"Beograd nastavlja da insistira na otvorenim pitanjima i ispunjavanju svih postignutih sporazuma"

To je u interesu celog regiona, iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu - rekao je direktor Kancelarije za KiM

  • 0
Kosovska Mitrovica, grad, ulice, panorama Foto: Tanjug/Kristina Maslarević

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će Beograd nastaviti da insistira na dijalogu i na mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja, ali i na ispunjavanju svih do sada postignutih sporazuma.

To je u interesu celog regiona, iako je više nego očigledno da Priština nije zainteresovana za suštinski napredak u dijalogu, naglasio je Petković koji se sastao sa specijalnom predstavnicom generalnog sekretara OUN i direktorkom Kancelarije UN u Srbiji, Simonom Mirelom Mikulesku, koja odlazi na novu funkcije.

Petković je, kako se navodi u saopštenju, sagovornicu upoznao sa političko-bezbednosnom situacijom na Kosovu i Metohiji i položajem srpskog naroda.

Posebnu pažnju u razgovoru stavio je na incidente koji su se poslednjih meseci dogodili u selima južno od Ibra. Petković je naveo da međunarodne organizacije i institucije na terenu imaju važan zadatak da stvore uslove u kojima napadi na Srbe i druge nealbance neće biti tolerisani.

U svetlu toga, direktor Kancelarije za KiM naglasio je nezamenjivu ulogu Misije UN na KiM, u očuvanju mira, bezbednosti i zaštiti ljudskih prava.

Petković je Mikulesku upoznao i sa tokom dijaloga Beograda i Prištine, podsetivši da Priština sedam i po godina ne želi u delo da sprovede ključni sporazum o formiranju ZSO, što se nepovoljno odražava na efikasnost sprovođenja dijaloga i proces normalizacije odnosa.

Petar Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je danas da će Beograd nastaviti da insistira na dijalogu i na mirnom rešavanju svih otvorenih pitanja-Foto: Tanjug/Zoran Žestić

Zahvalio je Mikulesku na saradnji i izrazio nadu u nastavak dobre saradnje Vlade Srbije sa Kancelarijom UN u Beogradu i Misijom UN na KiM.

Sastanku je prisustvovao i dosadašnji zamenik Mikulesku Pol Meklenburg koji će u narednom periodu biti vršilac dužnosti specijalnog predstavnika generalnog sekretara OUN i direktora Kancelarije UN u Srbiji.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA