≫ 

Zamislite Tea i najbolje košarkaše redovno u dresu Srbije: FIBA kaže "može", ali postoji jedan uslov!

Sukobu Evrolige i FIBA se nazire kraj, ili ne?

  • 6

Sportski direktor FIBA za Evropu Kosta Iliev rekao je da će ta organizacija razgovarati sa Evroligom kako bi se konačno završio sukob koji je naškodio kvalitetu reprezentativne košarke.

FIBA i Evroliga nisu mogle da se usaglase u vezi sa uvođenjem "kvalifikacionih prozora" za velika međunarodna takmičenja.

Klubovi iz Evrolige su stopirali svoje igrače da usred sezona idu da igraju za nacionalne timove i samim tim je došlo do situacije da mnoge kvalitetne reprezentacije bez najboljih igrača ne uspevaju da se kvalifikuju za Mundobasket u Kini.

- U suštini, moguće je da se završi konfliokt. Ali prvo moramo da sednemo za sto i dogovorimo se u vezi sa kalendarom. Dok god Evroliga ne priznaje prozore nacionalnih timova, ne mogu da budu u FIBA familiji. Ako se saglasimo u vezi sa tim onda možemo da razradimo način predstavljanja - rekao je Iliev za Izvestiju.

Prokomentarisao je da je to jedini uslov koji FIBA ima prema Evroligi jer, kako kaže, "prozori rade".

- Taj sistem ostaje u svakom slučaju. Kvalifikacije za Svetsko prvenstvo 2019. su pokazale da takav kalendar funkcioniše vrlo dobro jer su skoro sve utakmice rasprodate, a bilo je i velikog interesovanja televizija. U globalu, popularnost košarke je porasla. Ističem da možemo da se dogovorimo sa Evroligom u vezi sa promenom datuma utakmica, ali sistem ostaje isti - rekao je Iliev.

Prvi prozori su započeli novembra pretprošle godine, da bi u februaru, pa u junu usledio novi ciklus kvalifikacija. Pošto je sve to u toku sezone ili pred kraj plejofa, većina najboljih igrača nije mogla da pomogne svojim nacionalnim timovima, pa su se neki od momaka priključivali tek u septembru prošle godine.

Novembar i sada februar su doneli završnicu kvalifikacija za Mundobasket, a nedavno smo svedočili da je Srbija tek u poslednjem kolu sa Izraelom uspela da izbori odlazak na planetarnu smotru najboljih reprezentacija.

Kada su se utakmice igrale u Pioniru, hala je uglavnom bila popunjena solidno, što govori u prilog tvrdnji direktora FIBA, ali stoji i to da bi Orlovi vizu za Mundobasket overili mnogo pre da su u svakom od prozora za našu selekciju mogli da igraju Bogdanović, Teodosić, Bjelica, Milutinov, Marjanović i ostali najbolji igrači.

VIDEO - Milutinov: Sale će na leto biti na mukama..

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srbin

    10. mart 2019 | 12:40

    Sto Tea? On odavno nije najbolji

  • Zulender 2

    10. mart 2019 | 12:28

    I u kosarci imamo bombasa ilijeva...

  • Cocc

    10. mart 2019 | 12:04

    da bi Orlovi vizu za Mundobasket overili mnogo pre da su u svakom od prozora za našu selekciju mogli da igraju Bogdanović, Teodosić, Bjelica, Milutinov, Marjanović i ostali najbolji igrači. A JOKIC???

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA