KOSTOLAC: Izgrađeno naselje za 700 radnika iz Kine (FOTO)

Novi blok termoelektrane "Kostolac B" gradiće i 700 Kineza, pa se Kostolčani pitaju da li je vreme da počnu s učenjem kineskog jezika

  • 3

Naredne godine u Kostolcu počinje izgradnja novog bloka u termoelektrani "Kostolac B", snage 350 megavata, u sklopu kreditnog aranžmana Srbije sa Republikom Kinom. Radove će izvoditi kineska mašinsko-energetska kompanija CMEC iz Pekinga, koja će u Kostolac dovesti 700 svojih radnika.

Za njih je već izgrađeno i spremno posebno naselje u krugu TE "Kostolac B" u Drmnu, koje je, zbog svojih budućih stanara, dobilo naziv Kinesko naselje.

Radnici iz Kine boraviće u Kostolcu oko pet godina, jer je rok za završetak novog bloka 58 meseci. Radove na izgradnji bloka B3 izvodiće i radnici domaćih firmi. Međutim, ukoliko njihova cena rada bude previsoka za CMEC, ova kompanija dovešće još svojih radnika iz Kine. Pošto se radi o pripadnicima sasvim drugačije kulture i tradicije, u Privrednom društvu "Termoelektrane i kopovi Kostolac" spremni su da sve uslove prilagode svojim gostima, bilo da se radi o njihovoj ishrani ili verskim obredima.

- Ukoliko bude bilo potrebno da se za radnike iz Kine uvede bilo kakva novina, spremni smo da se u svemu prilagodimo i izađemo im u susret - kaže Aleksandar Jovanović, zamenik direktora TE-KO Kostolac.

Zbog najave dolaska velikog broja Kineza, Kostolčani se pitaju da li bi bilo pametno da počnu sa učenjem njihovog jezika.

- Pošto će oni ovde živeti oko pet godina, jasno je da će da izlaze po gradu i da pazare u našim prodavnicama. Oni ne znaju srpski, a mi ne znamo kineski, pa možda nije loše da počnemo da ga učimo da bismo se pokazali kao dobri domaćini. Ja sam već naučio da se "dobar dan" na kineskom kaže "ni hao" - rekao je trgovac Zoran Stojanović iz Kostolca.

On navodi da se neki od lokalnih ugostitelja ozbiljno spremaju za dolazak Kineza, jer planiraju da u jelovnik uvrste i njihova tradicionalna jela.

- Čujemo da samo u početku dolazi njih 700, a da će kasnije stići još njih. U svakom slučaju, to je prilika za zaradu i trgovcima i ugostiteljima, ali i nama taksistima, jer od njihovog naselja u Drmnu treba neko da ih preveze do Kostolca i Požarevca i da ih posle vrati nazad. Ako idu grupno, taksi im je jeftiniji od autobusa - kazao je taksista Igor Janković.

(D. K.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sumadinac

    30. septembar 2013 | 11:11

    Umesto da postavljaju glupa pitanja bolje da razmisle kako da im uzmu kintu ako upste izadju u grad

  • strasan lav

    30. septembar 2013 | 11:46

    Ko nije procitao Tarabice, evo povoda i prilike! Ostace nas za pod jednu sljivu! I to jadni, gladni i bedni, nije istina da nasi ljudi nece da rade, nego posao ne moze posao dobiti niko ko nije u debeloj vezi sa direktorima, predsednikom opstine........ni travu da kosis!

  • Bojan

    30. septembar 2013 | 10:55

    Nećete se vi leba najesti od ove prodaje. Država i opština ovom prodajom dobija K. A za ostalo ćemo da se sa njima dogovorimo.. Nema Srba koji bi radili u rudniku? Ja mislim da mi uvezemo JOŠ radnike. Jer kod nas i nepostoji nezaposlenost!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA