≫ 

Imala je 12 godina kada su se dogovorili za koga će se udati: Odbila je i zbog toga su joj pretili

U Nigeru se devojčice moraju venčati u mlađoj dobi, te je onde najveći postotak dečjih brakova na svetu. Naime, čak 36 odsto devojčica se uda do 15, a 75 odsto preostalih do 18. rođendana

  • 0

Balkisa Čaibou nikada neće zaboraviti dan kada se vratila iz škole, a mama ju je pozvala pred grupu posetilaca.

- Pokazala je jednog od njih i rekla mi: "Za njega ćeš se udati". Prvo sam mislila da se šali, ali zatim mi je rekla da odem da raspustim i operem kosu. Tada sam shvatila da je ozbiljna - rekla je ona.

Balkisa je tad imala samo 12 godina, ali je već bila ambiciozna. Sanjala je o tome da kad odraste postane lekarka, a odmah je znala da bi joj udaja za rođaka iz susedne Nigerije to onemogućila.

- Rekli su mi da ako se udam više neću moći da učim. A moja strast je učenje, to stvarno volim. I tad sam shvatila da naša veza neće da funkcioniše - navela je ona.

U Nigeru se devojčice moraju venčati u mlađoj dobi, te je onde najveći postotak dečjih brakova na svetu. Naime, čak 36 odsto devojčica se uda do 15, a 75 odsto preostalih do 18. rođendana.

Ta tradicija potiče iz siromaštva, jer što se pre roditelji "reše" jedne ćerke, to im manje gladnih usta preostaje da hrane. Budući da su Balkisini roditelji imali pet ćerki, jedna manje činila se ekonomski smislenom računicom.

Drugi razlog za ranu udaju krije se u verovanjima da će se na taj način smanjiti broj dece rođene van braka.

- Danas neka deca nisu dobro odgojena, a ako se rano venčaju, neće osmotriti porodicu - objašnjava Hadiza Almahamoud, Balkisina majka.

Banglades, decji brakovi, Foto: Guliver/Allison Joyce/Getty Images

Nije pomišljala na predaju

Balkisa je nastavila da se trudi u školi, te je ustajala u tri ujutru kako bi marljivo učila. Ali kako je odrastala, brak se sve više bližio.

Jednog dana, kada je imala 16 godina, stigla je venčanica, cena za mladu i koferi.

- Osetila sam duboku bol, stvarno mi se slomilo srce jer sam znala da se iznutra borim kako bih postala ono što želim, a ovi ljudi su predstavljali prepreke na putu moje evolucije - navela je ona.

Balkisa je skupila hrabrost i odlučila da pokuša da odgodi brak dok ne završi niže razrede srednje škole. Majka ju je razumela, ali kao žena nije mogla nikako uticati na dalja zbivanja.

Tako je Balkisa zamolila oca za kompromis. Rekla je da će pristati na venčanje, ali je sa suprugom želela da provodi samo praznike, dok ne završi školovanje.

Ali, tradicija Tuarega - etničke grupe kojoj pripada Balisa i njena porodica - nalaže da stariji brat može da odlučuje o budućnosti dece svojih mlađih braće i sestara. Stoga njen otac nije želeo da se suprotstavi svom starijem bratu, ocu Balkisinog verenika, te su nastavljene pripreme za venčanje.

Potpuno očajna, Balkisa se za pomoć obratila direktoru škole, koji ju je uputio na nevladinu organizaciju koja je preduzela pravne korake protiv njenog oca i strica, zbog pokušaja da je prisile na brak.

Na sudu je stric porekao sve za šta je bio optužen i izjavio da se radilo tek o nesprazumu, pa je slučaj odbačen.

Ali kada se vratila kući, stric joj je zapretio smrću i rekao da će je, ako bude potrebno, zamotati u džak i odvesti u Nigeriju.

Upravo zato, Balkisa je hitno pomoć zatražila u ženskom skloništu koje je vrzo slučaj prijavilo policiji.

S obzirom na to da im je pretilo hapšenje, stric se s ostatkom svoje porodice vratio u Nigeriju, a nekoliko dana kasnije je i Balkisa došla kući.

Tužna devojčica, Mlada, Plače, Maloletnica, Brak, Venčanje pod prisilom, Foto: Profimedia/Alamy

Školovanje je odgovor na ženske probleme

- Kad sam ponovo obukla školsku uniformu, osećala sam se kao da sam se vratila u život. Kao da sam na novom početku - rekla je ona.

U međuvremenu su i njeni roditelji promenili svoje stavove o braku i odlučili da nijenu ćerku neće da prisile na udaju, nego da će im biti dopušteno da same odaberu supruge.

Mariama Musa, direktorka skloništa u kom je Balkisa potražila utočište, izjavila je da je porodično nasilje veliki problem u Nigeru, jer su deca prisiljena na brak i na kraju trpe kod kuće psihičko i fizičko nasilje, te mlade supruge muževi često tuku i izbacuju iz kuće, čak i ako su trudne, piše BBC.

Balkisa pak u potpunosti planira da iskoristi ovu drugu priliku koju je dobila i oseća veliku odgovornost za porodicu jer zna da svi računaju na nju i motre šta će da urade i postignu.

Danas ima 19 godina i primer je mnogim devojčicama, iako ističe da nije u potpunosti protiv braka, nego samo protiv dogovorenih brakova, za koje smatra da bi devojke trebalo da ih odbiju.

Napominje da tela devojčica mlađih od 15 godina ionako nisu spremna za trudnoću i porođaj, te čak 34 odsto adolescentnih smrtnih slučajeva u Nigeru odlazi na mortalitet među mladim majkama.

- Zato ja savetujem devojčicama da uče. Znam da učenje nije lako i morate da se naterate na njega, ali ono vam je jedina nada - navodi Balkisa.

(Telegraf.rs/Express.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Više sa weba

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA