≫ 

Roditelje u Srbiji papreno koštaju dečje proslave 18. rođendana, da li smo počeli da preterujemo?

Punoletstvo u Srbiji se danas proslavlja na luksuzniji način nego ranije

  • 17

Osamnaestoj godini života počelo je da se pridaje ogromna pažnja, a deca u tim godinama žele da taj rođendan proslave na nezaboravan način koji iziskuje dosta novca.

Novac koji je potreban danas za proslavu punoletsva mnogi bi uporedili sa svadbom jer sama organizacija slavlja može da se poistoveti sa venčanjem, ali da li vam je zaista potrebna ogromna količina novca?

Mnoge porodice u Srbiji su spremne da potroše i novac koji nemaju samo da bi upriličili svom detetu nezaboravno slavlje, zove se abnormalna količina gostiju, angažuje se muzika, iznamljuje prostor, a slavljenicima se kupuju haljine i odela kao za matursko veče.

Za neke su rođendani način za dobijanje novca, a za druge samo nezaboravno slavlje o kojem će se danima nakon pričati.

Danas mnogi lokali po Beogradu, ali i Srbiji nude opcije iznajmljivanja prostora za proslave 18. rođendana, a preporučuje se da imate i muziku (bend ili DJ-a), hranu i piće, fotografa i kamermana, dekoraciju prostora. Zaista podseća na organizaciju svadbe zar ne?

Ukoliko želite da zakupite klub za proslavu rođendana cene zakupa se kreću od 150 do 350 evra, a ako ste ipak više za mirniju proslavu u nekom restoranu cene menija po osobi su od 18 do 30 evra po osobi, pa puta broj gostiju koji dolazi.

Stefanovo punoletstvo, Mercedes na poklon Printskrin: Youtube/Jokic Vladan

Ako želite da slavljenika i goste zabavlja živa muzika, cene benda su raznolike i kreću se od 300 do 1000 evra.

Sledeća nezaobilazna stavka je torta. Cena po kilogramu se kreće od 900 d0 1.300 dinara po kilogramu tako da je za jednu solidnu slavljeničku tortu potrebno izdvojiti između 7 i 10 hiljada dinara u zavisnosti od broja gostiju.

Kada je reč o garderobi haljina za devojčice može da košta od 4 do 10 hiljada dinara dok odelo za dečake može da košta i do 10 hiljada dinara, a gde su cipele, torbica, nakit, šminka...

Sve više običnih ljudi želi da upriliči zabavu po uzoru na poznate ličnosti koje svojoj deci organizuju rođendane koje obične porodice teško mogu da isprate.

Zaključak je sledeći: za skromniju proslavu rođendana roditelji bi trebalo da izdvoje oko 500 evra, dok za nešto luksuzniju proslavu bi trebalo da izdvojite i više od 1.000 evra, nije kao svadba, ali da li je ipak previše za današnje standarde srpskih porodica?

Video: Unuk Miroslava Miškovića napunio 18 godina, Brena zabavljala goste na gala proslavi

(B.K./Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 937

    30. oktobar 2019 | 14:44

    Definitivno nismo normalan narod, 18rodj se slavi kao svadba, skupi pokloni, deca dobijaju automobile...svedok sam da idu u skolu sa automobilima, 4 godina srednje...kompleksaski narod samo neko takmicenje ko ce vise i ko ce bolje, ostatak samo gleda i cudi se odakle pare...

  • Mara

    30. oktobar 2019 | 14:04

    I te kako preteruju. Takmice se izmedju sebe i okolinom. Kompleksi.

  • 534

    30. oktobar 2019 | 15:04

    A šta se desi kad napunimo 18 godina? Počnemo da plaćamo račune za stan i da izdržavamo tatu i mamu? Ne vidim ama baš nijedan razlog da se ulupaju tolike pare jer mi je dete napunilo 18 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA