Da li je istina da baš sve žene imaju celulit?

Noćna mora svake mlade žene jeste trenutak kada će prvi put ugledati “pomorandžinu koru” na svojim butinama. No, da li ova pošast mora da se desi baš svakoj dami? Evo prave istine o celulitu

  • 9

Živimo u eri kamera, fotoaparata i paparaca, tako da, posebno na proleće i tokom leta, celulit predstavlja jednog od najvećih neprijatelja ženske lepote. Zato, negde u ovo doba godine, počinje da skače prodaja preparata za njegovo uklanjanje, kao i potražnja za literaturom koja se bavi ovom temom.

 

NE ČEKAJTE LETO: Rešite se celulita ODMAH! Evo i kako

 

Osnovno pitanje je da li je celulit nešto neizbežno ili stvarno postoje metode koje ne samo da sprečavaju njegovu pojavu, već ga i uništavaju jednom za svagda.

 

Istina je da celulit ima gotovo svaka žena na svetu (preko 90 odsto starijih 18 godina), a ni sportistkinje ni supermodeli nisu pošteđeni. Jedina razlika je u tome što slavne dame sebi mogu da priušte čitave timove eksperata koji će i najmanji trag pomorandžine kore uništiti u fotošopu.

 

Da li je moguće da glumica ima 23 godine i ovoliko celulita? (FOTO)

 

Javlja se sve ranije, tako da nije retkost da jedna devojčica uoči prve tragove celulita već u svojoj dvanaestoj godini života. Spekuliše se, ali ne sa potpunom tačnošću, da su krivci za njegov nastanak, osim genetike i prirodnog lučenja ženskih hormona (posebno estrogena), i način života, ishrana, pušenje, nedovoljan unos vode i manjak fizičke aktivnosti. Takođe, sve češće uzimanje anti-bebi pilula dodatno stvara i pogoršava celulit.

 

Foto-ilustracija: Foter.com / hazelonewhite

Foto-ilustracija: Foter.com / hazelonewhite

 

Stanija pokazala guzu i ... celulit (FOTO)

 

Debljina nije nužno povezana s celulitom, ali je veća mogućnost da osoba sa viškom telesne težine ima celulit. Za razvoj celulita odgovorna je građa ženskog masnog tkiva, kojeg imaju 30 odsto više od muškaraca. Može se reći da su celulit i strije cena koju žene plaćaju zbog uloge materinstva.

 

Celulit predstavlja više od samo estetskog problema, u pitanju je hronično degenerativna upalna bolest koju karakterišu poremećaji metabolizma, cirkulacije, limfne drenaže i oštećenja vezivnog tkiva. Karakteristika celulita je i to da se s vremenom pogoršava i širi i nikad ne prolazi sam od sebe.

 

Kako je moguće da žene profesionalni sportisti imaju celulit?

 

CELULIT

 

KAKO GA ZAUSTAVITI

 

Stil života, unos vode, ishrana i fizička aktivnost imaju preventivnu ulogu kako se ne bi razvio celulit i pomaže kad se tek pojavi. Kod razvijenog pomažu samo tretmani uz preventivne mere tokom i posle tretmana.

 

U kasnijim fazama celulit je jako bolan na dodir i sam po sebi, te ga je potrebno lečiti. Ne postoji najbolji tretman za celulit, već je tu dobitna kombinacija više tretmana zavisno o tipu i lokaciji celulita, jer samo jedna vrsta tretmana ne može da deluje na sve uzroke celulita. Danas konačno možemo reći kako smo zahvaljujući najnovijim tehnologijama pobedili celulit te on ne mora više da bude najgora noćna mora.

 

Celulit nije moguće u potpunosti ukloniti, niti je to poželjno, jer bi to uticalo na plodnost žene. Celulit se može ukloniti gotovo u celosti te je nakon toga potrebno podvrgnuti tretmanu održavanja na godišnjem nivou jer je celulit sklon vraćanju.

 

IVANA BANFIĆ: Volim svoj celulit, prirodan je i moj!

 

Foto-ilustracija: Foter/Mait Jüriado

Foto-ilustracija: Foter/Mait Jüriado

 

KAKO ISHRANA UTIČE NA CELULIT

 

Hrana bogata šećerom, a manji unos belančevina, izaziva nagli skok insulina koji podstiče stvaranje masnog tkiva. Tako nastaje upala, zbog čega je celulit bolan na dodir u kasnijim fazama. Poremećaj rada creva zbog dijete, neredovna stolica, gladovanje i unos hrane koju organizam ne podnosi dodatno podstiču stvaranje masnog tkiva. Zato je neophodno u ishranu uvrstiti namirnice bogate vlaknima.

 

CELULIT NA IZVOZ: Ne biste verovali koji SUPERMODEL ima ovakve noge! (FOTO)

 

NAJČEŠĆI MITOVI O CELULITU

 

Celulit imaju samo žene

 

Pogrešno. Muškarci obično nemaju problema sa celulitom, jer su njihove masne ćelije oblikovane drugačije i masnoće im se talože drugačije. Međutim to ne znači da oni ne mogu dobiti celulit. Uz to, nekim muškarcima se celulit javlja na području vrata ili stomaka.

 

Celulit se ne javlja pre tridesete

 

Pogrešno. Već i devojčice s 12 godina mogu da imaju celulit. Kako starimo, tako nam koža gubi elastičnost, ona postaje tanja, pa je i celulit više vidljiv.

 

NATAŠA BEKVALAC: Imam mnogo celulita! (FOTO) (VIDEO)

 

Foto-ilustracija: Foter.com / CelebfashionLA

Foto-ilustracija: Foter.com / CelebfashionLA

 

Celulit imaju samo gojazne osobe

 

Pogrešno. Da, zdrava ishrana i redovno vežbanje će pomoći da ostanete vitki i zategnuti, ali i da se smanji pojava celulita. Ipak, celulit je uzrokovan i genetikom, načinom na koji se kod vas raspoređuju masne naslage i godinama. Čak i mršave i fizički fit žene imaju celulit.

 

Celulit je prirodni deo starenja i neće se pogoršati

 

Pogrešno. Celulit se i te kako može pogoršati s godinama, i može postati i poprilično bolan. Redovno vežbanje, zdrava ishrana i mazanje kvalitetnim kremama protiv celulita mogu da pomognu da se on manje vidi, a ako ništa ne preduzmete po tom pitanju, s vremenom će celulit postati sve veći problem.

 

Da li možete da pogodite čije su ovo celulitične noge? (FOTO)

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Rigorozno vežbanje će brzo sagoreti celulit

 

Pogrešno. Kardiovaskularne vežbe će pomoći u sagorevanju kalorije, ali neće sagoreti celulit. Celulit je uzrokovan hormonalnim i genetskim faktorima i vežbanje samo po sebi neće ukloniti celulit. Čak i sportistkinje i fitness treneri imaju celulit. Međutim, to ne znači da smete zanemarivati vežbanje. Ono će pomoći da postojeći celulit držite pod kontrolom, pa i da usporite ili čak sprečite pogoršanje i pojavu novog celulita.

 

Najbolje rešenje za celulit je masaža

 

Pogrešno. Redovne i stručne masaže neće zauvek rešiti problem. One mogu razbiti masne naslage, da one postanu manje vidljive pod kožom. Međutim to je samo privremeno. Ako ne preduzmete nešto po pitanju vežbanja i zdrave ishrane, na kraju će se vaša koža i masne naslage vratiti u svoje prvobitno stanje.

 

DŽESIKA ALBA: Imam celulit i šlauf oko struka!

 

Foto: Foter.com / Jason

Foto: Foter.com / Jason

 

Mnogo tečnosti smanjuje celulit

 

Pogrešno. Iako je pijenje dovoljnih količina vode dobro za zdravlje (i pomaže da se uklone toksini iz tela), to neće značiti mnogo kad je u pitanju vidljivost celulita. U stvari samo će pogoršati stvari. Znaju to kozmetičke kompanije i stručnjaci koji tamo rade, pa zato u anticelulit kreme dodaju sastojke koji pomažu eliminisanje suvišne vode iz tela. Razlog zbog kojeg su kofein i aminofilin popularni sastojci u anticelulit tretmanima je zbog njihove sposobnosti da dehidriraju kožu. A to pomaže da koža i celulit izgledaju zategnutije i glatkije.

 

(Telegraf.rs / Zdrava i sretna)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • takoe

    27. mart 2015 | 08:38

    sve žene imaju celulit uvek i stalno i koja kaže da nema ta laže. to je zbog toga što žene imaju daleko manju mišićnu masu od muškaraca i predodređene su da rađaju.

  • ....

    26. mart 2015 | 20:22

    Ja nemam ni gram... A imam 32god.... Nasledni faktor... Majka mi je bila utegnuta ko sajla

  • Mala

    26. mart 2015 | 21:19

    Ja imam mnogo!visoka sam 1.54 imam 55 jg

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA