• 22

Izgleda da postoji razlika između beba rođenih prirodnim putem i carskim rezom, evo i koja

Dokazano je da su bebe koje su rođene carskim rezom manje inteligentne

  • 22

Bebe koje su rođene prirodnim putem imaju veći koeficijent inteligencije u odnosu na one rođene carskim rezom u “nametnutom” terminu, tvrde naučnici sa Jejla.

Razlog je protein UCP 2, koji utiče na inteligenciju, a njegov nivo je veći u mozgu dece rođene prirodnim putem ili dece rođene carskim rezom ako je porođaj krenuo prirodnim tokom. Od ovog proteina zavisi kratkoročno i dugoročno pamćenje deteta, kasnije čoveka, što je ključno za stepen inteligencije.

Beba, DNK

Foto-ilustracija: Pixabay

Ovi rezultati su veoma važni jer je u poslednjoj deceniji došlo do ekspanzije porođaja carskim rezom, ali ne iz zdravstvenih razloga i kod beba koje su kroz trudove signalizirale da su spremne da izađu, već su mnoge majke ovu operaciju shvatile kao mogućnost da odrede datum i vreme rođenja svoje dece.

Ginekolozi uglavnom tvrde da je, kada trudnica uđe u deveti mesec i beba je formirana, svejedno kada će se poroditi i zakazuju carski rez po svom nahođenju ili želji buduće majke. Ipak, naučnici su sada dokazali da se to negativno odražava na inteligenciju i da bi, ako nema zdravstvenih razloga, uvek trebalo sačekati prirodne trudove.

(Telegraf.rs/Novosti.rs)

Komentari

  • Milena

    Najveca glupost ikad izrecena, bebe rodjene carskim rezom su nenapacene, bez stresa, bez mucenja....Ne zove se dzaba CARSKI, to je privilegija porodjaja. Oba puta sam rodila prirodno, nedaj boze nikad vise te muke.... nijednodete nije zavrsilo faks, a komsinica dva na carski i oba su danas doktori...zato ne lupetajte i neobmanjujte

  • Lovemybabies

    Hahaha vecu glupost nisam cula!

  • Tamara

    Mislim da je tu ipak u pitanju nasledni faktor, ukoliko majka carskim rezom odredjuje horoskopski znak i podznak. Misterija resena

Preporuka sa Weba

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima