SKUPI PENALI: "Železnice Srbije" platile dva miliona evra EBRD-u!

Srpske "Železnice" u poslednje tri godine nisu bile u stanju da realizuju dva kredita EBRD-a zbog čega će platiti kaznene kamate

  • 3

"Železnice Srbije" platile su u prethodne tri godine Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD) kaznene penale i provizije u iznosu od oko dva miliona evra, saopšteno je danas iz kompanije.

Razlog za kaznene penale je u tome, kaže generalni direktor "Železnica Srbije", Dragoljub Simonović, što preduzeće ni do danas nije realizovalo dva kredita EBRD-a od 200 miliona evra za nabavku novih elektromotornih vozova i višesistemskih lokomotiva, za modernizaciju pruga na Koridoru 10 i pružnu mehanizaciju.

"Železnice Srbije" potpisale su u maju 2009. godine ugovor s EBRD-om o zajmu od 100 miliona evra za nabavku novih višedelnih elektromotornih vozova, navodi se u saopštenju i dodaje da su sredstva postala operativna u martu 2010., ali da firma gotovo pune tri godine nije uspela da realizuju tendersku proceduru i nabavi više od dvadeset novih elektromotornih putničkih garnitura.

Samo po tom osnovu na nepovučena kreditna sredstva plaćene su kaznene kamate i provizije u iznosu nešto manjem od 1,6 miliona evra.

- Sa EBRD smo 15. septembra 2010. potpisali ugovor o novom zajmu od 100 miliona evra, namenjenom za modernizaciju pruga na Koridoru 10, kao i za nabavku višesistemskih elektro lokomotiva i pružne mehanizacije. Iako su ta sredstva postala operativna još 5. jula 2011. godine, srpske železnice nisu uspele da u potpunosti realizuju ni ovaj kredit u prethodnih godinu i po dana - objašnjava Simonović, nakon uvida u dokumentaciju vezanu za međunarodne kredite "Železnica Srbije".

On je dodao da su srpske železnice zbog ovih propusta u prethodnom periodu morale da plate kaznene kamate i provizije od oko 400.000 evra.

Simonović je poručio da će novo poslovodstvo utvrditi razloge zbog kojih ta dva kredita EBRD-a nisu realizovana pune tri godine, i da će na osnovu toga pokrenuti pitanje odgovornosti.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Radule

    21. januar 2013 | 16:02

    Znam da su zuti krali i harali, al Sima mi takodje ne uliva poverenje. Čuvaj se Simo nije ovo skretnica i dugi čekić! Zaglavićeš ćorku sigurno!

  • mabula

    21. januar 2013 | 16:15

    Ko će za to da odgovara i kada?

  • Alex

    22. januar 2013 | 12:20

    Zeleznica Srbije platila 2 miliona evra... u prevodu svaki gradjanin placa njihov dug. Naravno, dok je ovaca bice i vune :)

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA