≫ 

Mijatović posle 20 godina o meču protiv Hrvata: Šteta što nismo pobedili, moja prva utakmica od rata

Popularni Mijat za Telegraf o meču koji je bio "više od igre"

  • 7
Predrag Peđa Mijatović, Maksimir Ilustracija: Nikola Jovanović Foto: MN Press

Prošlo je tačno 20 godina od kako je "goreo Maksimir", zbog sada već legendarnog kvalifikacionog susreta Hrvatske i Jugoslavije, posle kojeg je naša reprezentacija sa izborenih 2:2, otišla na Evropsko prvenstvo, poslednji put u svojoj istoriji. Od tada, do danas, mnogo toga se promenilo.

Akteri tog meča su u "fudbalskoj penziji", Jugoslavija ne postoji, ali, sigurno je da svaki od fudbalera, među kojima je i napadač Predrag Mijatović, dobro pamte ovaj susret. 

Tako  proslavljeni fudbaler Partizana, Valensije, Real Madrida i reprezentacije Jugoslavije, koji danas živi i radi u Španiji, ističe da je meč bio važan zbog "stvari koje nemaju veze sa fudbalom".

- To je bila utakmica sa jako velikim pritiskom i to je prva utakmica posle svega onoga što se dešavalo u bivšoj Jugoslaviji. To je bila utakmica, ne samo zbog rezultata i fudbala i sportske igre, već je bila maksimalna motivacija zbog stvari koje su bile važne, a nemaju veze sa fudbalom. Mi smo stvarno, tu utakmicu shvatili na najozbiljniji mogući način. Od te utakmice zavisio je naš plasman na Evropsko prvenstvo i neplasman, da tako kažem, Hrvatske reprezentacije.

- Utakmica je bila od vitalnog značaja i za jedne i za druge.  Mi smo bili malo spremniji i bolji. Šteta što na toj utakmici nismo pobedili, ali je nerešen rezultat bio važan da mi idemo dalje, a da Hrvatska ne ode na to takmičenje. 

Da podsetimo, Hrvatska je povela u 20. minutu, preko Alena Bokšića, kome je asistirao Davor Šuker. Samo pet minuta kasnije, Peđa Mijatović je najzaslužniji je za autogol Hrvata, da bi usledio veliki šok,  u 31. minutu, najmlađi akter maksimirskog duela, Dejan Stanković svojim najneobičnijim golom u karijeri, leđima, dovodi Jugoslaviju u vođstvo, da bi početkom drugog dela, Mario Stanić doneo Hrvatskoj izjednačenje.

Hrvatska i tadašnja Jugoslavija igrale su tog 9. oktobra 1999. godine u Zagrebu kvalifikacioni meč za plasman na Evropsko prvenstvo 2000. godine u Belgiji i Holandiji, a 2:2, bilo je dovoljno našoj selekciji za plasman na šampionat Staroog kontinenta.

Zoran Mirković, Fudbalska reprezentacija Jugoslavije, Fudbalska reprezentacija Hrvatske, Bata Mirković, Batica, Maksimir 1999 Zoran Mirković; Foto: MN Press
Maksimir 1999, Hrvatska - Jugoslavija, navijači Navijači na Maksimiru; Foto: MN Press

(Saša G.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • jerko

    9. oktobar 2019 | 11:46

    Posle njegove čuvene prečke je i stalo vreme za srpski fudbal. On se posle lepo otcepio i sad ne znaš jel u fudbalu jadnija Srbija ili C. Gora.

  • Sergej

    9. oktobar 2019 | 17:18

    Kakav je igrač Mijatović bio...

  • Hot dog

    9. oktobar 2019 | 14:39

    Zar se prva nije igrala u Bg i bilo je ako se dobro sećam 0:0

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA