Univerzitet u Beogradu slavi 206 godina postojanja!

Beogradski univerzitet danas obeležava 206. rođendan, jer je na današnji dan daleke 1808. godine Dositej Obradović održao svoje prvo predavanje u Velikoj školi. Univerzitet u Beogradu, naš najstariji i najveći univerzitet, pozicioniran je među 400 najboljih u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi

  • 1

Univerzitet u Beogradu visoko je kotiran na svim svetskim listama, a tome je najviše doprineo naučni rad nastavnika i istraživača, rekao je danas prorektor za finansije i organizaiju Beogradskog univerziteta Miodrag Popović.

On je gostujući na RTS-u povodom 206 godina postojanja rekao da je za Univerzitet u Beogradu karakterističan visok nivo naučnog i nastavnog rada. Govoreći o praktičnoj nastavi, on je kazao da nije lako obezbediti praktičnu nastavu za 10.000 studenata koji godišnje završavaju neki od fakulteta.

Kako je kazao, potrebni su materijalni uslovi za nabavku nove opreme i softvera, zatim kadrovski uslovi, jer je malo nastavnika, ali je neophodno obezbediti i dobar prostor.

- Stalno razmišljamo o reformama, Univerzitet se prilagođavaa svetskim trendovima, stanju u nauci i obrazovanju - kaže Popović.

On je ukazao da se u Srbiji dosta govori o tome da Bolonjski proces nije sproveden kako treba, a da on podrazumeva mnogo veću odgovornost i studenata nastavnika prema onome što rade. Bez te sinergije i zajedničkog delovanja nema ništa od Bolonjskog procesa, ukazao je on.

Popović je kazao da je potrebno da se modernizacija studentskih programa obavezno sprovodi svakih pet godina jer se u procesu akreditacije mora dokazati da su programi moderni. On je naveo da se u strukama poput informacionih tehnologija modernizacija obavlja i tokom izvođenja studijskog programa, uvođenjem novih predmeta.

Beogradski univerzitet danas obeležava 206. rođendan, jer je na današnji dan daleke 1808. godine Dositej Obradović održao svoje prvo predavanje u Velikoj školi. Univerzitet u Beogradu, naš najstariji i najveći univerzitet, pozicioniran je među 400 najboljih u svetu na prestižnoj Šangajskoj listi.

Danas u okviru univerziteta postoji 31 falkultet na kome radi 7.000 nastavnika i istraživača i studira 90.000 studenta od čega su 4.000 njih akademci iz inostranstva. Godišnje se na neki od fakulteta upiše oko 15.000 brucoša.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA