Ivković otišao, ko je zamenik?

Posle saopštenja Dude Ivkovića da napušta mesto selektora reprezentacije nameće se nekoliko imena kao moguća zamena za fantastičnog stručnjaka

  • 8

Kako je zvanično saopšteno Dušan Ivković više nije selektor košarkaške reprezentacije Srbije. Uspeo je po ko zna koji put neverovatni Duda da ispuni zacrtani cilj i odvede ekipu na Svetsko prvenstvo u Španiji.

Analize učinjenog, sada već bivšeg trenera Ivkovića, već su uveliko završene, a ono što srpsku javnost i navijače najviše interesuje jeste ko bi mogao biti njegov naslednik na kupi "orlova".

Sada treba videti kako dalje i dobro razmisliti kakav je stručnjak reprezentaciji Srbije potreban, licitacije su već počele, a da li se okrenuti afirmisanom stručnjaku sa već dovoljno rezultata iza sebe ili pak izabrati nekog mlađeg, perspektivnijeg i sa mnogo više strpljenja i motiva.

ISKUSTVO I GARANCIJA KVALITETA

Po svemu sudeći jedan od mogućih Dudinih naslednija je Duško Ivanović. Trener koji nikada u dosadašnjoj karijeri nije imao iskustva u vođenju reprezentativnih selekcija. Ima 57 godina i trenerski  poslom se bavi od 1980. godine.

Poslednji klub koji je vodio jeste Kaha Laboral, trenutno nije obavezan ugovorom na bilo kojoj strani i to predstavlja dodatno olakšanje kada su potencijalni pregovori u pitanju.

Naravno da nijedna priča ove vrste ne bi mogla da promakne bez fenomenalnog Svetislava Karija Pešića, koji je već vodio reprezentativne selekcije sa dosta uspeha. Davne 1993. godine doveo je Nemce do krova Evrope i jedine zlatne medalje starog kontineta u istoriji, a svakako mu se ne može zaboraviti zlato na EP sa Jugoslavijom 2001. godine i konačno najveći uspeh 2002. godine kada je Jugoslavija osvojila svetsko prvenstvo, a u četvrtfinalu isprašila "drim-tim" i to usred Indijanapolisa.

Treći pik bi mogao da bude Bogdan Tanjević. Navijači u Srbiji svakako ne bi bili oduševljeni ovakvim izborom, jer je svima još uvek u gorkom sećanju taktiziranje Tanjevića na finalnom meču svetskog prvenstva u Turskoj, kada je vodio reprezentaciju domaćina.

Na jedan krajnje nesportski način stigao do zlata, menjajući izvođača penala zbog nepostojeće povrede. Na upravo završenom prvenstvu ponovo je sedeo na klupi Turaka koji su doživeli katastrofu i nisu prošli prvu fazu, te je odmah podneo ostavku i trenutno je bez angažmana.

Kada su ovakve analize u pitanju svakako je nemoguće zaobići definitivno najkontroverznijeg trenera sa ovih prostora. Reč je, naravno, o Dušku Vujoševiću, koji već više od decenije predvodi ekipu Partizana i suvereno dominira na ovim prostorima.

Verovatno je i sam svestan da je napravio veliku grešku kada je u sezoni 2010 prihvatio ponudu i preuzeo ekipu CSKA. Pod njegovom komandom Moskovljani su izgubili najviše utakmica u Evroligi u istoriji, tako da je povratak u Partizan bio potpuno realna opcija.

U proleće 2003. godine predvodio je reprezentaciju Srbije i Crne Gore ali je na evropskom prvenstvu u Švedskoj osvojio tek šesto mesto. Popularni Dule je poznat po radu sa mladim igračima, tako da bi možda mogao da dobije prepoznatljivu inspiraciju i od ovih mladića iznedri buduće šampione.

MLADOST I PERSPEKTIVA

Ono što je svakako rizik jeste pokušati sa nedovoljno afirmisanim stručnjakom. Prednostu u tom slučaju svako bi mogla da bude garancija rada sa ekipom na duže staze, te šansa za stvaranje neke nove družine Divca, Bodiroge i Saleta Đorđevića pred kojima su mnogi oružje polagali i pre nego što i izađu na parket.

Aleksandar Trifunović je rođen 1967. godine i prvi trenerski anganžman imao je u KK Crvena zvezda u sezoni 2001/02, čije je boje branio i u igračkoj karijeri. Radi se o vrlo talentovano treneru, koji je iskustvo sticao radeći u Litvaniji, Grčkoj i Rusiji, a najveći uspeh je ostvario sa Žalgirisom osvojivši Baltičku ligu i prvo mesto u Litvanskom prvenstvu.

Među mlađim stručnjacima Aleksandar Džikić svakako spada u red onih sa najviše iskustva. Prvi Anganžman ostvario je 1999. godine kada je promovisan na mesto pomoćnika Duška Vujoševića u Partizanu, a 2005. godine dolazi do NBA lige.

Ušao je u istoriju kao prvi pomoćni trener u NBA ligi koji pre toga nije imao iskustvo na koledžu ili bilo gde drugde u okviru SAD. U Americi se zadržao do 2007. godine kada se vratio u Evropu. Potom je vodio Union Olimpiju, Krku i Ljetvus Ritas, a u maju 2011. postao je prvi stručnjak reprezentacije Srbije do 20 godina. Na evropskom prvenstvu u Španiji predvodio je "klince", ali nije uspeo da prođe prvu fazu turnira.

Sigurno najomiljenija persona kod svakoga kome srce kuca za himnu "Bože pravde" jeste Aleksandar Đorđević. O igračkoj karijeri popularnog Saleta "Nacionaleta" izlišno je govoriti, svi znaju da je jedan od najboljih evropskih košarkaša svih vremena.

Trenersku karijeru je započeo u svom bivšem klubu Olimpiji iz Milana ili sada Armani džins i na tom položaju ostao do kraja sezone 2006/07. Nakon toga 2011. godine predvodio je ekipu Benetona i u Evroligi ostvario učinak od šest pobeda i isto toliko poraza. Jedno je sigurno, Saša Đorđević se odlično seća puta koji se mora proći da bi postao pravi, istinski šampion.

Sedamnaesto svetsko prvenstvo u košarci biće organizovano od 30. avgusta do 14. septembra 2014. godine, a igraće se u pet gradova Španije - Madridu, Bilbau, Granadi, Las Palmasu i Sevilji.

Sportske vesti iz zemlje i sveta možete pratiti i na našoj Fejsbuk stranici Telegraf.rs!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Trener

    25. septembar 2013 | 02:16

    Nikako onog Tanjevića. Pravi je janičar! Uvlačio se Turcima u bulju a i davao je bezobrazne izjave što se tiče Srbije! Nismo mu to zaboravili. A tek da ne pričamo koliko smo bili pokradeni na tom prvenstvu. Umesto najmanje srebra, uzeli smo samo 4. mesto.

  • Dragan

    24. septembar 2013 | 23:14

    A Vlada Jovanovic,Sasa Obradovic?

  • Slobodan

    25. septembar 2013 | 07:23

    Mislim da treba uzeti u obzir i Igora Kokoškova. Sjajan mladi trener sa velikim iskustvom iz NBA.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA