Ako ovo jedete, TEŠKO da ćete ikada dobiti rak

Preventiva je najbolji "lek" za svaku bolest, a nema bolje peventive od zdrave ishrane. Evo šta treba da unosite da biste bili potpuno zaštićeni

  • 7

Na kraju se sve svede na to da treba da jedete dečju hranu, jer osim što je najzdravija, ona sprečava razvoj mnogih malignih oboljenja.

6 mitova o hrani na koje smo svi naseli

Lekari ovu hranu nikad ne bi stavili u usta! A vi?

Svi ste u detinjstvu sigurno slušali priče koje bi vas navlačile da nešto pojedete. Najpozantija izjava je da zec ima jake zube zato što jede šargarepu.

Ako ste u međuvremenu postali roditelji ili ako to imate u planu spremite se na iste trikove, preporučuje Večernji list.

Naučnici su sada pronašli razlog da povrće jedete više i češće i vi, odrasli.

Foto ilustracija: FreeDigitalImages/africa Foto ilustracija: FreeDigitalImages/africa

Rezultati istraživanja, koji su objavljeni u časopisu "American Journal of Clinical Nutrition", otkrivaju da kod žena sa visokim nivoom karotenoida postoji manji rizik od razvijanja određenih vrsta raka dojke, piše Mirror, a prenosi Večernji list.

Karotenoidi su široko rasprostranjeni u prirodi. Najvažniji karotenoidi su karoteni, jer oni u ljudskom organizmu prelaze u vitamin A. Osim provitaminske aktivnosti, karoteni, a naročito beta karoten i likopen poseduje i druga svojstva, koja mogu značajno da doprinesu ljudskom zdravlju. Tako beta karoten, zastupljen najviše u zelenom, žutom i narandžastom voću i povrću smanjuje rizik pojave kardiovaskularnih oboljenja, raka pluća i dojke i podiže imunitet kod starijih osoba.

Foto-ilustracija: Foter/ccharmon Foto-ilustracija: Foter/ccharmon

Likopen, najzastupljeniji u paradajzu, lubenici, crvenom grejpu i drugom obojenom voću i povrću deluje kao antioksidans, smanjuje rizik pojave raka pluća, želuca i prostate, raka dojke, debelog creva, jajnika, endometrijuma, pankreasa i bešike, kao i rizik od pojave kardiovaskularnih bolesti. Eksperimenti su pokazali da izrazito smanjuje učestalost nastajanja tumora te ima zaštitno delovanje na kožu, oči, jetra i pluća.

Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Piyachok Thawornmat Foto-ilustracija: FreeDigitalPhotos/Piyachok Thawornmat

Najbolji izvor alfa karotena su kuvana šargarepa i bundeva.

Foto ilustracija: Profimedia Foto ilustracija: Profimedia

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • obilic

    3. mart 2016 | 18:06

    To su gluposti genetika je najbitnija posle stres pa pesticidi ja to dobro znam pa kad sam pitao sta da jedem da bih nesto kao bilo bolje rekao je jedi sta hoces tvoj organizan ima sklonosti na to i zao mi je. Pa sta sad mogu i g,,,,,, da jedem al dzabe zivi dok zivis i sve je ok

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA