PROSLAVILI SMO TESLIN ROĐENDAN: Zauvek ćemo se sećati najvećeg srpskog uma (FOTO)

Postavljanjem replike Teslinog transformatora iz Kolorado Springsa na Kalemegdanu obeležava se 160 godina od rođenja velikog naučnika

  • 5

Beograd danas slavi uspomenu na jednog od najvećih naučnika, koji je svojim radom zadužio čitavo čovečanstvo, čoveka srpskog porekla čije se ime svuda u svetu izgovara glasno, sa puno poštovanja, rekao je večeras gradonačelnik Beograda Siniša Mali na centralnoj manifestaciji povodom proslave 160 godina od rođenja Nikole Tesle na Kalemegdanu.

Na dan njegovog rođenja, koji se u Srbiji obeležava kao Dan nauke, ukazujemo veliko poštovanje njegovoj ličnosti i njegovom radu kojim je zadužio nas i sve generacije u nastajanju:

- Mnogo toga je za ove duge godine i decenije rečeno o Tesli, koji je, iako je samo jednom boravio u Beogradu, svu svoju zaostavštinu ostavio našem gradu kao svedok i podsetnik na značajni deo njegovog bića i nemerljivog dostignuća. U svetu brojni gradovi, udruženja, organizacije i institucije čuvaju uspomenu na ovog velikana svetske nauke, ali upravo ovaj grad na Dunavu i Savi predstavlja najveći svetionik Tesline veličanstvenosti. Upravo u Beogradu, u Krunskoj 51, Tesla živi svoju besmrtnost - rekao je Mali.

Gradonačelnik je podsetio da je prvi zadatak Organizacionog odbora, na čijem čelu je bio, bilo pronaći i obeležiti još važnih prostora u gradu koji će nas zauvek podsećati na najveći um srpskog naroda.

PRIČA O NIKOLI TESLI: Zbog ovog dokumentarca još više ćete voleti SRPSKOG GENIJA! (VIDEO)

- Smatram da smo postavljanjem replike Teslinog transformatora iz Kolorado Springsa na večnom Kalemegdanu uspeli u nameri da ovog naučnog genija sačuvamo od zaborava. Naša je dužnost da u znak zahvalnosti, koju on sam nikada nije tražio, a koju je svojim dostignućima i te kako zaslužio, ne dozvolimo da se ikada zaboravi njegovo ime. Beograd nikada neće zaboraviti, kao što ni Tesla nije zaboravio Beograd - poručio je Mali.

Foto: Wikimedia/Public domain, Beoinfo Foto: Wikimedia/Public domain, Beoinfo

Gradonačelnik je dodao da je postavljanje transformatora rezultat velike želje da još jednom odamo počast humanisti, koji je činio čudesa kako bi služio ljudskom rodu.

OVO SU OCENE NIKOLE TESLE SA MATURE: Nikada nećete pogoditi iz kog predmeta je bio loš (FOTO)

- Želeli smo i da podstaknemo interesovanje za nauku i bliže upoznamo Beograđane i naše goste sa Teslinim stvaralaštvom. Zbo toga Grad Beograd podržava projekat "Budi kao Tesla", koji spaja naše obrazovanje sa kulturom i svetskom tehnologijom. Teslin transformator postavljen je na ušću dve reke, koje predstavljaju život, ovde nadomak simbolu našeg Beograda "Pobedniku" i na Kalemegdanu, tvrđavi koja čuva tajne i koju prvo obiđe svaki naš gost - naglasio je Mali.

Foto: Beoinfo Foto: Beoinfo

Gradonačelnik je na kraju podsetio na Tesline reči izgovorene 1892. godine godine vreme njegove jedine posete Beogradu: "Ako budem imao sreće da ostvarim barem neke od svojih ideja, to će biti dobročinsto za celo čovečanstvo. Ako se te moje nade ispune, najslađa misao biće mi ta da je to delo jednog Srbina".

160 godina od rođenja najvećeg srpskog uma: Da li znate koliko je Tesla ZAISTA imao patenata? (FOTO)

Na proslavi jubileja dodeljena je i nagrada Osnovnoj školi "Mihajlo Pupin" iz Zemuna koja je sa svojim projektom "Ringišpil" u okviru nacionalnog konkursa "Budi kao Tesla" osmislila najinovativniji rad inspirisan Teslinim pronalascima.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Uros

    11. jul 2016 | 00:47

    I ja sam slavio, evo ovamo kod mene se do sad lumpovalo, povodom njegovog rodjendana.

  • Mlj1228

    11. jul 2016 | 12:46

    Taj teritorij je danasnja "rvarska" ali ne i prije 160 g. Otac Nikole Tesle je bio Srbin i pravoslavni svestenik (pop ), a ne kardinal. Nikola Tesla je se uvijek isjasnjavao kao Srbin , a ne kao "rvat".

  • olalaaaa

    11. jul 2016 | 06:58

    um ovog velikana niko jos nije stigo um se usmjeri jednom sve do legendeeee slava mu vecnaaaa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA