≫ 

Tajni sastanak Augentalera izazvao raskol u Bajernu: Priča o uvertiri za Zvezdinu istorijsku pobedu!

Hajnkes mu ovo nije oprostio

  • 2

Klaus Augentaler je svoje ime nehotice zlatnim slovima ispisao u istoriji Crvene zvezde.

Autogolom je presudio Bajernu na Marakani u revanšu polufinala Lige šampiona 1991. godine, posle čega je tim Ljupka Petrovića osvojio titulu u Bariju protiv Marseja.

Finalni meč se sveo na penale, ali je zato na Marakani sve gorelo od početka. Zvezda je rano povela iz slobodnjaka Siniše Mihajlovića, Bajern je poraz iz prve utakmice od 2:1 anulirao preko Augentalera i Bendera, ali je upravo Augentaler na kraju poklekao.

FK Crvena zvezda, FK Bajern Minhen Slavlje u Minhenu Foto: MN Press

Ređale su se šanse za infarkt na obe strane, Bajern je pogodio stativu, a onda je Mihajlović poslao onu čuvenu loptu u sredinu. Augentaler je preusmerio ka golu i na golmanu Rejmondu Aumanu je bilo samo da je rutinski prebaci preko prečke. On je ispustio u mrežu dok je ka njemu jurio Pančev, verovatno i uplašen nestvarnim hukom sa tribina, o čemu je pre tri godine detaljno pričao.

On je za DW.com govorio o okončanju karijere, koje je viđeno neposredno posle te čuvene utakmice u Beogradu.

- Ne zbog toga što smo izgubili od Crvene Zvezde već zbog nuspojava pred utakmicu i pogotovo posle utakmice. Posle utakmice se manje-više radilo o tome da sam dao autogol, iako je golman Rajmon Auman bio uključen u to. Ali pre svega se radilo o optužbama trenera da sam pred utakmicu održao tajni sastanak sa ekipom. Taj sastanak bio je međutim sazvan i održan sa pozitivnim namerama po ekipu.

FK Crvena zvezda, FK Bajern Minhen Prvi podvig je ostvaren u Nemačkoj Foto: MN Press

On je posle toga razgovarao sa Aumanom, koji nije imao druge opcije osim da prizna šta je uradio.

- To je 99 odsto bila njegova greška. On je to i znao, bio je dovoljno samokritičan. Bilo je to gorko ispadanje, vodili smo 2:1 i pet minuta pre kraja je Roland Volfart pogodio stativu, a gol bi nas vodio dalje. I onda nas u nadoknadi vremena zadesi takva nesreća. Ali posle se o svemu tome nije više pričalo već je tema postalo nešto drugo: za vikend smo imali neku prijateljsku utakmicu i tu me je trener Jup Hajnkes optužio da sam bez njegovog znanja održao tajni sastanak sa igračima pre nego što smo odleteli za Beograd.

On je taj sastanak i održao, ali na podsticaju Ulija Henesa, i to u podrumu svoje kuće. Nije bilo ni reči o mešanju u posao Hajnkesu.

Klaus Augentaler Augentaler u borbi sa Mihajlovićem i Belodedićem Foto: MN Press

- Ne, ne, nije se radilo o taktici, to je određivao Jup Hajnkes. Radilo se o našem pristupu, stavu, o mogućim razlozima što tada nismo bili prvi na tabeli u prvenstvu i o tome da, uprkos porazu od Zvezde, ipak možemo da prođemo dalje u Beogradu. Hajnkes je bio neko vreme ljut jer nije znao da sam sazvao sastanak tima. Ali to smo više puta radili bez trenera.

Inače, menjana je čak i taktika zbog fudbalera Zvezde - Štefan Rojter je igrao libera, a Prosinečkog je pokušavao da čuva Augentaler. Za Telegraf je svojevremeno i Darko Pančev prepričao ključni momenat.

- Auman nije znao gde se nalazi i mislio je da je samo malo trebalo da je udari i prebaci preko prečke. Stajao je na dva metra ispred i malo sam mu psihološki zasmetao. Išao je na loptu i gledao gde sam ja. U tom trenutku, kada je pogledao u mene, verovatno je izgubio koordinaciju gde se tačno nalazi. Samo je pipnuo loptu misleći da je prebacio, ali je ona ušla ispod prečke. Sreća, velika sreća.

Video: Refik Šabanadžović: Bajern je bio za infarkt, to se pamti jače od Barija!

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA