≫ 

Kako smo oborili američki ponos na početku bombardovanja: Dan kada je srušen mit o nevidljivom F-117A

Avio je bio perjanica najsavremenije stelt tehnologije

  • 10

Jedinice jugoslovenske protivvazduhoplovne odbrane na današnji dan su oborile avion američkog ratnog vazduhoplovstva lokid F-117A "noćni jastreb", perjanicu najsavremenije stelt tehnologije, kod nas poznatiji kao "nevidljivi".

Generalštab Vojske Jugoslavije saopštio je novinarima da u agresiji na SR Jugoslaviju učestvuju vazduhoplovne snage deset zemalja avionima F-16, F-18, F-117, B-52 i dva aviona tipa B-2 Ratnog vazduhoplovstva SAD, naoružani najsavremenijim raketnim projektilima koji su prvi put upotrebljeni u agresiji na jednu zemlju. Od početka agresije iz vazduha na SRJ dejstvovano je sa 250 do 300 krstarećih raketa i projektila i angažovano između 100 i 200 borbenih aviona koji su izvršili više od 500 poletanja.

Bombardovano je 90 vojnih i veliki broj civilnih objekata na celoj teritoriji SRJ. Za to vreme, teroristi OVK su intenzivirali napade na jedinice Vojske Jugoslavije i snage MUP-a.

Zoltan Dani oborio je "nevidljivog": Foto: Marko Jovanović

Oborio ga je Zoltan Dani, danas komandant u penziji, koji je za Telegraf.rs otkrio kako je to izgledalo.

To je prvi i jedini potvrđen gubitak aviona NATO alijanse izrađenog u stelt tehnologiji. Simbol američkog vojnog prestiža i tehnološke dominacije pogođen je oko 22 sata iznad Srema iz ruskog raketnog sistema S-125 "neva", a srušio se blizu sela Buđanovci kod Rume. Pilot potpukovnik Dejl Zelko se spasao katapultiranjem.

Za američkog "nevidljivog" lovca bombardera F-117A važio je mit da je neoboriv dok ga jugoslovenska vojska nije srušila 27. marta 1999. godine tokom NATO bombardovanja, u sremskom selu Buđanovci. U teškim vremenima, strahujući za svoj život, tog dana Srbi su postali najponosniji naroda meštani sremskog sela slavili su na krilu aviona. Među njima se nalazio i Zoran Jovanović Bajko koji je sa samo četiri godine pobednički stajao na olupini bombardera.

Foto: Nikola Tomić

U nekoliko gradova u Evropi održane su demonstracije protiv vazdušnih napada NATO-a na SR Jugoslaviju. Demonstracije su nastavljene i sledećih dana.

Generalni sekretar NATO-a Havijer Solana naredio je početak druge faze kampanje protiv SRJ, odnosno gađanje većeg broj ciljeva.

VIDEO: Srpski ratni heroji otkrivaju detalje NATO bombardovanja

VIDEO: Nikad objavljen snimak bombardovanja Generalštaba: Marijana je sve snimila s 200 metara udaljenosti

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mujo

    27. mart 2019 | 11:44

    Lepo je setiti se Zoltana koji je odabrao cilj ali najvise zasluga za obaranje F-117A imaju operateri pracenja Dragan Matic I Dejan Tiosavljevic, kao I oficir za vodenje Senad Muminovic. U posadi trece smene bili su I Darko Nikolic, Djordje Anicic I Vladimir Ljubenkovic. Svako od njih je dao ogroman doprinos. Bilo bi lepo pronaci ih I pitati kako su.

  • Nikolas

    27. mart 2019 | 12:36

    OVO JE BIO POCETAK KRAJA AMERICKO NATO IMPERIJE OSVAJACA SVETA!!! SAD HVALA BOGU TU TEHNOLOGIJU POSEDUJU KINEZI,RUSI I INDIJA!!! SVET JE POSTAO SIGURNIJI I BOLJI!!!

  • vidisav07

    27. mart 2019 | 12:01

    Svaka cast herojima koji su osvetlili obraz nase herojske domovine!A niko do danas nije spomenuo onolike generale, pukovnikeonolike vojske koja se 40 godina spremala ,,kao da ce sutra biti rat,,, imala ogromnim plate, luksuzne velike stanove, letovala I zimovala besplatno u najskupljim hotelima, cak vile u najcrnjim danima . Gde su oni bili?78 dana agresije, kada je svako ga dana poleteli na nas po 300 aviona. Imam 75 godina , pa i ja bih ovako stara oborila vise od dva.Cujem juce kako se hvalisu kako su nekakvim maketama , cuj, prevarili ne prijatelja. Tako da one budale zeljne ratovanja odusevljeno jedva cekaju da odmah krenu u osvajacke ratove.Milica Milojević

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA