≫ 

Evo šta trebate da jedete pre, a šta posle treninga ako želite da smršate

Pravilna ishrana pored pravilnog vežbanja ključna je za vaše rezultate

  • 0

Ukoliko niste ljubitelji proteinskih šejkova i praškova, onda imate adekvatnu zamenu za njih u namirnicama koje možete da konzumirate svakodnevno.

Budite oprezni - ove vegetarijanske namirnice zapravo su životinjskog porekla

Nutricionista Zoi Bingli-Pulin nedavno je otkrila koje namirnice treba konzumirati pre, a koje posle terninga. Naglasila je zašto je unošenje ugljenih hidrata u pravo vreme veoma bitno za zategnuto i vitko telo.

Obavezno obezbedite svom telu neophodnu energiju pre treninga Foto: Pixabay.com

Kako ćete jesti pre treninga zavisi od toga kakav vam je trening. Ako planirate trening za sagorevanje masti onda vredi da malo napunite stomak jer to može da vam pomogne da napornije vežbate i brže vidite rezultate. Zoi objašnjava da su ugljeni hidrati najbolje gorivo pred trening jer vam daju energiju za vežbanje.

Njena preporuka su jedno ili dva parčeta voća, orasi i semenke, četvrtina šolje repe ili šolja svežeg povrća ili voćnog soka.

- Jedan ili dva krekera sa celim zrnom žitarica namazane kikiriki puterom ili rikotom takođe super dođu ako planirate da dižete tegove, rekla je Zoi.

Ugljeni hidrati pre treninga daju vam dovoljno goriva i snage da izvedete vežbe i izdržite ceo trening. Ne brinite zbog kalorija jer ćete ih uz trening brzo sagoreti. Ako želite da vam se mišići brzo oporave nakon treninga onda obavezno morate da jedete i to pola sata do 60 minuta nakon treninga.

Pirinčane galete su uvek dobra ideja Foto: Pixabay.com

- Kako biste pomogli vašem telu da se oporavi i stabilizovali apetit nakon vežbanja, važno je da pojedete užinu ili obrok koji sadrži neke kompleksne ugljene hidrate i proteine, napisala je Zoi.

Ako ne možete da spremite neki obrok u roku od sat vremena nakon treninga, neka užina od oraha ili pločica muslija, smuti na bazi biljnog mleka, voće, semenje, proteinski šejk ili grčki jogurt sa bobičastim voćem može da posluži svrsi. Zoi dodaje da su odlični i šargarepa, cvekla i slatki krompir začinjeni rikotom, humusom i kuvanim jajetom, a možete da pojedete i neki kreker ili pirinčanu galetu namazanu humusom. Oni koji trče treba da razmisle o konzumiranju banana, povrću kuvanom na pari, orasima i kokosovom vodom sat pre treninga.

- Nakon trčanja popijte vodu ili kokosovu vodu, u roku od sat vremena pojedite neku mešavinu ugljenih hidrata i proteina, napisala je ona.

Idealna hrana nakon trčanja je između ostalog banana Foto: Pixabay.com

Pre nego počnete trening sa tegovima, Zoi preporučuje porciju ribe ili mesa sa šakom oraha i proteinski šejk. Nakon toga je najbolje da jedete ugljene hidrate jer mišićima treba energija kako bi se oporavili i bili jaki. Proteini pomažu da se mišići poprave nakon treninga i obnove, pa vam ova nutricionistkinja preporučuje galete od smeđeg šećera sa bananom i puterom od badema, jajima i dimljenim lososom ili proteinski smuti sa kakaom kako bi se mišići oporavili.

(Telegraf.rs/dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA