porekla to je manje bitno, plivao je pod Rumunskom zastavom, čovek se oseća kao Rumun i dalje nije bitno.Pa kada bi se u Američkim, Britanskim,Nemačkim, Italijanskim,Francuskim...sportistima gledalo poreklo, gde bi to odvelo.

  • Kukavci

    17. avgust 2022 | 16:31

    Stvarno smo jadni....o svačiju slavu bi da se ogrebemo....sve je naše....samo mi....niko niko kaaao mi...niko... niko....

  • JD

    17. avgust 2022 | 13:15

    Kod Rumuna nema slovo ć, i na sva prezimena koja se tako zavrsavaju se automatski dodaje "i" na kraju. Mozda mu je deda bio Popovic ali on je Popovici.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA