≫ 

Vreme čitanja: oko 12 min.

Napad Irana na Izrael: Pala odluka o "jasnom i snažnom" odgovoru, biraju se mete

Ekipa Sveta

Vreme čitanja: oko 12 min.

Iran je u subotu lansirao stotine dronova kamikaza i krstarećih raketa ka Izraelu

  • 12
Iran Izrael sukob Foto: Shutterstock

Iran je pre dve noći uputio više od 300 projektila i dronova ka Izraelu u znak najavljene odmazde za smrtonosni napad na njegov konzulat u Damasku, glavnom gradu Sirije. Kako javlja Wall Street Journal, vojni odgovor Izraela moguć je već danas, ali izraelski Kanal 12 navodi da je odluka o kontri doneta, ali da se ona ne očekuje večeras.

Napad Irana na Izrael je bio prvi direktan sukob dve zemlje, koje inače godinama vode rat u senci. Inače, ove dve zemlje u neprijateljskim odnosima su od Islamske revolucije u Iranu 1979. godine, kada su novi lideri Irana zauzeli snažan antiizraelski stav.

Iran ne priznaje Izraelu pravo na postojanje i poziva na brisanje ove države, a Izrael smatra da Iran predstavlja pretnju postojanju ove države, s obzirom na potencijal Irana da napravi nuklearno oružje. Jedan od razloga je i taj što Iran podržava Hamas i Hezbolah.

Brojni svetski lideri osudili su napad Irana i pozvani na deeskalaciju, insistirajući da Izrael ne odgovara vojnom silom.

Činjenice:

  • Iran u noći između subote i nedelje lansirao više od 350 dronova i projektila na Izrael
  • SAD i Velika Britanija se direktno angažovale u odbrani Izraela
  • Brojni svetski lideri osudili napad Irana
  • G7 sprema paket mera protiv Teherana
  • Generalni sekretar UN upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera
  • Netanjahu tra#io od vojske da iyabere mete u Iranu

Iz časa u čas: 

00.09 Jordan potvrdio da je presreo iranske dronove tokom napada na Izrael

23.25 Kirbi: Iran nije obavestio SAD o detaljima napada na Izrael

Iran prošle nedelje nije obavestio SAD ni o vremenskom okviru za pokretanje napada na Izrael, niti o potencijalnim metama, izjavio je danas savetnik Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi.

On je potvrdio da su SAD razmenile poruke s Iranom, ali da nikada nije bilo informacija u vezi sa vremenskim okvirom ili metama napada, koji je Iran izvršio u noći između subote i nedelje, prenosi Rojters.

Kirbi nije objašnjavao koje poruke su SAD razmenile sa zvaničnim Teheranom, ali je potvrdio da su "lažni" svi izveštaji koji sugerišu da je Iran dojavio Vašingtonu da planira napad na Izrael.

"Iran nam nikada nije potvrdio ni vremenski okvir za napad, ni ciljeve napada. Ta priča da nam je Iran preneo poruku o tome šta namerava da uradi je smešna", rekao je Kirbi.

22.08 Pet načina kako bi Izrael mogao izvesti osvetnički napad na Iran

20.23 Evo čega se Iranci najviše plaše i šta ih najviše brine

19.30 Netanjahu od vojske tražio da da spisak ciljeva u Iranu

Premijer Benjamin Netanjahu je zatražio od Izraelskih odbrambenih snaga da pruže opcije ciljeva, Javlja Washington Posto pozivajući se na zvaničnika upućenog u diskusiju koja je vođena na zasedanju ratnog kabineta, a koji je rekao da Izrael razmatra opcije koje bi "poslale poruku" ali ne bi uzrokovale žrtve.

Te opcije uključuju mogući udar na objekat u Teheranu ili sajber-napad, prema zvaničniku koji je govorio pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti razgovora.

"Svi se slažu da Izrael mora da odgovori," rekao je zvaničnik. "Kako odgovoriti, kada odgovoriti, to je pitanje."

19.15 Kanal 12: Pala odluka o napadu, odgovor Iranu će biti "jasan i snažan", ali verovatno ne danas

Izraelski Kanal 12 u nezvaničnom izveštaju javlja da je ratni kabinet doneo odluku da odgovori "jasno i snažno" protiv Irana zbog njihovog napada raketama i dronovima u subotu uveče.

Odgovor će biti osmišljen da pošalje poruku da Izrael "neće dozvoliti da napad te veličine prođe bez reakcije", navodi se u izveštaju.

Takođe će biti osmišljen da jasno stavi do znanja da Izrael neće dozvoliti Iranu da "uspostavi jednačinu" koju su pokušali da nametnu u poslednjim danima. Ovo izgleda kao aluzija na iransko upozorenje da će budući izraelski udari na iransku teritoriju, uključujući i njene međunarodne diplomatske objekte, ubuduće ponovo biti uzvraćeni iranskim napadima na Izrael, navodi Kanal 12.

U izveštaju se navodi i da ministar odbrane Joav Galant i načelnik Generalštaba IDF-a Herci Halevi smatraju da je potrebno da Izrael odgovori, ali bez nanošenja štete koaliciji koju predvodi SAD i koja je pomogla Izraelu da se odbrani od iranskog napada.

Navodi se i da Izrael ne želi da njegov odgovor pokrene regionalni rat, kao i da namerava da koordinira svoje akcije sa SAD.

Ratni kabinet treba da se sastane ponovo sutra, napominje se u izveštaju, a propisi za Komandu za zaštitu domovine nisu promenjeni, što ukazuje na to da napad Izraela danas verovatno neće biti izveden.

19.01 Izraelski mediji: Ratni kabinet razmatra odgovor Iranu, ali bez izazivanja šireg sukoba

Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji.

Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Američki mediji, međutim, pišu da SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana.

"Nećemo biti deo bilo kakvog odgovora koji bi oni (Izrael) nameravali da sprovedu. Ne vidimo sebe da učestvujemo u takvom činu", rekao je neimenovani američki zvaničnik, preneli su mediji u SAD.

18.45 Sunak: G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada na Izrael

Grupa ekonomski najrazvijenijih zemalja sveta G7 radi na paketu koordinisanih mera protiv Irana nakon napada raketama i dronovima na Izrael, izjavio je danas britanski premijer Riši Sunak.

"Radimo užurbano sa našim saveznicima da vidimo koje korake možemo zajedno da preduzmemo na koordinisan način da odvratimo i osudimo ono što Iran radi", rekao je Sunak u parlamentu, nakon razgovora lidera G7 tokom vikenda, preneo je Rojters.

On je kazao da su lideri G7 ujedinjeni u osudi napada.

Sunak je rekao da bi koordinacija bilo kakvih mera, koje bi mogle uključivati sankcije, među saveznicima osigurale maksimalan uticaj na Iran i one koji bi mogli biti sankcionisani.

Italija, koja je trenutno predsedavajuća G7, saopštila je ranije da je otvorena za usvajanje novih sankcija protiv pojedinaca angažovanih protiv Izraela.

G7 čine SAD, Britanija, Francuska, Nemačka, Italija, Kanada i Japan.

18.44 Dva dana nakon napada na Izrael, građani zabrinuti: "Nikada nije bila ovakva situacija"

18.19 WSJ: Izrael će verovatno već danas odgovoriti na iranski napad

18.16 Francuska pozvala na razgovor ambasadora Irana da bi osudila napad na Izrael

Francusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora na razgovor da bi osudillo napad Irana na Izrael.

Francuska je najoštrije osudila napad, navodi se u saopštenju Ministarstva, u kojem se dodaje da Francuska radi sa svojim partnerima na deeskalaciji situacije i poziva sve na uzdržanost, preneo je Rojters.

18.09 Mediji: Ratni kabinet Izraela razmatra odgovor Iranu,bez izazivanja šireg sukoba

Izraelski ratni kabinet održao je danas sednicu na kojoj se razgovaralo o vojnom odgovoru Izraela na napad Irana, ali bez izazivanja sveopšteg rata, javljaju lokalni mediji.

Namera izraelskih vlasti je da krenu u akciju koordinisanu sa Sjedinjenim Američkim Državama, javlja izraelski Kanal 12, prenosi Rojters.

Američki mediji, međutim, pišu da SAD neće učestvovati u mogućem odgovoru Izraela protiv Irana.

17.39 Belgija pozvala iranskog ambasadora da osudi napad na Izrael

Belgijsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da je pozvalo iranskog ambasadora da mu saopšti da osuđuje iranski napad na Izrael.

"Ovaj napad ugrožava i regionalnu stabilnost i stanovništvo na Bliskom istoku i odvodi nas dalje od mira. Pozivam sve strane da ispolje najveću suzdržanost", rekla je ministarka spoljnih poslova Belgije Hadža Lahbib, prenosi Rojters.

14.03 London odbacio tvrdnju Irana da je Teheran najavio napad na Izrael Zapadu

Velika Britanija je odbacila tvrdnju Irana da je Teheran pre napada na Izrael obavestio Zapad o predstojećem napadu iz vazduha na izraelsku teritoriju, rekao je danas portparol britanskog premijera Rišija Sunaka.

Iranski ministar spoljnih poslova Hosein Amirabdolahijan rekao je u nedelju da je Iran 72 sata unapred obavestio susedne zemlje i izraelskog saveznika SAD da će napasti Izrael.

"Odbacio bih tu tvrdnju. Najoštrije osuđujemo direktan napad na Izrael", izjavio je Sunakov portparol.

13.51 Nemačka pozvala na razgovor iranskog ambasadora nakon napada Irana na Izrael

Nemačka je danas pozvala na razgovor iranskog ambasadora posle napada Teherana raketama i dronovima na Izrael tokom vikenda, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova u Berlinu.

12.56 Finska osudila napad i pozvala na deeskalaciju

Finska oštro osuđuje iranski napad na Izrael i naglašava kritičnu važnost deeskalacije trenutne napete situacije na Bliskom istoku, saopšteno je danas iz kabineta finskog predsednika Aleksandera Stuba.

"Finska oštro osuđuje iranski udar i naglašava ključnu važnost deeskalacije u trenutnoj napetoj situaciji na Bliskom istoku. Finska i EU ulažu napore da utiču na sve strane da se uzdrže od akcija koje dodatno narušavaju regionalnu bezbednost. Finska će ostati u aktivnom kontaktu sa zemljama u regionu“, rekao je Stib, a prenosi finski javni servis Yle.

Stub je ocenio da su pre iranskog udara na Izrael tokom vikenda, članovi finskog rukovodstva pokušali da smire rastuće tenzije.

12.06 Jordan poziva Iran da prestane da dovodi u pitanje stav te zemlje o Izraelu

Iranski ambasador pozvan je danas u Ministartvo spoljnih poslova Jordana zbog, kako je saopštilo jordansko ministarstvo, uvredljivih izjava Teherana o stavu jordanskog rukovodstva prema Izraelu.

„Ministarstvo spoljnih poslova prenelo je iranskom ambasadoru jasnu poruku da sve uvrede na račun Jordana moraju da prestanu i sumnje u poziciju naše zemlje su neosnovane“, rekao je jordanski ministar spoljnih poslova Ajman Al Sadafi, prenosi jordanski TV kanal Al-Mamlakat.

Al-Sadafi je dodao da njegova zemlja čini sve što je moguće da se palestinsko-izraelski sukob reši mirnim putem i da neće dozvoliti da se jordanski narod uvuče u sukob između Tel Aviva i Teherana.

Prema njegovim rečima, problem Irana je u Izraelu, a ne u Jordanu.

11.49 Ključa na Bliskom istoku: Kojim arsenalom oružja raspolažu Izrael i Iran?

11.28 Italija u stanju maksimalne pripravnosti

Italija je u stanju maksimalne pripravnosti zbog potencijalne bezbednosne pretnje nakon iranskih napada na Izrael tokom vikenda, a spisak javnih mesta na koje treba posebno obratiti pažnju stalno se ažurira.

Ministar unutrašnjih poslova Mateo Pjantedosi sazvao je za danas sastanak Nacionalnog komiteta za red i javnu bezbednost, sa policijskim načelnicima i rukovodiocima obaveštajnih agencija, prenosi Ansa.

Pored toga, sednici spoljnopolitičkih odbora Donjeg doma i Senata prisustvovaće ministar spoljnih poslova Antonio Tajani i ministar odbrane Gvido Krozeto.

11.15 Raisi: Moćna operacija Irana odgovor na agresivne akcije Izraela

Iranski predsednik Ebrahim Raisi pohvalio je diplomatski i vojni sektor u zemlji za interakciju i koordinaciju u sprovođenju nedavne uzvratne operacije protiv, kako je naveo, "vojnih ciljeva izraelskog režima na okupiranim teritorijama".

"Moćna, istorijska i pobednička operacija iranskih oružanih snaga je odgovor na agresivne akcije cionističkog režima protiv konzularnog odeljenja iranske ambasade u Siriji. Islamska Republika Iran je na vrhuncu svoje moći i veličine, a ovim ponosnim činom, pored ispunjenja obećanja o kažnjavanju neprijatelja i agresora, dirnuta su srca naroda sveta, islamskog naroda i potlačenog naroda Palestine“, rekao je Raisi na sednici vlade, prenosi agencija Tasnim.

10.10 Da li će Izrael dozvoliti da napad Irana prođe nekažnjeno?

09.12 Iranski mediji: Sve lansirane rakete dostigle su svoje ciljeve u Izraelu

Sve hipersonične rakete koje su korišćene u udarima Irana na Izrael pogodile su svoje mete nakon što su izbegle sisteme protivvazdušne odbrane, prenosi iranska Press TV.

Nije precizirano koji su objekti u Izraelu napadnuti. Istovremeno, Vol strit žurnal piše, pozivajući se na svoje izvore, da je Teheran ispalio oko 120 balističkih projektila i oko 30 krstarećih projektila, a da su skoro svi presretnuti.

Iran je 13. aprila uveče napao Izrael dronovima i balističkim projektilima, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu je istakao da je napad uspešno odbijen.

08.25 IDF: Izbegavajte povratak u sever Gaze

Palestinci bi trebalo da "izbegavaju povratak u severni pojas Gaze", rekao je jutros portparol IDF-a za arapske medije.

Avičaj Adre je napisao na društvenoj mreži X da je severni deo enklave bio "opasna borbena zona".

On je rekao da ID ponavlja pozive ljudima da ostanu u humanitarnim područjima i skloništima u južnoj Gazi.

"Izbegavajte pokušaje da se vratite u severni pojas Gaze, kako biste sačuvali svoju bezbednost", rekao je on.

07.26 Gutereš: Bliski istok je na ivici, neophodna maksimalna uzdržanost

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš upozorio je da se Bliski istok nalazi "na ivici" sukoba punih razmera i pozvao sve aktere na maksimalnu uzdržanost.

"Bliski istok je na ivici. Žitelji tog regiona suočavaju se sa realnom opasnošću od razornog konflikta punih razmera. Sada je vreme za deeskalaciju", rekao je Gutereš na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom iranskog napada na Izrael, prenosi Rojters.

On je istakao da međunarodna zajednica ima zajedničku odgovornost za obezbeđivanje momentalnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

"Imamo zajedničku odgovornost da obezbedimo trenutni humanitarni prekid vatre u Gazi, bezuslovno oslobađanje svih talaca i nesmetanu isporuku humanitarne pomoći“, rekao je Gutereš.

On je ukazao i na zajedničku odgovornost za okončanje nasilja na okupiranoj Zapadnoj obali i obnavljanje bezbedne plovidbe u Crvenom moru.

"Imamo zajedničku odgovornost da radimo za mir. Ni region ni svet ne mogu sebi da priušte nove ratove“, naglasio je on.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada diplomatsku misiju Irana u Damasku.

06.29 Erdan: Iran prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, uvesti mu dodatne sankcije

Iran je napadom na Izrael prekršio Povelju UN i međunarodno pravo, izjavio je izraelski ambasador pri Ujedinjenim nacijama Gilan Erdan na hitnoj sednici Saveta bezbednosti UN povodom napada Irana na Izrael i pozvao Savet bezbednosti da uvede dodatne sankcije Teheranu.

"Savet bezbednosti mora da preduzme akciju i osudi Iran zbog njegovog terora", rekao je Erdan i pozvao zemlje da "uvedu sve moguće sankcije Iranu pre nego što bude prekasno", prenosi Glas Amerike.

On je na sednici Saveta bezbednosti UN naglasio da je Iran izvršio napad na Izrael sa 170 dronova, 120 balističkih i 30 krstarećih reketa, koje nose 60 tona eksplozivnog materijala.

Erdan je naveo da je napad izvršen iz Irana, Libana, Jemena, Sirije i Iraka.

"Iran i njegova ambicija za dominacijom moraju biti zaustavljeni. Rat može eskalirati u svetski", upozorio je Erdan.

Sednica Saveta bezbednosti UN održana je na zahtev Izraela, nakon što je u noći između subote i nedelje Iran lansirao više stotina dronova i projektila ka Izraelu u znak odmazde zbog izraelskog napada na diplomatsku misiju Irana u Damasku.

06.00 Indija pozvala Iran da oslobodi 17 članova posade 

Indija je pozvala Iran da oslobodi 17 indijskih članova posade na brodu koji je Iran zaplijenio u subotu.

Indijski ministar spoljnih poslova Subrahmanyam Jaishankar rekao je da je razgovarao sa svojim iranskim kolegom, ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir Abdollahianom, i "istaknuo oslobađanje 17 indijskih članova posade broda MSC Aries".

Prema philippinskom Ministarstvu za migracijske radnike, na brodu se nalazilo i četiri filipinska mornara.

Ministarstvo je izjavilo da radi s vladom, vlasnikom broda i operatorom kako bi oslobodilo zarobljene pomorce.

U subotu su iranski Revolucionarni gardisti zaplijenili brod povezan s Izraelom u operaciji helikopterom blizu Ormoškog tjesnaca, izvijestila je iranska novinska agencija IRNA.

Mediterranean Shipping Company (MSC) izvijestila je da je na brodu bilo 25 članova posade.

03.48 Blinken razgovarao sa kolegama iz više zemalja o deeskalaciji

Savezničke strane su se složile da je osuđivanje napada Irana najvažnije i da treba sprečiti dalju eskalaciju, prema izveštaju američkog State Departmenta.

Američki državni sekretar Entoni Blinken je prethodno razgovarao telefonom sa svojim kolegama iz Turske, Egipta, Jordana i Saudijske Arabije, gde je naglasio važnost izbegavanja eskalacije na Bliskom istoku i potrebu za "koordiniranom diplomatskom reakcijom".

01.45 Američke snage presrele više od 80 dronova 

Američke snage presrele su više od 80 jednosmernih napadačkih dronova i najmanje šest balističkih raketa iz Irana i Jemena tokom napada na Izrael, prema saopštenju Centralne komande.

Operacija je uključivala uništavanje balističke rakete na vozilu za lansiranje i sedam dronova na zemlji u područjima Jemena pod kontrolom Huta, koje podržava Iran, saopštio je CENTCOM.

"Dalje neviđeno, zloćudno i bezobzirno ponašanje Irana ugrožava regionalnu stabilnost i sigurnost američkih i koalicionih snaga", dodalo je saopštenje.

(Telegraf.rs)

Video: Jezivo! Na severu Izraela se čuju sirene zbog vazdužnog napada

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nbgd

    15. april 2024 | 07:26

    Koliko licemerno od strane Izraela. Satrli palestince i oni pricaju o nekom teroru. Sravnili kozulat sa Iranskim zvanicnicima sto je direktan napad na Iran i ovi kad odgovore onda je ovo teror. S... mi se vise od Izraela i celog zapada koji ih podrzava.

  • jole

    15. april 2024 | 06:49

    Iran je sacuvao obraz, izraelci su ih mnogo izazivali i pobili njihovog naroda, oficira , vojnika, palestinaca i arapa uopste.

  • Zorab

    15. april 2024 | 06:57

    Dobar učinak oboreno je 99%,znači prošlo je samo nekoliko.A šta da su nosile nuklearno punjenje!?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA