OVAKO ĆE SRBIJA IZGLEDATI KAO RUSIJA: Nikolić i Vučić menjaju pozicije kao Putin i Medvedev!

Ukoliko bi se promenio Ustav Srbije, postoji mogućnost da bi funkcija predsednika Vlade Srbije bila svedena na tehnički i operativni nivo, dok bi funkcija predsednika bila podignuta na viši nivo, odnosno svu vlast bi dobio predsednik Srbije

  • 1

Reforme političkog sistema u Srbiji dovele su do šuškanja po političkim kuloarima da će se menjati i Ustav Srbije, što bi u prevodu značilo, biće raspisani izbori na svim nivoima! Kada? Sve zavisi od brzine reformi, ali i usvajanja predloga o promeni najvećeg pravnog akta. Kako saznajemo vode se najnoviji razgovori po kome će Srbija preći u predsednički sistem, a prema ovom nizu događaja Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić bi mogli da promene uloge kao što su to uradili Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev!

U praksi, eventualna promena Ustava dovela bi do nove raspodele moći u izvršnoj vlasti. Na primer, Aleksandar Vučić, predsednik Vlade Srbije, nakon završenog mandata (a možda i pre) mogao bi da bude izabran za predsednika države. Novi Ustav predviđao bi veća predsednička ovlašćenja, nego što ih danas ima aktuelni predsednik Tomislav Nikolić.

Babić: Srbiji NEĆE stranci pisati Ustav!

Naime, prema jednom od predloga za promenu Ustava, funkcija predsednika Vlade Srbije bila bi svedena na tehnički i operativni nivo, dok bi funkcija predsednika bila podignuta na viši nivo, odnosno svu vlast bi dobio predsednik Srbije.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Srbija bi u tom slučaju imala predsednički sistem, poput onog u SAD ili Rusiji, a da li bi bio i funkcionalna kao pomenuti, videće se ako do promena dođe.

Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS i predsednik Akcionog tima za reformu političkog sistema, kaže da će do promene Ustava doći ukoliko se postigne dogovor oko neophodnosti pormene najvećeg pravnog akta.

- Suviše je optimistično da to tih promena dođe do kraja ove godinje. Mi za sada samo radimo na reformi političkog sistema, odnosno serije zakona, a da bi došlo do promene Ustava, o tome treba svi da odlučuju i nevladin sektor, civilno društvo, sve relevantne institucije isvi oni koji će učestvovati u raspravi reformi političkog sistema - objašnjava Babić.

INVAZIJA AZILANATA U SRBIJU: Žandarmerija za jednu noć s granice vratila 1.300 migranata u Makedoniju!

On kaže da je nerealno raspisati i referendum u ovom periodu jer ne bi sve to moglo da se izvede u kratkom roku. 

Foto: Tanjug Foto: Tanjug

Babić dodaje da još uvek nije izvesno da li će novim zakonima predsednik države imati veća ovlašćenja, ali ono što je potvrdio je da je jedini predlog koji se čuo u Skupštini Srbije bio je da predsednika bira parlament. Poslanik SNS nije želeo da licitira da li će naredne godine uslediti vanredni parlamentarni izbori po novim pravilima.

(Telegraf.rs / Izvor: Alo)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA