• 12

Linglong Superliga najbolja u istoriji? Neizvesnost, majstorije, golovi, tereni kao najfiniji tepih!

Možda vam je promaklo, ali pozitivne stvari se upravo dešavaju u srpskom fudbalu na klupskom planu, a pritom ne mislimo na uspehe Zvezde i Partizana u Evropi

  • 12

Vreme je za rekapitulaciju uvodnog dela najkvalitetnijeg fudbalskog takmičenja u Srbiji, Linglong Superlige. Verovali ili ne, postoji mnogo razloga za optimizam, onaj umereni naravno, jer euforiji nema mesta kad se priča o fudbalu u Srbiji, ali prvi znaci su dobri. Obećavaju. Sedam uvodnih rundi pokazale su tendenciju poboljšanja nekoliko ključnih parametara, a ono što je glavni utisak - konačno se fudbal igra po terenima dostojnih najvišeg ranga!

Pojačana efikasnost direktna je posledica novih travnatih podloga, u to nema sumnje, lopta više ne "tandrče" pa smo bili svedoci nekih fenomenalnih golova, majstorija, driblinga, i to sve u trenutku kada su oba naša najveća kluba ostvarila velike uspehe u evropskim okvirima, a još dva, u Srbiji, postala hit sezone - TSC i Vojvodina. Sve to uliva nadu da nas čeka možda i najbolja, najkvalitetnija i najneizvesnija liga poslednjih godina, o čemu smo pričali sa prvim operativcem lige, generalnim skeretarom takmičenja Darkom Ramovšem.

Loznica

Generalni sekretar Superlige Darko Ramovš Foto: Tanjug/ Rade Prelić

Odigrano je sedam kola Superlige, primetne su pozitivne tendencije: neizvesnost, vrlo solidan fudbal, atraktivne utakmice, golovi za "Puškaša", nekoliko ekipa koje se "tiskaju" u vrhu...

- Drago mi je da od strane svih činilaca našeg profesionalnog fudbala stižu pozitivne vibracije i da su primetna poboljšanja u svim segmentima našeg takmičenja. Početak sezone je sjajan i sve što smo radili u prethodnoj godini u saradnji sa Fss, klubovima, državnim organima I lokalnim samoupravama, daje odlične temelje za stvaranje sve bolje klime i poverenja u naš fudbal - kaže Ramovš.

Zvezda i Partizan su plasmanima u LŠ i LE dali dodatni zamah ligi, skrenuli pažnju da ovde ipak ima kvaliteta, što je donelo dodatnu draž takmičenju kao svojevrsna pozivnica za navijače.

- Zvezda i Partizan su najveći i sve što urade ima posebnu dimenziju. Sjajan uspeh i prolazak u završne faze dva Uefa klupska takmičenja imaju nemerljive efekte. Neko to izmeri količinom prihoda novca za te klubove, ali ono što je mnogo bitnije jeste podizanje stepena srpskog fudbala na tabeli Uefa, kao i najbitnije stvaranje sjajnih preduslova za nove projekte i razvoj klupskog profesionalnog fudbala. Za naš fudbal bi bilo nemerljivo dobro da se pojavi i treći klub koji bi takve rezultate moga praviti u budućnosti.

Foto: MN Press

TSC je apsolutni hit, Vojvodina se podigla što doprinosi da liga bude neizvesnija. Ne pamti se kad je posle sedam kola neki klub sem Zvezde ili Partizana bio lider. Istina "večiti" imaju odložene utakmice, što ipak ne umanjuje utisak o uzletu novajlije u ligi i Vojvodine.

- Tsc je klub u razvoju sa sjajnom infrastrukturom i logistikom. Njihovi rezultati donose posebnu draž takmičenju, jer pokazuju kako dobrim radom i klub iz Prve lige može praviti sjajne rezultate u Super ligi. Vojvodina nas je obradovala povratkom u vrh takođe. Čukarički je godinama već stabilan u vrhu naše lige sa stalnim izlaskom u Evropu. Radnički Niš je prošle godine imao sjajne rezultate. Spartak i Napredak imaju iste ambicije.

Viđeno je nekoliko spektakularnih golova, majstorija, igra se lepršavo - sigurno je da tome doprinose i kvalitetni tereni koji su ove sezone odrađeni na gotovo svim stadionima, što se nije desilo do sada.

- Sjajna saradnja FSS, Zajednice, klubova, lokalnih samouprava je u kratkom vremenskom roku doprinela stvaranju nikad viđenih uslova na samom terenu. Činjenica da su sve travnate podloge renovirane i dovedene na najviši nivo je istorijski projekat, koji doprinosi kvalitetu utakmica, regularnosti, manjem broju povreda, sjajnoj slici naših utakmica.

VIDEO: Gol Garsije protiv Vojvodine, najbolji potez dosadašnjeg dela sezone 

Navijači polako prepoznaju pozitivne trendove. Ok, nisu pohrlili na stadione, teško ih je još ubediti da stvari idu nabolje, ali videli smo lepo popunjene tribine na "Karađorđu" i u Humskoj u derbiju Partizana i TSC, kao i na utakmici Vojvodina - TSC.

- Naši ljudi vole fudbal i ne čudi veća zainteresovanost u prvih sedam kola. Činjenica da se poslednjih dvadeset osam godina veoma malo ulagalo u infrastrukturu i da je naš fudbal živeo samo od transfera je veoma teška. Kao posledica takvog sistema smo ostali sa infrastrukturom iz prošlosti koja je u velikom zaostatku za Evropom. Neiscrpan talenat naše dece je nešto što je očuvalo naš fudbal u proteklom period. Najava državnih projekata adaptacije i izgradnje novih stadiona podiže nadu u bolju budućnost profesionalnog fudbala kod nas.

- Stadioni, trenažni centri, akademije fudbala, stručni rad u klubovima, privatizacija pojedinih klubova, edukacija svih kadrova, dugoročni projekti, jasna razlika između profesionalizma i amaterizma su stvari koje dugogodišnje konfuzno stanje stalne rasprodaje igrača može pretočiti u plansko projektovano stanje koje bi naš fudbal usmerilo u onom smeru koji bi svi činioci fudbalskih aktivnosti žarko želeli.

FUDBAL SUPERLIGA LINGLONG

Generalni sekretar Zajednice Superligaša Darko Ramovš na poptisivanju ugovora sa predstavnicima kompanije "Linglong Tire" Darko Foto: Tanjug

Prema svim ovim parametrima (novi tereni, neizvesnost u vrhu, kvalitet, plasman dva kluba u grupe evro takmičenja), može li se reći da imamo najbolje i najkvalitetnije domaće takmičenje poslednjih godina?

- Možemo podvući samo crtu nakon sedam kola i reći da su uslovi za odigravanje utakmica, neizvesnost, kvalitet utakmica nešto što daje garancije za najkvalitetniju i najzanimljiviju sezonu u poslednjih dosta godina. Moramo se potruditi svi zajedno da sve ovo pozitivno što nam se dešava, iskoristimo kao jak zamajac i stvorimo objektivnu i dobru klimu u javnosti, koja bi sigurno doprinela dodatnim ulaganjima potencijalnih investitora i sponzora.

Bilo je polemika oko odlaganja utakmica ekipa koje su igrale Evropu, što je navika samo kod nas i nigde u Evropi, no pokazalo se da je imalo smisla izaći u susret Zvezdi i Partizanu. Da li će biti novih odlaganja i kada krene Liga šampiona i Liga Evrope?

- Zajednica je štitila opšti interes srpskog klupskog fudbala i u dogovoru sa svim klubovima lige izašla u susret ekipama koje su procenile da bi odlaganje pojedinih utakmica doprinelo njihovom ulasku u završna takmičenja UEFA. Iako to nije praksa u velikim ligama srećni smo i drago nam je da smo na taj način uspeli da damo mali doprinos u fenomenalnim rezultatima naša dva najveća kluba. Cilj je ostvaren, a činjenica da je kalendar veoma gust i da uskoro počinje i treće Kup takmičenje, nas stavlja u poziciju da zbog održivosti takmičenja više ne smemo pomišljati na odlaganja, nego samo na model kako da već odložene utakmice odigramo u nekom od veoma malo mogućih termina.

VAR na Marakani

Mario Marić

Jedna od najčešće pominjanih stavki je VAR sistem, usvojena je inicijativa (Partizana pre svih) da se uvede u ligu. Dokle se stiglo sa time?

- Formirana je radna grupa za VAR sastavljena od relevantnih predstavnika FSS i Zajednice, koja će ispitati sve preduslove i proceniti da li i kada bi bilo moguće uvesti VAR tehnologiju.

Privatizacija klubova je već godinama u planu, ali se uslovi za takvu reorganizaciju klubova još uvek nisu stekli?

- Ideja je da u saradnji sa FSS tražimo model za vlasničku transformaciju onih klubova koji to budu želeli. Inicijativa je potekla od klubova, a pravni tim FSS će u saradnji sa nadležnim ministarstvima napraviti predlog pravnog okvira koji bi u budućnosti dao za pravo pojedinim klubovima za privatizaciju i priliv svežeg kapitala.

Za kraj, Ramovš je dodao i da će se ozbiljnije pristupiti sa uređenjem klubova iz Prve lige, koji će ubuduće morati da ispune određene uslove neophodne za plasman u viši rang. U tom smislu biđe uvedeno licenciranje klubova za takmičenje u Prvoj ligi Srbije, kao podizanje preduslova za profesionalni fudbal u drugom po rangu takmičenju, koji je ujedno i priprema klubova za licenciranje u Superligi.

(M.B.)

Komentari

  • Дејан Младеновић

    Нај јесте али ...најнепоштенија и најпокваренија

  • YYY

    Koja regularnost! Pa Napredak i TSC poklonili bod partizaiu

  • joakim

    Bice bre dobra kad franjevci budu prvi

Preporuka sa Weba

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima