Fudbalski savez Srbije poslušao želju navijača: Cilj je da do 2023. godine Superliga broji 12 timova

Nema sumnje da bi kvalitet na taj način bio daleko veći

  • 5
lopta Foto: MN Press

Tokom ove sezone mogli smo da čujemo neke klubove iz Linglong Superlige kojima se “usladio“ format od 20 ekipa i koji bi voleli da on ostane na snazi za narednu sezonu. To bi svakako najviše odgovaralo davljenicima, ali je Fudbalski savez Srbije odmah demantovao da će menjati pravila pred kraj takmičarske godine.

Propisi će biti ispoštovani do samog kraja, šest ekipa će završiti u nižem rangu, a kada nova sezona krene u julu među najboljima će se naći ukupno 16 ekipa. One će, baš kao što je to ranije bio slučaj, nakon 30 rundi biti podeljene na plej-of i plej-aut u skladu sa rezultatima i brojem osvojenih bodova.

Međutim, ono što bi ljubitelji fudbala u Srbiji voleli da se desi u skorijoj budućnosti jeste da se liga dodatno skrati, odnosno da broji još manje klubova. To je istakao i Dragan Stojković Piksi u jednom intervjuu, a izgleda da na sličan način razmišljaju u Fudbalskom savezu Srbije.

- Mislim da ligu treba smanjiti na 12 klubova. Kvalitet bi se povećao koliko-toliko. Ljudi ne treba da se plaše promena. Treba probati drugi sistem, pa i da se menja svake godine sve dok se ne dođe do pravog. Klubovi gledaju samo sebe, ne gledaju širu sliku. Zato je ovako. Pa nije tragedija ispasti iz lige, igrati u drugom rangu – istakao je Stojković.

Ideja definitivno postoji. Prema tom planu, koji treba ovog leta da se usvoji, liga bi se naredne godine skratila za još dva mesta, odnosno brojala bi 14 klubova na startu sezone 2022/23. Ali, to nije sve, već iduće bi bila skraćena za još dva mesta, čime bismo do 2023/24 imali Linglong Superligu sa 12 klubova, što je čini se i prava mera.

Još malo je ostalo do kraja tekuće takmičarske godine, nakon čega će zasedati Izvršni odbor FSS, koji treba da se dogovori sa ostalim institucijama i izglasa tu odluču. Problem je naravno što potvrda mora da stigne sa nekih viših instanci, ali i činjenica da li će klubovi prihvatiti navedenu promenu. Dobar deo njih tako neće imati mesta među najboljima.

Glavni razlog za skraćenje, naravno, predstavlja koncentracija kvaliteta u manju sredinu. Igralo bi se više neizvesnijih utakmica, pa bi samim tim i rezultati naših klubova u evropskim takmičenjima bili daleko bolji. Poslednji put kada je Superliga imala manje od 16 klubova bilo je u sezoni 2008/09, kada se u njoj takmičilo upravo 12 ekipa i igralo se trokružno. Partizan je tada osvojio titulu, Vojvodina je bila druga, a Zvezda treća.

Juventus se ozbiljno kocka sa Ligom šampiona, pa sada nema izbor: mora da pobedi nezaintersovani Udineze o čemu svedoči i kvota 1,52 na dvojku. Njihovi mečevi su tradicionalno efikasni, a kombinacija 2&3+ plaća se sa 1,62. Pogledajte sve Mozzart kvote za meč Udineze – Juventus.

Video: Varnice posle brutalnog starta: Za malo došlo do tuče fudbalera Zvezde i Vojvodine

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • winx_card

    2. maj 2021 | 12:40

    Ma i 12 mnogo. Gde to moze? vidis da ne mogu da se dogovore ko ispada. mora da ostane rad,nis,krusevac,ivanjica

  • Dzoni

    2. maj 2021 | 12:36

    I da broji 2 tima,kvalitet ne bi bio veci!!!

  • Zocky

    2. maj 2021 | 14:23

    Pa onda 6 derbija u sezoni... Bezveze! 16 klubova je OK. 12 je malo, to izgleda ko BG liga..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA