≫ 

"Emir Bekrić" i "Moskovska bajka" sad i na meniju, ukusna uvertira za Svetsko prvenstvo u Beogradu

U susret Svetskom prvenstvu u atletici, restoran Prajm i Kraun plaza su izašli u susret atletičarima i neka jela su nazvali po njima i njihovim uspesima

  • 1

Sat otkucava, a svakim otkucajem kazaljke smo sve bliži početku Svetskog dvoranskog prvensta u atletici koje će se održati u Beogradu od 18. do 20. marta. Koliko Srbiji znači atletika, dobar je pokazatelj i gest restorana "Prajm" u Kraun Plazi, koji je odlučio da u susret šampionatu nekim jelima podari imena srpskih atletičara, od kojih je Emir Bekrić imao čast da "spremi sam sebe" u kuhinji ovog restorana.

Srbija je zemlja sporta, koliko god to bilo teško nekome da prizna ili ne. Atletika je opet, s druge strane, sastavni deo svakog sporta kao esencija i osnova svakog sportiste, a na sreću, naša zemlja je kroz istoriju imala i velik broj atletičara koji su godinama donosili uspehe i medalje.

Jedan od njih, Emir Bekrić, koji se takmičio u trčanju s preponama je svojim rezultatima zaslužio i zvanje jednog od najboljih atletičara u našoj istoriji. Bronznana medalja koju je osvojio u Moskvi na Svetskom prvenstvu 2013. godine ga je zauvek ucrtala u istoriju ovog sporta, što je veliki uspeh naše atletike.

Danas, Emir dočekuje Svetsko prvenstvo u Beogradu u drugačijoj ulozi - kao pomoćnik selektora reprezentacije Srbije, ali je za početak atletsku stazu zamenio kuhinjom, gde je pripremao jelo koje nosi njegovo ime - Emir Bekrić i Moskovska bajka.

Jelo Moskvoska Bajka, Emir Bekrić Foto: Nikola Anđić
Emire, kakav je osećaj zameniti atletsku stazu kuhinjom?

- Jako lepo iskustvo, volim novitete, volim izazove, a ovo je bio veliki izazov. Pored toga, ovo je bila promocija i zdravog načina života i zdrave ishrane, nečega što je konceptualno i osnovno za svakog profesionalnog sportistu.

Naravno, jelo koje nosi ime po Emiru će moći da proba svaki posetilac restorana Prajm, a Bekrić je odabrao da po njemu nosi ime dimljeni losos sa mladim krompirićima.

Otkrio nam je i zbog čega.

- To je bila moja želja i kuvari su mi izašli u susret. Zašto losos? Pa lososa sam odabrao zato što je izuzetno zdrav, bogat je kiselinama koje su potrebne sportistima za dobro funkcionisanje mišića. Jako je ukusan, jestiv, zaista mi je bila čast i zadovoljstvo što sam s takvim majstorima kuhinje mogao da napravim jedno takvo jelo - rekao nam je Emir.

Pitanje koje se često postavlja je kako izgleda ishrana profesionalnog sporiste, jasno je da je različita, ali kod atletičara i trkača je to drugačije i dosta bitnije. Oni ne smeju jesti bilo šta, kako ne bi bili 'teški' u toku trke, što nam je i sam Emir otkrio.

- Atletičari energetski moraju popuniti svoje depoe. To najlakše čine sa ugljenim hidratima, proteinima i nekom vrstom povrća i salata. Takođe, oni moraju da jedu umereno, da ne opterete stomak, kako bi bili lagani, a da bi imali i dosta energije za samu trku.

Pored Emira, u jelovniku se mogu naći i jela koja nose nazive drugih atletičara, pa tako su tu Asmir Kolašinac, Strahinja Jovančević, Slobodan Branković, Elzan Bibić...

  • Emire, da li ste imali priliku da probate još neko jelo sa ovog menija?

- Nisam još stigao, nažalost, ali kada počne Svetsko prvenstvo, sa zadovoljstvo ću ovde u Kraun plazi probati sve. Ja sam veliki gurman, a raznovrsna hrana je poenta čitave priče.

Jelo Moskvoska Bajka, Emir Bekrić Foto: Nikola Anđić

Kao što smo već gore pomenuli, Emir je sada pomoćnik selektora atletske reprezentacije, a ne krije da ima velika očekivanja od "svojih pulena", kao i da je sama po sebi ogromna čast što Srbija ima čak 15 predstavnika na šampionatu sveta.

- Veliki uspeh za nas, veliki uspeh i da budemo domaćini, a veliki uspeh i da imamo njih 15 na šampionatu. Isto tako, veliki uspeh je i to što smo uspeli da oborimo sedam ili osam nacionalnih rekorda u ovoj sezoni. Rezultat toga je ozbiljan rad ljudi na vrhu, ozbiljan rad struke i trenera, kao i velika motivacija mladog naraštaja i mladih atletičara svim onim uspesima koje smo postizali Ivana (Vuleta), Olivera (Jevtić), Asmir (Kolašinac), Strahinja (Jovančević), pa i ja - zaključio je Emir Bekrić svoj razgovor za Telegraf.

Emiru su u restoranu pomagali i dvojica kuvara, Jovica Nešković i Branko Milutinović, šefovi kuhinje koji su i bili začetnici ovakvog gesta kojim će sigurno popularisati atletiku, ali i pružiti atletičarima priliku da još jednom budu upisani u istoriju, jer pre njih ovo niko nije uradio. Čak ni njih dvojica nisu mogli da sakriju oduševljenje Emirovim sposobnostima, ali i onome što je restoran učinio u susret Svetskom prvenstvu.

- Uvek je pravo zadovoljstvo spremati hranu za naše sportiste, jer oni nas čine srećnim zbog njihovih uspeha, medalja, nastupa. U Kraun plazi su jako često gosti sportisti, vodimo računa o njima, o njihovoj ishrani i njihovim navikama. Danas smo izašli iz stereotipa i sa Emirom smo spremili jelo koje on voli da sprema. Tokom prvenstva neka svi Beograđani dođu i probaju meni koji su osmislili naši šampioni - rekao je Jovica Nešković, jedan od kuvara, dok je za Telegraf i otkrio kakav je Bekrić bio u kuhinji.

- Odličan. Vidi se da i inače sprema i da mu nije ništa strano.

Jelo Moskvoska Bajka, Emir Bekrić, Branko Milovanović, Jovica Foto: Nikola Anđić

Pored Jovice, kao što smo gore pomenuli u kuhinji se našao i kuvar Branko Milovanović, koji je istakao da je u svojoj karijeri spremao jela za mnoge sportiste, ali da mu ova imaju posebno mesto u srcu.

- Meni je pravo zadovoljstvo, ja sam imao to iskustvo pripreme obroka za razne sportiste, ali ovo je posebno značajno za mene,  stvarno me ovo čini srećnim i zadovoljnim što se tiče mog posla, jer ovo su jela koja atletičari i inače vole da jedu - kaže Milovanović, koji je takođe, poput svog kolege, bio i prepun reči hvale za "novog kuvara", Emira Bekrića.

- Odličan, odličan je bio! Pravo iznenađenje zato što o sportiste ne možete da očekujete, imaju obaveze, puno putuju, on se baš posvetio i bio je odličan. Ja sam bio asistent da mu pomognem, ali mu nisam bio potreban, on je sve sam završavao - zaključio je šef kuhinje restorana Prajm, Branko Milovanović.

Kako se Emir snašao u kuhinji, kao i kako izgleda njegovo jelo možete pogledati u videu na početku teksta.

Video: Tri najveće greške pred finale u atletici: Emir Bekrić zna!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA