≫ 

Kasno Kalajdžić na Vembli stiže, Manćinijeve zlatne rezerve izbacile Austriju u produžetku

Favorizovani Italijani jedva se domogli četvrtfinala posle drame - 2:1 (0:0, 0:0)

  • 22

Koliko god da su u bezizlaznoj situaciji Italijani su uvek Italijani. Na velikim takmičenjima jednostavno su opasni kao kobre, a to je na svojoj koži osetila i solidna Austrija. 

U čudnoj i dramatičnoj osmini finala, Azuri su trijumfovali u produžetku sa 2:1 golovima zlatnih rezervi Roberta Manćinija.

Federiko Kjeza i Mateo Pesina, koji su sa klupe u drugom pluvremenu dobili priliku da uđu u igru, odužili su se selektoru na poverenju i pogocima u mrežu umornih Austrijanaca obezbedili prolaz u sledeću rundu gde ih čeka Belgija ili Portugalija.

Nije bilo lako, posebnu dramu videli smo u poslednjih pet minuta produžetka kada su Austrijanci oživeli pogotkom mladog napadača srpskih korena Saše Kalajdžića, ali nisu imali snage za totalni preokret i novu penal-dramu. Pitanje je i šta bi bilo da ga selektor Foda nije poslao napadača Štutgarta na teren tek u 97. minutu posle vođstva Azura.

Italija je bila bolja u prvom poluvremenu, a najbolje šanse propustili su Barela u 15. kada mu je golman Bahman sjajno skinuo šut rukometnom odbranom i Ćiro Imobile koji je u 32. minutu pogodio stativu sa preko 25 metara.

Drugo poluvreme donelo je bolju Austriju, koja je posle sjajne akcije Alabe i Arnautovića povela sa 1:0, ali je arbitar Entoni Tejlor posle intervencije iz VAR sobe poništio pogodak Austriji zbog navodnog ofsajda.

Nije VAR nikako bio naklonjen Austriji večeras, posebno u 75. kada je u petercu Italije oboren Štefan Lainer, ali nije dobio penal jer je pre toga bio u ofsajdu.

Euro 2020, fudbal, fudbalska reprezentacija Italija - Austrija Foto: Tanjug/AP

U samom finišu regulranog dela utakmice selektor Italije je ubacio u igru Kjezu i Belotija, nešto ranije i Pesinu i Lokatelija, a to mu se vratilo početkom prvog produžetka.

Sjajna lopta Spinacole i reakcija Kjeze razgalila je ljubitelje Azura na Vembliju u 94. minutu, a kada je u 105. sjajni Pesina povisio na 2:0 izgledalo je da je sve gotovo.

Međutim, u drugom produžetku Austrijanci su se izmenjali, Italijani umorili, a šest minuta pre kraja Saša Kalajdžić je vratio nadu svojoj selekciji da može do preokreta. Sjajno je napadač Štutgarta pobegao Azurima i na prvoj stativi konačno matirao Donarumu posle više od 360 minuta ili četiri utakmice.

Italijani su do kraja ipak sačuvali prednost i nisu dozvolili iznenađenje, a novom pobedom produžili su niz od 14 utakmica bez poraza protiv Austrije.

ITALIJA - AUSTRIJA 2:1 (0:0, 0:0)

/Kjeza 95, Pesina 105 - Kalajdžić 114/

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA