≫ 

Srbija poleće na FIFA rang listi: Orlovi skaču za dva mesta, u mislima borba za 2. šešir

Momci Dragana Stojkovića-Piksija teoretski mogu sebi da obezbede bolju poziciju za žreb, ali zavise od ostalih rezultata

  • 8
FK fudbalska reprezentacija Srbija Portugalija Foto: MN Press

Minula reprezentativna pauza bila je i više nego uspešna za reprezentaciju Srbije. Posle pobede u prijateljskoj utakmici protiv Katara, Orlovi su u nedelju na veliko oduševljenje nacije savladali i reprezentaciju Portugala u Lisabonu i tako obezbedili direktan plasman na Svetsko prvenstvo u Kataru naredne godine.

Pored velike novčane nagrade koja je FIFA spremila za plasman na Svetsko prvenstvo od oko 12.000.000 dolara, Srbija može da se nada i napretku na narednoj rang listi koja će zvanično biti objavljena 25. novembra. Na njoj, Orlovi će skočiti za dve pozicije i zauzimaće 23. mesto na listi.

Fudbalska reprezentacija Srbije Foto: FIFA World Rankings Live / Printscreen

Prethodno, Srbija je zauzimala 25. poziciju na FIFA rang listi sa 1.527,34 bodova, ali su joj dva trijumfa u novembarskom ciklusu donela dodatnih 20,03 bodova. Orlovi će se tako sa 1.547,37 bodova naći "u sendviču" između Perua i Čilea, dve južnoameričke selekcije.

Srbija je za pobedu protiv Katara dobila 4,15 bodova, dok je trijumf u Portugalu bio vredan čak 15,88 bodova. Sve to jako je važno zbog rangiranja za šešire prilikom žrebanja za predstojeće Svetsko prvenstvo, gde Orlovi trenutno zauzimaju mesto u trećem šeširu, ali postoji teoretska šansa da se domognu i drugog. Za to bi, ipak, morali da se poklope brojni rezultati.

FIFA još nije oktrila koju će rang listu koristiti kao determinantu za žreb koji će se održati 1. aprila naredne godine, ali je prema iskustvu sa nekih ranijih prvenstava za očekivati da to bude ona koja bude objavljena u februaru.

Na prvom mestu one koja bude objavljena 25. novembra zadržaće se selekcija Belgije koja će imati 1828,44 bodova, ali to su samo dva boda više od Brazila koji je drugi sa 1.826,36 bodova. Nešto dalje od vodećeg dvojca su Francuzi (1.786,15 bodova), Englezi (1.755,52), a u prvih pet nalazi se još Argentina koja je pretekla Italijane koji su imali katastrofalan novembarski ciklus (1.750,51).

Rang lista Foto: FIFA World Rankings Live / Printscreen

Interesantno je da Portugal neće promeniti svoju osmu poziciju, pošto će uprkos gubitku 21,48 bodova ostati ispred Danske, koja je takođe izgubila 14,44 bodova. Uz njih među najboljih deset su još Španci i Holanđani.

Video: Piksi o rušenju Portugalaca i odnosu sa igračima

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • DARKO 100%

    18. novembar 2021 | 15:38

    Braco Srbi samo hrabro,ko nezna za strah taj ide napred🇷🇸

  • Neso

    18. novembar 2021 | 16:37

    Kakvi bre sesiri ,tonje opet cista namestaljka,ako postoje kvalifikacije onda treba da bude jedan sesir i ko koga izvuce a ne sesir ovaj sesir onaj.Ako je tako zasto se igraju kvalifikacije ,cidta mafija FIFA

  • Brundo od celika

    18. novembar 2021 | 16:20

    Drugi sesir tesko iako bi to bilo odlicno.Nije nemoguce.Realnost je da budemo negde pri vrhu treceg sesira.Za zreb SP 2018 smo se nalazili u cetvrtom sesiru.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA