Ovo je dijeta koja je pravljena prema ishrani naših predaka

Praistorijski čovek je bio vitak i mršav, a mi upravo tako želimo da izgledamo danas. Paleo dijeta, koja imitira ishranu naših dalekih predaka je veoma popularna. Ali postavlja se pitanje da li je ona dobra za savremenog čoveka

  • 17

Paleo dijeta, ili dijeta paleolitskog doba je zadnjih godina doživela svoju ekspanziju, pogotovo među mladima. Cela njena suština je da se hranite namirnicama koje su koristili praistorijski ljudi, dakle svim onim što možete da ulovite i uberete.

 

Evo šta će se dogoditi s vašim telom ako prestanete da jedete hleb

 

REVOLUCIONARNA ŠVEDSKA DIJETA: Možete da jedete MASNO koliko hoćete

 

Koncept paleo dijete je nastao 60-tih godina 20-tog veka, ali je promociju doživeo kada je 2001. godine poznati američki nutricionista, Loren Kordejn, izdao knjigu "Paleo dijeta".

 

Dijeta ovog tipa se zasniva na izbegavanju namirnica, koje je čovek stvarao evolucijom u poljoprivredi i preradi hrane. Dakle, sve organski izmenjeno voće i povrće, kao i žitarice i proizvodi od njih su veoma nezdravi. Pored toga, za čovekov organizam je veoma loše da se unose bilo kakve mesne prerađevine.

 

Foto-ilustracija: Profimedia

Foto-ilustracija: Profimedia

 

Žitarice i sve što se od njih pravi (hleb, testenine i slično) sadrže previše ugljenih-hidrata, koji nisu povoljni za zdravlje čoveka. Oni stvaraju visok nivo energije, što bi bilo veoma dobro da se ta energija zadržava i posle varenja. Međutim,  efekat ugljenih hidrata je takav da se dobijena energija veoma brzo odaje i dovodi do malaksalosti i gladi.

 

Skrob, koji se nalazi u današnjem povrću, je jako štetan šećer koji uništava vaše psihofizičko zdravlje. Zbog toga izbegavajte krompir i pirinač, u svakom smislu.

 

Za zdravlje čoveka su posebno pogubni mlečni proizvodi, prerađena ulja žitarica i prerađeni mesni proizvodi, jer stvaraju poremećaj u varenju, koji dovodi do gojenja, a kasnije i do teških oboljenja. Iz istog razloga treba da izbacite sa liste konzumiranja i mahunarke: grašak, boranjija, pasulj...

 

Paleo dijeta upravo obuhvata namirnice sa kojima se susretao čovek pre 10.000.000 godina, a koje u sebi sadrže visok nivo proteina i vlakana, koji postepeno oslobađaju energiju u organizmu, ne forsiraju varenje i ne dovode do šećernog disbalansa.

 

 

Treba da jedete sve zeleno nemahunasto povrće, a pored toga šargarepu, paradajz i slično. Konzumirajte i voće, ali je najpreporučljivije da to bude bobičavo: kupina, malina, borovnica... Orašasti plodovi se posebno preporučuju. Meso je, takođe, neophodno vašem organizmu, ali je poželjno da to bude meso životinja koje su se prirodno hranile, npr. travom. Riba je najbolji izvor proteina. Ono najbitnije je da koristite samo prirodno ceđena ulja: maslinovo, palmino, avokadovo...

 

Paleo dijeta deluje na lučenje insulina, čije regulisanje stopira gojenje i daje vam prostor da hraneći se zdravo i baveći se fizičkom aktivnošću uklonite višak masnih naslaga.

 

Međutim, novija istraživanja se suprotstavljaju ovom Kordejnovom konceptu, naglašavajući da se radi o prilično neispitanoj dijeti, koja je popularna samo zbog dobrog marketinga.

 

 

Istraživanje objavljeno na portalu Nature, a čiji glavni autor je Sof Andrikopulos je zasnovano na tvrdnji da je ova dijeta jako opasna za dijabetičare, jer može da dovede do insulinskog šoka. Pored ovoga Andrikopulosov tim tvrdi da je ova dijeta šok za organizam i da zbog toga posle samo osam nedelja ove dijete postoji opasnost da se ugojite 15 odsto od svoje težine. Svoju teoriju australijski naučnici su dokazali eksperimentom na laboratorijskim miševima, gde su se miševi izloženi paoleo dijeti ugojili duplo više od miševa izloženih svakodnevnoj raznovrsnoj ishrani.

 

Ova suprotstavljenja mišljanja mogu da vas zbune, ali ako dobro razmislite, paleo dijeta može da se uzme kao dobar zdravstveni poduhvat uvodeći ovaj način ishrane veoma postepeno, i na isti način ga isključujući. Naši preci su bili snažni i jaki zbog svog načina života, ali posle toliko godina organizam je pretrpeo promene kojih treba da budete svesni i u sladu sa njima da živite. Naime, ako ste bolesni, nije preporučljivo da se izlažete bilo kakvim promenama ishrane bez konsultacije sa lekarom.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Србољуб

    23. februar 2016 | 17:21

    Моји преци нису ови мајмуни на слици! Моји преци су људи,а први праотац-Адам... "Вероватноћа да је човек настао еволуцијом,једнака је вероватноћи да торнадо прође кроз депонију гвожђа и начини БОИНГ 747"!

  • Bojan

    23. februar 2016 | 17:44

    Ja stvarno vise neznam sta da jedem

  • Nana

    23. februar 2016 | 17:03

    Samo smanjiti porcije, jaka volja...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA