≫ 

Žarišta na istoku, jugu i jugoistoku, deca sa autizmom moći će napolje kad zažele

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja zbog epidemije korona virusa trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 časova

Činjenice:

* Potvrđenih slučajeva u zemlji: 4.654

* Broj preminulih u Srbiji: 94

* Na respiratorima se nalazi 131 osoba

* Više od 400 izlečenih građana

* Za sada je širenje virusa usporeno

* Testirano više od 20.958

* Policijski čas radnim danima traje 12 sati dnevno - od 17 do 5

* Tokom proteklog vikenda je trajao 60 sati, za sledeći će tek biti doneta odluka

* Stariji od 65 godina u gradovima ne smeju da napuštaju stanove tokom celog dana

* Zatvoreni su tržni centri, ugostiteljski objekti, zabranjena je šetnja parkovima

* Ukinut je javni prevoz, specijalni prevoz samo za radnike

* Radi se sve veći broj testova i domovi zdravlja spremaju svoje objekte za testiranje na korona virus

* Zaraženo je 423 zdravstvena radnika i oni će, zajedno sa zaraženim pripadnicima vojske i policije, sa lakšim simptomima biti smeštani u banje

Kretanje broja umrlih od korona virusa, crveni grafikon Kriva kretanja broja umrlih od korona virusa u Srbiji do 15 časova 14. aprila - Ilustracija: Nikola Jovanović

Sve informacije o korona virusu u Srbiji nalaze se na sajtovima Ministarstva zdravlja i Instituta za javno zdravlje Batut", www.zdravlje.gov.rs i www.batut.org.rs, kao i na novom sajtu posvećenom samo ovom virusu www.covid19.rs.

Na ovoj stranici možete pratiti podatke o obolelima od korona virusa iz svih zemalja sveta.

Iz časa u čas:

21:51 - Epidemiolog predlaže kako starije od 65 vratiti u javni život: Ovo su dva načina, princip je isti

U susret ukidanju vanrednog stanja koje se, prema najavama nadležnih i ocenama stručnih, očekuje za kraj aprila ili početak maja, razgovarali smo sa epidemiologom prof. dr Zoranom Radovanovićem o tome na koji će se način život vraćati u normalu.

On nam je rekao da sa ukidanjem vanrednog stanja neće doći do ukidanja mera, te da će socijalno distanciranje nastaviti da važi, kao i da je njegova procena da će mera masovnog okupljanja biti poslednja ukinuta, te da će suzdržavanje od kontakata važiti do kraja maja.

21:20 - Nišlije ispunile poslednju želju omiljenom lekaru: Orio se Marš na Drinu za doktora Lazu

21:00 - "Istok, jug i jugoistok Srbije postaju prava žarišta korona virusa"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je večeras da istok, jug i jugoistok Srbije postaju pravo žarište korona virusa, te da su upravo to krajevi u koje su stigli ljudi, koji su iz inostranstva ušli u Srbiju od 13. do 15. marta.

Podvukao je da su covid bolnice prepune, navodeći kao primer novu zgradu Kliničkog centra u Nišu, gde ima 700 kreveta, a samo prvog dana je napunjeno 100.

20:59 - Vučić o molbi Sinoda: Razgovaraću sa patrijarhom, ali sveštenstvo nećemo hapsiti

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će sutra razgovarati sa patrijarhom Irinejom, posle molbe Sinoda Srpske pravoslavne crkve da se na Vasrks odobri prekid zabrane kretanja od pet do 10 sati kako bi pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji i samoizolaciji mogli da prisustvuju liturgiji.

20:40 - Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je večeras da će roditelji koji imaju decu sa autizmom moći da izlaze u bilo koje vreme

20:35 - "Biće još dva talasa": Svet čeka vakcinu, srpski stručnjak otkriva da li je karantin ponovo moguć

Povodom najava da će vanredno stanje zbog epidemije korona virusa uskoro biti ukinuto, epidemiolog Zoran Radovanović ocenjuje da život treba postepeno vratiti u normalu, podseća da se mora žuriti zbog privrede, ali da se istovremeno izbegnu previše negativne posledice drugog talasa epidemije, kojeg će ocenjuje, svakako biti.

Prema njegovim rečima, moguć je pre leta, moguć je i na izmaku godine, ali ono u šta je siguran to je da virus neće nestati.

20:10 - Vučić: Nisam sumnjao, Srbija među najuspešnijim privredama

- Očekujem da Srbija bude među najuspešnijima u Evropi, nisam sumnjao, ovo što je MMF danas objavio nije moja procena, nego MMF - rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

19:35 - Nova mera za penzionere

Predsednik Srbije rekao je da je sa kriznim štabovima razmatrana nova mera za penzionere.

- Mi tražimo način da im omogućimo da izađu bar tri puta nedeljno, odnosno da izdvojimo 8 sati u okviru policijskog sata jer ne smeju da budu sa drugima u kontaktu. I to ne sme da bude u sat ili dva, nego vreme od 8 ili 6 sati u okviru koji će moći da šetaju pola sata i maksimalno 300 metara od svog mesta prebivališta - rekao je on.

18:34 - U Novom Pazaru registrovano još tri obolele osobe, ukupno 38 zaraženih

Na teritoriji Novog Pazara danas je testirano novih 40 uzoraka, od kojih su tri pacijenta bila pozitivna na novi korona virus, saopštio je Zavod za javno zdravlje u tom gradu.

Ukupno je u Novom Pazaru 38 osoba zaraženo novim korona virusom, kaže se u saopštenju.

18:16 - Poznato do kada će trajati policijski čas za Vaskrs

Policijski čas, odnosno zabrana kretanja zbog epidemije korona virusa trajaće od petka 17. aprila u 17 časova do utorka 21. aprila u 5 časova.

17:24 - Stanko Ješić, vlasnik kompanije "Vega" i dobrotvor preminuo u bolnici tokom lečenja od korona virusa

Stanko Ješić (65) diplomirani politikolog, vlasnik kompanije "Vega", preminuo je noćas u KBC "Dragiša Mišović" u Beogradu gde se nalazio na lečenju od korona virusa.

17:00 - Vaskršnja poslanica SPC: "Gle, jedan virus je bacio na kolena čitav svet i doveo u opasnost milione"

16:58 - "Srce za zdravstvene radnike" na Telegrafu: Hajdemo zajedno do prvog miliona

16:39 - Potvrđen COVID-19 kod 184 korisnika u domovima za stare, na snagu stupa dvonedeljni rad zaposlenih

Prisustvo virusa COVID-19, zaključno do danas, potvrđeno je kod 184 korisnika i 30 zaposlenih u 12 ustanova socijalne zaštite i domovima za smeštaj odraslih i starih na teritoriji Srbije, saopštilo je Ministarstva za rad, boračka i socijalna pitanja.

16:26 - U Domu za stare u Smederevu 27 osoba zaraženih korona virusom

U Domu za stare u Smederevu, zaključno sa 9. aprilom, registrovano je 27 zaraženih osoba, a čekaju se rezultati za još 57 osoba, kako korisnika Doma, tako i zaposlenih.

Dom za stare, u kojem su u ovom periodu preminule dve osobe, ima 150 štićenika starosti između 70 i 80 godina i teške hronične bolesti, kao i 50 zaposlenih.

16:03 - Dr Srđa Janković objasnio koji je najbolji način u borbi protiv korona virusa do pronalaska vakcine

16:01 - Jedna žrtva korone u mlađoj populaciji u Srbiji: Najviše preminulih između 60 i 69 godina

15:52 - Stav struke o prekidu policijskog časa za Vaskrs je jasan: "Okupljanje je visok rizik za zdravlje"

15:46 - Situacija u KC Niš sad već ozbiljno utiče na zdravstveni sistem u celoj zemlji

15:40 - Deca sa autizmom i zastojima u razvoju dobijaju termin za šetnju od 18 do 20 časova

Na redovnoj konferenciji za medije povodom epidemije korona virusa u Srbiji dr Darija Kisić Tepavčević odgovorila je na pitanje Telegrafa o tome da li je i u kojim terminima moguće izaći u šetnju kada su u pitanju deca koja imaju zastoje u razvoju i njihovi roditelji. 

15:35 - Prvo obraćanje Kona: Taj nivo bezobrazluka prevazišao je sve. Pogodila me molba Sinoda SPC

Nakon što je u javnosti odjeknula poruka epidemiologa Predraga Kona, koji je u proteklom periodu bio jedan od donosilaca odluka na čelu republičkog Kriznog štaba, sačinjenog od stručnjaka i premijerke Brnabić, on se obratio sa konferencije za medije, komentarišući ono što se dešavalo od početka ovoga dana i što je utrlo put njegovoj objavi i odluci.

15:27 - Zaraženo 533 zdravstvenih radnika, još njih 1.062 čeka rezultate testiranja

U Srbiji je do 15 sati na korona virus testirano ukupno 4.936 zdravstvenih radnika, od toga je virus potvrđen kod 533. Još ukupno 1.062 zdravstvena radnika čeka rezultate testiranja, rekla je na današnjoj konferenciji za novinare dr Darija Kisić Tepavčević.

15:20 - Mračna brojka: Od posledica korone preminulo još 9 osoba, ukupno 94 žrtava od početka epidemije

Prema izveštaju za poslednja 24 sata u Srbiji je zabeleženo još devet smrtnih slučajeva od posledica korona virusa, što je ujedno i najveći broj smrtnih slučajeva u jednom danu.

Na današnjoj konferenciji za medije epidemiolog Darija Kisić Tepavčević otkrila je da je reč o sedam muškaraca i dvema ženama, te da je prosek njihovih godina 69.

15:15 - U Srbiji od korona virusa obolelo 4.465 ljudi: Za 24 časa potvrđeno još 411 slučaja

Od poslednjeg izveštaja do danas u 15 časova testirani su uzorci 2.440 osoba, od kojih je 411 bilo pozitivno na prisustvo korona virusa.

Kretanje broja obolelih od korona virusa, grafikon Kriva kretanja broja obolelih od korona virusa u Srbiji - Ilustracija: Nikola Jovanović

15:00 - Preminula još jedna osoba u Gerontološkom centru Niš

Kako je za Telegraf.rs potvrđeno u Gerontološkom centru Niš preminula je još jedna osoba od posledica korona virusa. Reč je o baki, trećoj žrtvi ove pošasti u domu za stare u Nišu.

14:39 - Druga žrtva korone u GC Niš, preminuo na putu ka bolnici: Rodbine ogorčene zbog nemara ustanove

Niški Klinički centar zbrinuo je 147 korisnika Gerontološkog centra u kojem je izbila zaraza Covida 19, dok je stotinak koji nisu pozitivni na virus, u karantinu u ovoj ustanovi, kako je potvrđeno za Telegraf. Jedan čovek preminuo je sinoć na putu do niške bolnice, što je druga žrtva virusa u ovoj ustanovi nakon što je 9. aprila umro sedamdesetšestogodišnji Nišlija. Zbog propusta koji su doveli do masovnog zaražavanja uhapšen je direktor Gerontološkog centra M. S. kojem se na teret stavljaju krivična dela za koja je zaprećena kazna do 12 godina robije.

14:11 - Vlasnici kafana u Subotici služili gostima piće uprkos zabrani: Odmah su uhapšeni

Policija u Subotici uhapsila je dvojicu vlasnika ugostiteljskih objekata i četvoricu muškaraca koji su bili gosti u lokalima zbog postojanja osnova sumnje da su učinili krivično delo nepostupanje po zdravstvenim propisima za vreme epidemije.

13:49 - Zašto dezinfikujemo ulice širom Srbije, da li to zaista ima efekta i kakvog?

13:45 - U Leskovcu kao da nije vanredno stanje: Prodavci pijace otvorili na ulici. Gužva nikad veća

Iako su rešenjima Vlade Republike Srbije i lokalnih samouprava zatvorene sve kvantaške i zelene pijace, pijačnim prodavcima omogućeno da trguju preko elektronskih pijaca, ljude u Leskovcu to ipak ne sprečava da pronađu nove načine da plasiraju svoje proizvode na ulici.

13:30 - Prvi pacijenti stigli u čačansku "Plavu halu": Među njima je i tročlana porodica, zaražena koronom

U sportsku dvoranu Mladost u Atenici kasno popodne su primljeni prvi pacijenti kod kojih je potvrđen korona virus, a imaju blage simptome.

13:12 - 151 korisnik i 5 zaposlenih GC u KC Niš: 6 nedelja smo se držali, jedna greška čoveka upropasti sve

Od 256 korisnika i 98 zaposlenih u Gerontološkom centru (GC) Niš, sinoć do ponoći je u Klinički centar u Nišu smešten 151 korisnik doma i pet radnika tog centra.

Svi su korisnici i zaposleni su pregledani i osećaju se dobro, kaže za Tanjug ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević koji napominje da je država šest nedelja uspevala da zadrži koronu izvan kapija ovog centra u Nišu i da je zbog samo jedne greške direktora te ustanove naneta neizmerna šteta celom sistemu.

12:53 - Medicinska sestra iz Obrenovca u privremenoj bolnici na Sajmu: Ispričala je kako tamo izgleda život

Medicinska sestra iz Obrenovca, Slavica Peković, nalazi se u privremenoj bolnici na Sajmu, jer je testiranjem na radnom mestu, u Institutu za kardiovaskularne bolesti "Dedinje", kao i veliki broj njenih kolega, saznala da je pozitivna na COVID-19, preneo je RTV MAG.

12:20 - Manastir Tumane donirao 4 aparata bolnici u Požarevcu: "Crkva je uvek uz svoj narod"

Bratstvo manastira Tumana sa prijateljima obezbedilo je četiri dekontaminatora vazduha i poklonilo gradskoj bolnici u Požarevcu. Vrednost ove donacije iznosi 1.157.049.60 dinara.

Manastir Tumane Manastir Tumane - Foto: Marko Jovanović

12:00 - Da li će osobe sa autizmom dobiti dozvolu da izađu napolje tokom trajanja policijskog časa?

Zabrana kretanja važi za sve, sa izuzetkom vlasnika pasa koji su dobili termine za šetnju ljubimaca u trajanju od 20 minuta u predviđenom vremenu i na udaljenosti do 200 metara od mesta boravka, zatim za poljoprivrednike, koji su dobili dozvolu za obavljanje prolećne setve pod uslovom da su na poljoprivrednoj mahanizaciji, i za one koji brinu o drugima, a koji ne mogu da se staraju o sebi.

Upravo ta poslednja odredba pokrenula je pitanje o deci i odraslima sa autizmom, te o tome da li oni treba da budu izuzeti od zabrane.

11:28 - Ne mogu da odbijem, ne mogu ni da idem: Kako je Kon tokom pandemije svinjskog gripa otišao na Kosovo

Ne mogu da Vas odbijem, a ne mogu ni da idem. Molim Vas ovo nikom ne pričajte, ja ću sve u toku vikenda uraditi unapred da ništa ne dovedem u pitanje ovde u Beogradu. Nikom se neću javljati, Vi morate doći u ponedeljak u pola šest ujutru ispred moga stana u ulici T. К. i idemo. Bukvalno ćete me kidnapovati“, ovako je dr Predrag Kon pre 11 godina saopštio profesoru Medicinskog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici, sada i akademiku Slaviši Saši Stanišiću, da će se usred pandemije tadašnjeg A h1n1 obresti u gradu na Ibru, piše "KoSSev".

11:09 - Bole poslednje reči dr Laze, hirurga napaćenog srpskog naroda: "Bio sam na 1. liniji, nisam se krio"

11:45 - Avion vratio 144 naših državljana iz Praga i Bratislave

Avion Er Srbije A319 iz Praga i Bratislave sleteo je u Beograd sa 144 naših državljana. Avion je bio potpunjen do poslednjeg mesta, a reč je o ljudima koji su zbog korona virusa ostali bez posla.

10:53 - Kon nastavlja da vodi tim

10:35 - Objavljeni podaci o broju zaraženih u gradovima Srbije

10:30 - Vučić danas s Konom, zamoliće ga da ostane na čelu tima

Predsednik Aleksandar Vučić sastaće se danas sa epidemiologom dr Predragom Konom i zamoliti ga da ostane na čelu epidemiološkog tima, nakon što je Kon na Fejsbuku najavio da je vreme da se povuče i prepusti "boljima" da vode pandemiju, pišu mediji.

09:54 -  Korona odnela čuvenog srpskog hirurga: Doktor Miodrag Lazić izgubio bitku sa virusom

09:50 - U srpskim sredinama na KiM 49 zaraženih, 10 u bolnici

U srpskim sredinama na Kosovu i Metohiji registrovano je ukupno 49 obolelih od korona virusa, a 10 zaraženih osoba hospitalizovano je u KBC ''''Kosovska Mitrovica'''', saopštio je danas direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić i dodao da ove sedmice u zdravstvenim ustanovama na KiM počinje da radi 75 novozaposlenih lekara i 200 medicinskih sestara.

09:41 - U Zlatiborskom okrugu jedan pacijent preminuo, jedan izlečen

Od poslednjeg izveštaja na području Zlatiborskog okruga prijavljen je još jedan slučaj zaraze korona virusom, jedan pacijent je izlečen, dok je jedan čovek preminuo od posledica te bolesti. Preminuo je muškarac iz Prijepolja, starosti 65 godina, koji je imao pridružena hronična oboljenja.

Užice Foto: RINA

Od početka epidemije do danas na području Zlatiborskog okruga potvrđena su ukupno 54 slučaja infekcije virusom korona.

08:45 - Danas konsultacije Vučića i Brnabić o zahtevu Sinoda SPC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas će održati konsultacije sa premijerkom Anom Brnabić o zahtevu Sinoda SPC da se za Vaskrs privremeno prekine zabrana kretanja, navodi Blic.

Sinod SPC juče je, posle sednice, državnom vrhu Srbije uputio molbu da se vernicima odobri kretanje na Vaskrs, od pet do deset časova ujutro, kako bi oni pravoslavni vernici koji nisu u izolaciji zbog epidemije korona virusa mogli da prisustvuju liturgiji.

8:30 - Dr Kon nakon objave da se povlači: "U ovoj situaciji svi su nešto krivi, gubim strpljenje"

Nakon što je epidemiolog dr Predrag Kon jutros na svom Fejsbuk profilu objavio da je vreme da se povuče i da prepusti drugima da vode pandemiju, on je u Jutarnjem programu na TV Pink dodao da je ljudima očigledno lakše da uvek traže krivce i da opsuju nekoga, nego da se osvrnu na sopstvenu odgovornost.

- Ima onih koji vuku na jednu stranu, stalno traže neke krivce. Ja to razumem, ali je nekorisno. Lakše im je da opsuju nekog, a niko ne vidi da je osnovni uzrok svega ovoga sam taj virus - rekao je Kon.

OBOLELI KONTAKT KON Dr Predrag Kon/ Foto: Tanjug/Vlada RS/Slobodan Miljević

8:00 - Dr Kon objavio da se povlači

Epidemiolog dr Predrag Kon objavio je na svom Fejsbuk nalogu da je vreme da se povuče i "prepusti boljima da vode pandemiju", navodeći da su razlog za to napadi na njega i stručni tim na društvenoj mreži zbog prodiranja virusa korona u Gerontološki centar u Nišu.

Predrag Kon Status dr Kona/ Foto: Printskrim Facebook

7:30 - Veliki broj Beograđana nema toplomer

Hitna pomoć u Beogradu noćas je imala povećan broj poziva građana koji su se žalili na visoku tepmeraturu. Doktorka Đurđa Filipović rekla je za RTS da veliki njih nisu imali toplomer i aparat za pritisak.

Pozvala je građane da nabave toplomere i da pre nego što pozovu Hitnu pomoć izmere temperaturu, kako bi ekipe došle zaštićene i spremne.

7:15 - Spremna privremena bolnica u Kruševcu

U Rasinskom okrugu broj obolelih od koronavirusa iz dana u dan raste, tako da je ukupno zaraženih 132, najviše u Kruševcu 98.

U tom gradu pripremljena je kovid bolnica sa 100 bolničkih kreveta koja je spremna da primi prve pacijente sa lakšom kliničkom slikom.

U gradovima Pomoravlja: Jagodini, Ćupriji i Paraćinu, koji su jedan od drugoga udaljeni po desetak kilometara, virusom korone zaraženo je 260 osoba, a testirano je 909.

Kod 157 pripadnika MUP-a potvrđena je infekcija virusom korona, a četvoro pripadnika policije preminulo je od posledica te bolesti.

Epidemiolog Branislav Tiodorović potvrdio je da su na Kliniku za infektivne i tropske bolesti KCS stigli brzi testovi za virus korona.

Video: U poslednja 24 sata umrlo još pet osoba od korona virusa

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • momo

    14. april 2020 | 09:26

    Precednik Vucic je uvek uz svoj narod!

  • Nadalina

    14. april 2020 | 15:33

    Čija je odgovornost ovo zaražavanje u GC Niš, u bolnici u Ćupriji, Institutu Dedinje, GAK Narodni front??? Svakako najodgovoniji su direktori tih institucija ali ništa manja odgovornost nije članova Kriznog štaba, Ministra zdravlja jer sve to govori o neviđenoj nesposobnosti i neorganizovanosti...ali zato treba da ih svakodnevno i u celodnevnim pohodima gledamo u gostovanima na svim mogućim TV u čemu prednjači dr.Darija koja pre podseća na spikerku nego stručnjaka u svojoj oblasti jer joj je svakako neobično stalo da što više bude u fokusu i da bude uvek sveže ofarbana i isfenirana a za struku-pa šta je briga, bitno da se promoviše i da paradira.

  • Logika

    14. april 2020 | 14:06

    Hvala doktore do neba, čekamo 15 h. I predsedniku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA