≫ 

Lekarska greška koja se dešava mnogo češće nego što mislimo i znamo

Postoji preko 80 slučajeva hiruških intervencija na pogrešnom delu tela u poslednjih 10 godina, podatak je iz 100 španskih bolnica.

  • 2

Lekarske greške su česte, ali postoje neke za koje smatramo da su nemoguće ili jako retke da se dese.

Međutim, jedno istraživanje koje je predstavljeno na godišnjoj konferenciji Evropskih anesteziologa u Beču pokazuje da obavljanje hiruške procedure na pogrešnom mestu nije tako retko kao što mislimo.

Preko 80 hirurških intervencija na pogrešnom delu tela zabeleženo je u 100 bolnica u Španiji u poslednjoj deceniji, podaci su koje je na konferenciji izneo dr Daniel Arnal iz Madrida.

Transplantacija kose, hirurgija, operacija, hirurg, doktor, operaciona sala, pacijent Foto: Profimedia

Do sada je postojao samo podatak da se ovakva situacija događa samo jednom u 100 hiljada slučajeva.

- Naši dokazi mogu da budu samo vrh ledenog brega jer je surova istina da postoji dramatičan nedostatak informacija o ovakvim događajima, rekao je dodajući da zdravstvo u Španiji pod hitno mora uvesti mere prevencije u budućnosti.

Najviše zahvata na pogrešnom mestu dešava se u ortopediji (48 odsto) i oftamologiji (28 odsto). U 44 odsto slučajeva intervencija na pogrešnom delu tela je bila povezana sa hiruškom procedurom, a operacija je bila izvedena u polovini ovih slučajeva. U ostalih 56 odsto slučajeva greška je zapravo bila anestezija na pogrešnom delu tela. Ozbiljna fizička oštećenja prijavljena su samo u tri slučaja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Mery.Loo

    1. jun 2019 | 12:44

    Ljudi, pa kod nas ortopedi retko reponiraju šaku kako treba a tek nešto ozbiljnije! Greške plaća pacijent, lekari nikad krivi. Namerno nema statističkihbpodataka i ako ih objave, naštima se. Čuvajmo zdravlje, ko zna u čije ruke možemo dopasti.

  • Rj38

    1. jun 2019 | 14:06

    Meni je hirurg hteo da operise slepo crevo(koje je odstranjeno u trecoj godini),jer nije mogao da sastavi pravu dijagnozu,a bio je kamen u bubregu,koji je posle uspesno saniran,od strane drugog lekara.....toliko i o nasim dr.spec..i da ne nabrajam titule!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA