≫ 

Srpkinja iz Holivuda kao niko očitala bukvicu Dui Lipi i ima nekoliko jakih pitanja za nju

Bojana je odgovorila Dui Lipi na status u kojem je napisala "zašto Kosovo nije i nikada neće biti Srbija"

  • 5
Bojana Novakovic, Dua LIpa

Dua i Bojana, Printskrin: Youtube/Dua Lipa, Eva Rinaldi

Glumica srpskog porekla Bojana Novaković (38) odgovorila je Dui Lipi (24), britanskoj pevačici poreklom sa Kosova na njen nedavni status koji propagira ideje o nezavisnom Kosovu i takozvanoj "Velikoj Albaniji".

Naime, Dua je na društvenim mrežama objavila post u vidu mape "Velike Albanije" nazvavši je "autohtonom", a usput je napala gigant "Apple" jer Kosovo na mapi nije označeno kao zasebna država, što i nije.

Bojana je objavila niz Instagram Storija u kojima je uputila jake poruke slavnoj pevačici:

- Draga Dua Lipa, nekoliko prijatelja mi je tražilo da ti odgovorim na objavu od pre nekoliko nedelja. Odlučila sam da sačekam da ne bih dolivala ulje na vatru u gorućoj situaciji, pa sam rešila danas da ti odgovorim - započela je Bojana.

- Prvo, da rešimo dilemu oko Apple-a. Na njihovu sramotu, oni čak nisu ni prepoznali Kosovo na svojoj mapi. Ni kao provinciju, ni državu, niti kao nezavisnu republiku. To je problem. Ako nema Kosova, gde su naši manastiri, crkve i spomenici? Gde su tvoji roditelji rođeni? To je bolno za sve nas.

- Svaka mapa koju sam videla u poslednjoj deceniji imala je Albaniju i Kosovo na sebi. Nemam ajfon i, kao veći deo sveta ne gledam u Apple mape, ali svi možemo da vidimo Kosovo, jer je tu.

- Da li si svesna da zastava koju si objavila nije ni albanska ni kosovska? Ona koju si objavila je od države koja ne postoji, takozvane "velika Albanija", koja je u stvari ideja spajanja 4 države u okolini - Grčke, Crne Gore, Makedonije i Srbije. To je simbol nacionalizma, fašizma i ksenofobije - dodala je Bojana, a zatim je uz niz storija objasnila zbog čega velika Albanija i samostalno Kosovo ne mogu da postoje.

- Na kraju, želim da dodam da kao ponosna građanka našeg dela sveta, uvek sam srećna kada neko iz okoline stekne svetski uspeh. Veoma mi je drago da vidim tvoj uspeh i sigurna sam da su tvoji roditelji veoma ponosni. Imaš mnogo fanova iz Srbije (koji su bili veoma povređeni nakon tvoje objave, uključujući i obožavatelje iz Grčke, Makedonije i Crne Gore). Nadam se da ćeš razumeti dublje značenje simbola koje koristiš i da ćeš širiti samo etničku ljubav bez nacionalne mržnje - zaključila je Bojana.

Inače, Bojana je rođena 17. novembra 1981. godine u Beogradu, gde je i živela do svoje sedme godine, kada se preselila u Australiju. Studirala je na koledžu u Sidneju, gde je 1999. godine bila student generacije, ali i na Nacionalnom institutu umetnosti, gde je diplomirala 2002. godine.

Pored glume, radi i kao prevodilac za srpski jezik. Dobitnica je nagrade Australijske akademije filmske i televizijske umetnosti za najbolju glavnu žensku ulogu u televizijskim serijama.

Osim što je igrala u brojnim filmovima i serijama holivudske produkcije, Bojana je igrala i u srpskim filmovima "Optimisti" i "Šišanje".

Podsetimo, Bojana je osvojila Holivud igrajući s Melom Gibsonom u filmu "Ivica tame" i ulogom u filmu "Generation Um", gde je glumila sa Kijanuom Rivsom.

(I.T.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marija

    4. avgust 2020 | 17:29

    Bravo Bojana.Tako uspešni i elokventni ljudi su ponos naše zemlje.I kada govore ima se od njih šta čuti i naučiti.

  • Qwer

    4. avgust 2020 | 17:22

    Ne bih se ja bavio nikakvom lipom, niti tikvom, bundevom, bukvom, itd. Od njih tako malo zavisi, kao uostalom i od većine drugih lipa.

  • lud zbunjen

    4. avgust 2020 | 17:27

    👏👏👏👏👏👏👏👏

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA