KRV NIJE VODA: Kim Džong Un ostavio tetku na vlasti

Sudbina Kim Kjong Hui bila je nejasna nakon pogubljenja njenog supruga. U međuvremenu je saopšteno da će ona pripremati sahranu članova vladajuće Korejske radničke partije, što se smatra prestižnom pozicijom

  • 4

Uticajna tetka severnokorejskog lidera Kim Džong Una, Kim Kjong Hui, zadržava poziciju u užem krugu vlasti i posle prošlonedeljnog pogubljenja njenog muža Džang Song Teka, koji je smatran "drugim čovekom" u Severnoj Koreji, javio je danas Rojters.

Pjongjang je, izveštava iz Seula britanska novinska agencija, u subotu imenovao Kimovu 67-godišnju tetku - ćerku severnokorejskog "oca nacije" Kim Il Sunga, za članicu komisije za sahrane članova vladajuće Korejske radničke partije (KRP), što se smatra prestižnom pozicijom.

Posle Džangovog pada, sudbina njegove supruge bila je nejasna, a iz Pjongjanga je Korejska centralna novinska agencija (KCNA) javila juče da je od nje zatraženo da pripremi sahranu predsednika partijske centralne komisije za inspekciju, Kima Kuk Tea.

Rojters objašnjava da je članstvo u komisiji za sahrane jedan od malo pokazatelja zvaničnog statusa u Severnoj Koreji, a njeni članovi su, između ostalog, nominalni lider zemlje Kim Jong Nam, premijer Pak Pong Džu i vicemaršal Čo Rjong Hae.

Itar-Tass iz Tokija je preneo u subotu da je supruga pogubljenog severnokorejskog funkcionera - čija sudbina je bila nepoznata od septembra ove godine, prikazana na centralnoj severnokorejskoj televiziji.

Prema japanskim medijima, čije izveštaje prenosi ruska agencija, Kim - koja je i član Politbiroa Centralnog komiteta KRP, prikazana je u jednom od dokumentarnih filmova koji slave dostignuća aktuelnog lidera.

Ta činjenica omogućava da se sa određenom dozom sigurnosti kaže da pogubljenje Džanga ubrzo posle presude u četvrtak 12. decembra, nije uticala na položaj njegove supruge, koja se takođe smatra jednom od najuticajnijih severnokorejskih funkcionera, navodi Itar-Tass.

Kim Kjong Hui je jedna od malobrojnih srodnika oca sadašnjeg lidera Severne Koreje, Kim Džong Ila, koji je preminuo decembra 2011. godine, navodi Rojters.

U utorak će, navodi ta agencija, biti obeležena druga godišnjica smrti oca sadašnjeg lidera Severne Koreje.

Njegov teča pogubljen je po presudi vojnog suda zbog "kontrarevolucionarne, antipartijske i frakcionaške aktivnosti".

- KRP će i dalje surovo kažnjavati one koji se osmele da podrivaju interese partije, države i naroda, bez obzira koju funkciju obavljaju - navela je KCNA, dok je centralni dnevnik "Rodong šinmun" naveo da "niko ne može stati na put KRP, vojsci i narodu, koji se uspešno kreću putem napretka, čvrsto se okupljajući oko najvišeg rukovodioca zemlje Kim Džong Una pod parolama kimilsungizma i kimdžongilizma - preneo je Itar-Tas s.

Ruska agencija prenela je i da je predsednica susedne Južne Koreje Park Geun Hje situaciju u Severnoj Koreji ocenila kao "mračnu" posle pogubljenja Džanga, kao i da je zvanični Vašington saopštio da su pogubljenjem potkrepljene ocene vlasti SAD o "karakteru režima" u Pjongjangu i njegovoj "surovosti".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Partybreaker

    15. decembar 2013 | 13:01

    A da nije teca prevario tetku...pa na**ao...?!

  • Eu

    15. decembar 2013 | 19:09

    Jao kakav slinavac....a j....e celu zemlju.kada bi mu zavalio samar, dva dana bi mu sline zujale oko glave!!

  • Banderaš

    15. decembar 2013 | 14:46

    Visice i tetka polako

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA